Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Wikipedie debatuje nad obrázky v článku Rorschachův test od Lael Ophir - Na jejím místě bych se snažil sám zjistit,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2009 3:35

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Na jejím místě bych se snažil sám zjistit, co je se mnou špatně. V některých případech může pomoci „kamarádka-vrba“, se kterou se dá problém probrat. Psycholog je takovýmhle „kamarádem-vrbou“, který by člověka měl vyslechnout, a navést ho tak, aby řešení nalezl (a občas pomůže medikace, která zmírní příznaky symptomy, a dá člověku čas najít odstup a řešení). Žádný psycholog ale problém pacienta nevyřeší; v nejlepším případě s ním najde cestu k řešení, kterou si pacient musí projít sám. Celkem chápu, že tihle kamarádi-vrby by měli mít nějaké „školení“. Nepředstírejme ale, že o vědu.
    Ten despekt z mé strany nepramení ze samotné funkce psychologa či psychiatra. Je to 1) díky spáchaným NEOMLUVITELNÝM příšernostem, ze kterých jsem zde některé popsal, 2) protože se psychologie i psychiatrie snaží působit jako vědecké obory, i když jejich metody jsou nezřídka neprůkazné, a mají k vědě na hony daleko. Pokud vaší kamarádce pomůže šaman, který občas rituálně pojídá novorozence drcené s medem a pepřem, tak k němu sice můžeme cítit despekt, ale pořád jí pomohl ;)