Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vyšel nový Skype pro Linux postavený na webové verzi od Lael Ophir - Ad hlavně máte hodně software pro platformy mimo...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 7. 2016 12:10

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad hlavně máte hodně software pro platformy mimo x86 - a k čemu by byly? Windows NT historicky podporovaly vyjma x86(-64) také MIPS, Itanium, Aplha AXP a PowerPC. Prodeje nebyly nic moc, a není důvod udržovat podporu platformy, která se neprodává.
    Ad se hned vidí kolik máte software, když si koupíte telefon s Windows - u telefonů s Windows je omezení na UWP, protože tradiční desktopové aplikace jsou na telefonu jaksi na nic.

    Ad přejít na 64 bit trvalo MS nejdéle ze všech běžných OS - opravdu? Windows XP a 2003 byly v dispozici pro 64-bitové Itanium, mám zato že od jejich uvedení. Windows 2000 byly pro Itanium od roku 2002. Verze pro x86-64 byla uvedena až když Intel uvedl x86-64 procesory, resp. pár měsíců poté. Jinak takový MacOS X měl omezenou podporu pro 64-bitové aplikace od roku 2008, plně 64-bitový je od roku 2012.

    Ad na rozdíl od Windows není na Linuxu zvykem, že si každá aplikace tahá hromadu knihoven, ale používají se systémové - dvě pozmánky: 1. systémové knihovny se samozřejmě používají i na Windows, 2. koukněte se na Snap a Flatpak. Tady na rootu k nim píšou: Linuxové distribuce se typicky potýkají s problémy provázanosti balíčků a jejich závislostmi na sobě. Pokud program potřebuje jinou verzi knihovny, než vaše distribuce obsahuje, je to problém. U Snapů i Flatpaku tento problém odpadá, protože lze do balíčku přibalit vše, co daný program potřebuje k běhu.
    http://www.root.cz/clanky/nove-formaty-balicku-snap-a-flatpak-co-je-spojuje-a-cim-se-lisi/

    Ad Pak se nedivte, že je u 64 bit Windows doporučeno dvakrát víc paměti pro 64 bit verzi než pro 32 bit - ono hlavně se 2GB RAM jaksi nemá smysl mít 64-bitový OS. 64-bitové aplikace jsou větší a na daném HW nepřinesou žádnou výhodu. Plus máte pravdu že 32-bitové systémové knihovny (které překládají volání na 64-bitový kernel) zaberou nějakou RAM, i když jí není moc.