Hlavní navigace

2012: Steam je pro Linux, Raspberry Pi jde do prodeje

16. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V roce 2012 bastlířským světem otřásl příchod Raspberry Pi, linuxáky zase potěšil Steam a české uživatele vznik nové pražské konference LinuxDays. CZ.NIC zaregistroval miliontou doménu a NIX.CZ nabídl 100GE.

Valve vydává linuxový Steam

Linuxovou událostí roku bylo bezpochyby vydání linuxové verze herní platformy Steam. Jen o dva roky dříve společnost Valve tvrdila, že Steam pro Linux nebude, protože hráčů je málo. Nakonec ale začala firma někdy v roce 2011 na linuxovém portu pracovat a po rok trvajících přípravách oznámila, že Linux se zařadí mezi podporované platformy.

Her bylo na začátku poskrovnu, ale už během dvou a půl roku si jich linuxoví uživatelé mohli nainstalovat tisícovku, během dalšího roku se tento počet zdvojnásobil. Přestože se nakonec žádná globální revoluce nekonala a počet linuxových hráčů se na Steamu dlouhodobě pohybuje okolo 1 %, téměř polovina nejvýdělečnějších her je na Linux portována. Přesto řada slíbených titulů pro Linux nevyšla.

Raspberry Pi jde do světa

Svět ovládlo malinové šílenství, když se na trhu objevil počítač Raspberry Pi. Malou desku s plnohodnotným operačním systémem a schopností přehrát HD film chtěl za pár stovek kdekdo. O vývoji se hovořilo už přibližně rok, ale zájem stejně předčil veškerá očekávání. V průběhu pět let se prodalo více než 10 milionů kusů, přišly tři generace a také spousta doplňků a hlavně způsobů využití. Raspberry je jednoduše univerzální, umí létat v balónu, krmit kočky nebo měřit teplotu v zahradním jezírku.

Vzniká česká konference LinuxDays

LinuxExpo se v roce 2012 nekonalo a komunita si řekla, že je čas s tím něco udělat. Na březnovém InstallFestu se tedy zhruba desítka lidí dohodla, že bude potřeba udělat vlastní velkou linuxovou akci, ale jinak, lépe a pokud možno zcela nekomerčně. Podařilo se a první ročník se konal už v říjnu.

První ročník byl spojen s dalšími třemi akcemi, které se konaly naráz ve stejném prostoru: openSUSE konference, SUSE Labs konference a také Gentoo miniconf. V dalších ročnících se pak LinuxDays zcela osamostatnily a dnes jde o svébytnou akci s více než tisícovkou návštěvníků.

Android je na 75 % zařízení

Čtyři roky stačily Androidu k tomu, aby přetvořil a ovládl svět chytrých telefonů. Zatímco v roce 2008 se objevil na prvním modelu od HTC, v roce 2012 už byl na 75 % nově prodaných telefonů a každý den se prodalo více než 1,2 milionu dalších. Pod jeho nadvládou trpěl především Symbian, ale výrazně se propadalo také BlackBerry.

root_podpora

NIX.CZ začal připojovat 100GE

Peeringové centrum NIX.CZ si v roce 2012 otestovalo technologii přenosu dat rychlostí 100 gigabitů za sekundu. Desetinásobné zrychlení optiky trvalo výrobcům deset let a za tu dobu výrazně vzrostly nároky na propojení velkých sítí. Ve špičkách už propojovací uzel překračoval 250Gpbs a ve stejném roce tak byla realizována první skutečná přípojka, kdy se do NIX.CZ touto linkou připojila tehdejší Telefónica O2.

Milión domén .CZ

V listopadu roku 2012 se doména .CZ připojila k dvanácti evropským milionářům, když se stala další TLD s více než milionem subdomén. Miliontá doména byla zaregistrována přesně 19.11.2012 17:24 a my jsme dva týdny předem vyhlásili soutěž, ve které čtenáři tipovali přesné datum a čas. Nejšikovnější tipující se sekl jen o 41 minut.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.