Hlavní navigace

10 nejlepších článků (nejen) o Linuxu za rok 2016

29. 12. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na konci roku se obvykle bilancuje a my vám ukážeme žebříček nejčtenějších článků, které jsme za uplynulý rok vydali. Zároveň je to stručný přehled toho podstatného, co se za dvanáct měsíců událo.

1. Utopte servery v oleji, ušetříte a vyhřejete městský bazén

Společnost WEDOS už několik let experimentuje s chlazením serverů pomocí oleje. Postupně došla k tomu, že už jinak chladit nechce. Staví nové datacentrum, kde se vzduchem už nepočítá.

2. Motherfucker: virus v bezdrátových zařízeních Ubiquiti (AirOS)

Zařízení s operačním systémem AirOS jsou ohrožena kvůli vážné bezpečnostní mezeře, která dovoluje modifikovat souborový systém bez znalosti přihlašovacích údajů. Jak se bránit?

3. Orange Pi Plus: vybavený čínský počítač dorazil

Rozbalíme balíček z Číny a prozkoumáme Orange Pi Plus – jeden z nejvybavenějších jednodeskových počítačů, který se nejen názvem tváří jako klon oblíbeného Raspberry Pi, ovšem urychlený a vylepšený.

4. Firefox požírá vaše SSD, zapisuje desítky GB denně

Pokud používáte Firefox na SSD, měli byste zbystřit. Prohlížeč totiž ve výchozím nastavení opotřebovává flash čipy množstvím zápisů. Na disk se denně uloží zbytečně desítky gigabajtů.

5. Telnet stále žije – alespoň na „chytrých“ zařízeních

Možná jste se už setkali s přihlašováním na vzdálené počítače protokolem Telnet. Ať už je vaše zkušenost s Telnetem jakákoli, pravděpodobně byste o něm neuvažovali pro cokoli nového.

6. Nespolehlivé konektory RJ45: polovina neodpovídá standardu

Ethernetové konektory jsou často nespolehlivé, i když jsou správně nakrimpované. Podle studie Brennana a Jeskeyho je jasné proč: mnohé konektory na trhu odporují příslušnému standardu ISO 8877.

7. Když vypadne Google, rozbije se internet

V listopadu vypadl na dvě hodiny Google v Praze. Banalita, zdálo by se. Tahle drobnost ale ukázala, že Google už není jen vyhledávač na jedné adrese. Výpadek takového kolosu dokáže ochromit web.

8. Do nového roku s novým jednodeskovým počítačem – ale kterým?

Velký přehled aktuální nabídky jednodeskových počítačů na trhu. Kromě Raspberry Pi (včetně nejnovější verze Zero), klasiky Banana Pi, Orange Pi a neznámé Roseapple Pi zmíníme též 64bitové Pine a další.

root_podpora

9. CETIN chce opustit Ústřední telekomunikační budovu, prošli jsme si ji

ÚTB na Olšanech je už téměř čtyřicet let jednou z dominantních pražských budov. Ve své době byla dokonce nejrozsáhlejší budovou v Československu. Dnes je pro CETIN příliš velká.

10. Ubuntu 16.04 LTS: pětiletá podpora a alternativní balíčky snap

Nové Ubuntu s prodlouženou podporou láká na nový katalog softwaru, aktuální verze balíčků a možnost používat revoluční balíčky ze Snappy Ubuntu Core. Ale jinak je veskrze konzervativní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku