Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Wikipedie debatuje nad obrázky v článku Rorschachův test od pedro - no, rorschachologie je docela velká věda. Na tom...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 7. 2009 21:31

    pedro (neregistrovaný)

    no, rorschachologie je docela velká věda. Na tom testu je cenné právě to, že je tak starý a že existuje spousta poznatků o tom, s čím jaké odpovědi korelují. Celý je založen na empirii (jako ostatně skoro všechno v psychodiagnos­tice). Můj osobní názor na utajování informací je dost negativní, takže jsem pro svobodu informací. Na druhé straně je pravda, že znalost těch skvrn test znehodnocuje, jak píše tvůj předchůdce. A dávám částečně za pravdu i tobě, že výsledek může být ovlivněn tím, jak se psycholog vyspal. Tak to u projektivních metod je. Nemělo by se to stávat, stejně jako by se nemělo stávat, že policajti berou úplatky nebo že řidiče přepadne mikrospánek a způsobí dopravní nehodu. Chtěl bych tě ujistit, že spousta psychologů dělá svoji práci velmi poctivě a svědomitě, ale nic není 100pro a nikdy nebude. Nedivím se užívání ROR ve forenzní psychologii, protože pokud opravdu důkladně nenastuduješ manuál a nebudeš nejdokonalejší herec na světě, tak výsledek ROR ty jako zkoumaná osoba neovlivníš, protože nemáš tušení co jsou standardní odpovědi a co ne. A nepomůže ti k tomu ano důkladné studium těch obrázků, spíš naopak. Tvoje odpovědi se pak zcela jistě budou lišit od standardních odpovědí.

    Tyhle obrázky, ty co jsou zveřejněné na WP, jsou velmi velmi podobné obrázkům z ROR, ale jejich barevné podání je hodně zkreslené a ten scan je dost nekvalitní. Ujišťuji tě, že prohlížení těch obrázků tak jak jsou zveřejněny na WP má diametrálně odlišné působení na člověka než ty originály na těch tlustých papírových tabulích. Mají třeba úplně jinou plasticitu; prostě se to nedá srovnat a to co je na WP zveřejněno je pro testování kohokoli zcela nepoužitelné.

    Ještě k té etice – jak jsem psal, jsem proti utajování informací, takže nechť jsou skvrny k dispozici pro toho, kdo je chce vidět. Nějak podobně jako s pornočasopisama – ať nejsou na očích, ale ať jsou k dispozici.

    Petr, t.č. student psychologie