Hlavní navigace

2010: vzniká OwnCloud a OpenStack, odštěpuje se LibreOffice

9. 3. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V roce 2010 jsme se dočkali nových projektu OwnCloud a OpenStack, Google uvolnil první verzi Chrome pro Linux, Apple zase představil iPad jako etalon nového typu tabletu a LibreOffice se odštěpil od Oracle.

Ballot screen proti Exploreru

Opera Software uspěla ve sporu proti dominantnímu Microsoftu a soud redmondskou firmu donutil v Evropě do svých operačních systémů přidat takzvanou „ballot screen“, ve které měl uživatel možnost vybrat si jiný prohlížeč než Internet Explorer.

Nutno dodat, že v té době byl stále ještě Internet Explorer nejpoužívanějším prohlížečem a používala ho více než polovina internetové populace. Postupně už ale začaly vystrkovat růžky konkurenti, takže jeho moc postupně slábla. Povinnost provozovat ballot screen Microsoftu vypršela o čtyři roky později, kdy byl už Explorer hluboko pod 20 % a jeho monopol na webu definitivně skončil.

Chrome pro Linux

Projekt Chromium vznikl společně s prohlížečem Chrome už v roce 2008, ale na začátku nebyl k dispozici pro Linux ani pro OS X. Nadšenci začali velmi rychle na základě zdrojových kódů sestavovat verze pro další systémy včetně Linuxu a BSD. Byly to ale hodně rané verze, kterým ještě chyběla celá řada funkcí.

Trvalo další dva roky, než se linuxový kód dostal na úroveň toho pro Windows. Během té doby už některé distribuce Chromium zařadily, ale teprve v roce 2010 s verzí 5.0 vyšlo oficiální vydání pro všechny tři platformy včetně Linuxu. Od té doby jsou Chrome i Chromium pro Linux plnohodnotnými prohlížeči se všemi funkcemi.

Vzniká balík LibreOffice

Když společnost Oracle pohltila konkurenční Sun, začala se komunita bát o budoucnost otevřených projektů. Stížnosti na špatnou komunikaci s Oracle nakonec vyvrcholily oddělením většiny velkých projektů pod křídla otevřených organizací. V roce 2010 proto vznikla The Document Foundation, která vytvořila fork OpenOffice.org s názvem LibreOffice.

Kód byl převzat od OpenOffice.org 3.3 beta a byly do něj přidány patche z projektu Go-oo, který se tak s LibreOffice de facto sloučil. Většina distribucí už v té době stejně přebírala takto upravené OpenOffice.org, takže přechod na novou značku LibreOffice byla prakticky okamžitý a velmi hladký.

Obavy o osud původního projektu se později ukázaly jako oprávněné. Oracle rozpustil vývojový tým a balík přestal udržovat. Později všechny ochranné známky a kód předal Apache Foundation, která provedla změnu licence a začala z něj vydávat Apache OpenOffice.

Apple představuje iPad

O tabletech se mluvilo od roku 2002 a Microsoft se hodně snažil, aby tento koncept prosadil. Jednalo se o zařízení na pomezí notebooku a PDA, ale s plnohodnotným operačním systémem. Problémů měl takový koncept hned několik: nutnost ovládání pidiprvků stylusem, psaní pomocí rozpoznávání písma, hmotnost a vysoká cena. Pak přišel v roce 2010 iPad.

Steve Jobs ukazuje první iPad
Autor: Matt Buchanan (CC by 2.0)

Steve Jobs ukazuje první iPad

Koncept tabletu od Microsoftu nikdo nechtěl, jednoduché dobře přenosné zařízení od Apple oslovilo masy a vytvořilo nový trh s tablety. Tablet s kapacitním displejem, velkými ovládacími prvky a jednoduchým použitím okamžitě začali napodobovat další výrobci. Jen Apple v následujících dvou letech prodal přes 100 milionů tabletů, ostatní výrobci používající Android jich dohromady prodali ještě o něco více.

NIX.CZ mění topologii

Radikální změnou topologie prošel peeringový uzel NIX.CZ, který v roce 2010 přešel z kruhové topologie na dvojitou hvězdu. Původní kruhová, která vznikala postupným rozšiřováním, už jednoduše nestačila, nebylo možné ji škálovat a začaly nám také docházet optické porty, popsal tehdy hlavní důvody přestavby Adam Golecký, technický ředitel NIX.CZ. Na konci jsme už z 28 portů využívali 20 pro propojení našich switchů. Dále už to bylo v tomto stavu neudržitelné.

Nová topologie dvojité hvězdy v roce 2010

V nové podobě sítě byly uprostřed dva optické switche Nexus 7000, přístupové switche tvořily Catalyst 6500. Díky těmto dvěma centrálním switchům je naše síť velmi robustní, výpadek jakékoliv linky nebo jednoho ze switchů neovlivní zbytek sítě a vše poběží dál. Přechod proběhl za tři noci, ale přípravy byly velmi intenzivní a probíhalo i testování v San Franciscu. Byli jsme připraveni na řadu problémů, ale všechno šlo překvapivě hladce. Výpadky byly maximálně 50 ms, čili nikdo nic nepoznal.

OpenStack

Společný projekt Rackspace Hosting a NASA dostal v roce 2010 název OpenStack. Cílem bylo připravit nástroje pro vytvoření a správu datacenter složených ze standardního hardware. K iniciativě se postupně přidalo na 500 různých společností včetně Canonicalu, HP nebo Oracle. Později vznikla organizace OpenStack Foundation, která vývoj zaštiťuje.

OpenStack je modulární platforma, která se skládá z mnoha různých komponent zajišťujících jednotlivé služby: řízení datacentra, správa sítě, bloková síťová úložiště, centrální správa uživatelů, orchestrace, databáze a další. 

OwnCloud

Na začátku roku oznámil vývojář KDE Frank Karlitschek, že připravuje otevřený nástroj OwnCloud, který umožní nahradit proprietární cloudová úložiště vlastním serverem. Pro co nejširší možnost nasazení je server napsán v PHP a stačí mu tedy libovolný webový hosting s jednou z mnoha podporovaných databází. Webový klient hojně využívá JavaScript, existují také klienti pro desktopové i mobilní systémy.

OwnCloud se stal velmi rychle populárním, Karlitschek založil stejnojmennou firmu a přilákal investory s financemi na další vývoj. Tým se později po nehodách rozpadl a vznikl fork s názvem –Nextcloud. Důvody nebyly přesně vysvětleny, ale předpokládá se, že šlo o interní tlačenici mezi důrazem na komunitní vývoj a komerční zájmy firmy. Frank Karlitschek nyní pokračuje na vývoji Nextcloudu.

root_podpora

CZ.NIC: mojeID, NSEC3 a memorandum

Správce domény .CZ v roce 2010 spustil službu mojeID, která dovoluje uživatelům zřídit si a centrálně spravovat svoji internetovou identitu. Zároveň došlo u DNSSEC k přechodu na záznamy typu NSEC3, které nedovolují jednoduché cyklické procházení zóny, protože nahrazují doménová jména v NSEC jejich hashem.

CZ.NIC také v roce 2010 podepsal memorandum s Ministerstvem vnitra ČR, podle kterého organizace v následujícím roce převzala agendu národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ. O rok a půl později bylo toto memorandum nahrazeno novým, které bylo uzavřeno s NBÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.