Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vývojáři kernelu proti uzavřenému kódu od Lael Ophir - To si nerozumíme. Open source je nekompatibilní s...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2008 18:33

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    To si nerozumíme. Open source je nekompatibilní s businessem, tj. můžete psát open source, nebo vydělávat. Pokud píšete open source, a zároveň vyděláváte, tak jde pouze o přechodný jev, který demonstruje třeba RedHat (který prodává kód, do jehož vývoje lijí hromadu peněz firmy typu AMD, Intel, Oracle, IBM, HP a další).

    Vy jste "open source zabíjí business" pochopil tak, že open source zabíjí producenty komerčního SW. To je samozřejmě také pravda, ale tak jsem to nemyslel. Když jsme u toho, tak například Sun efektivně zabil WordPerfect tím, že utratil v přepočtu miliardy Kč za StarOffice, který pak dává zdarma. Chudák Corel byl "netscapován", a místo aby všichni házeli kameny na Sun, tak tleskali, jak "prospívá komunitě". V tomto případě jde ovšem spíše o konkurenční boj mezi velkými firmami, kde je open source jedním z poněkud nefér nástrojů. Srovnejte se situací, kdy by MS dodával MS SQL Server zdarma (a klidně se zdrojákem), aby způsobil ztrátu společnostem Oracle, IBM a dalším.

    Když jsme u zdarma psaného open source, tak ten nemá moc šancí ohrozit komerční software. Vývojářů je málo, projekty zůstávají roky v betě, a když už přijde release, tak bývá velmi chudý na features, uživatelský komfort bývá příšerný, atd. Nakonec třeba Gimp neohrožuje Photoshop právě z těchto důvodů (a to ho navíc platí Gnome Foundation).