Hlavní navigace

Pětadvacet nových chyb u Intelu, vydán AlmaLinux OS 8.5

14. 11. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
KDE s dalšími vylepšeními nejen pro Wayland, patche pro GPU v Intel Raptor Lake, podpora hybridních CPU Alder Lake zatím lepší na Windows, PipeWire 0.3.40 nabízí lepší kompatibilitu pro JACK.

25 nových chyb u Intelu

Intel zveřejnil informace o 25 nově zjištěných chybách ve svých produktech. Zahrnují širokou škálu částí i celých produktů, od BIOSů až po SGX či ethernet, oneAPi či datacentrová SSD. Chyby mají různou úroveň závažnosti. Kde je možné řešit aktualizací BIOSu, jsou již nové BIOSy distribuovány.

KDE s dalšími vylepšeními nejen pro Wayland

Jednou z novinek vzešlých z vývoje desktopového prostředí KDE za poslední dny, je adopce hamburgerového menu v Okularu. To může zcela nahradit standardní lištu s nabídkou, tu je však potřeba ručně vypnout (novinka šetřící prostor je součástí verze Okular 21.12). Okular dále umí otevírat soubory typu Mardown.

Zapracovalo se i na podpoře Waylandu, kdy Plasma znovu zavádí koncept primárního monitoru (Wayland sám něco takového neumí), jak jej známe z X11 sezení KDE.

Vylepšení uživatelského rozhraní zahrnují několik věcí. Například nově otevřená okna jsou standardně umisťována na střed obrazovky, seznam aplikací v Discoveru vypadá lépe a je logičtěji uspořádán, náhledy ve výběru wallpaperu jsou zobrazovány s takovým poměrem stran, jaký je nastaven. Frameworks 5.89 přináší schopnost zobrazovat stav akumulátorů ve více připojených zařízeních (zejména Bluetooth).

Balík oprav zahrnuje několik věcí týkajících se Waylandu, resp. kompozitoru KWin. Ark korektně pracuje se ZIP soubory, které mají interní metadata obsahující zpětná lomítka jako oddělovací prvky cesty (typické pro platformu Windows). Pro Plasma sezení je opraveno chování Yakuake, kdy nefungovalo nastavení zachování okna, když ztratí fokus či některé chyby v zobrazení při adaptivní synchronizaci obrazu. Když Plasma upozorní na nízký stav akumulátoru bezdrátového zařízení, varování konečně automaticky zmizí po připojení napájení. Nově je také možné spouštět aplikaci běžící přes XWayland jako jiný uživatel.

Větší spoleh by měl být i na vyhledávání měst v apletu počasí, když je zdroj dat použito BBC UK Met. V Plasma Wayland sezení již OSD věcí jako hlasitost či jas nerespektuje chybně předvolené nastavení KWin pro maximalizaci oken, takže tyto oznámení se nezobrazí příliš velká / přes celou obrazovku. To vše a další podrobnosti již tradičně shrnuje Naet Graham na svém blogu.

Patche pro GPU v Intel Raptor Lake

Alder Lake je na světě, takže v Intelu se naplno rozbíhá proces přípravy podpory nástupnické generace CPU a tedy i GPU. Ta nese označení Raptor Lake a první nesmělé krůčky pro podporu GPU v této generaci byly učiněny na kernelové straně. Patche jsou velmi malé, jen aktivují podporu této generace, žádný konkrétní kód v rámci ovladače i915 či projektech Mesa apod. nebyl učiněn. Ostatně se ani žádné velké změny po hardwarové stránce neočekávají, GPU by se neměla zásadněji lišit od těch, která jsou v Alder Lake (tedy Gen12 / Intel Xe).

Přidáno je tedy v tuto chvíli několik nových PCI ID (0×A780, 0×A781, 0×A782, 0×A783, 0×A788, 0×A789, 0×A78A a 0×A78B), nelze však z toho vyvozovat počet konkrétních variant GPU, které se nakonec objeví (ID mohou zahrnovat mj. i vývojové vzorky a rezervované hodnoty pro případné budoucí změny). Každopádně patche budou součástí vývojové větve Linuxu 5.17. Generace procesorů Raptor Lake by měla na trh přijít někdy v příštím roce.

Podpora hybridních CPU Alder Lake zatím lepší na Windows

Server Phoronix porovnal výkon několika operačních systémů na stroji s Core i9–12900K, tedy novým hybridním CPU od Intelu. Šlo konkrétně o Intel Clear Linux 35250 (vysoce optimalizovaný systém přímo od Intelu), Fedora Workstation 35 a také Ubuntu 21.10 (jak standardní, tak verzi s jádrem Linux 5.15 a verzi s vývojovým jádrem Linux 5.16 Git z 11.11.2021). Cílem bylo porovnat výkon těchto systémů s výkonem Alder Lake pod Windows 11 Pro.

Výsledek odpovídá současnému stavu, kdy Linux ještě neobsahuje potřebnou podporu na úrovni OS pro Thread Director z těchto CPU a není tedy schopen tak efektivně rozhazovat úlohy na danou kombinaci velkých a malých CPU jader, kterými Alder Lake disponuje a o nichž skrze Thread Director informuje operační systém. Nakonec to tedy dopadlo tak, že ve významné části testů je evidentně lepší používat Windows 11 (včetně AV1 kodérů), přesto se naleznou výjimky, kde je opak pravdou (například Blender).

UX DAy - tip 2

PipeWire 0.3.40 a lepší kompatilibilita pro JACK

Do projektu multimediálního serveru PipeWire zamířilo s novou verzí několik dílčích oprav (včetně podpory PulseAudio). Mezi vylepšeními jde pak zejména o lepší kompatibilitu se zvukovým rozhraním JACK. Nechybí ani různé opravy řešící platformu BSD, opravy kompilačních chyb při použití Clangu atd. Podrobnosti shrnuje domovský web projektu.

Vydán AlmaLinux OS 8.5

Po Red Hat Enterprise Linuxu 8.5 přichází na svět i nástupce původního CentOS, AlmaLinux 8.5. Jde dle očekávání o volně dostupný rebuild pro platformy x86_64 a ARM, včetně aktualizovaného obrazu pro Raspberry Pi, Live obrazů či cloudové a kontejnerové obrazy (ty jsou teprve na cestě). Detailní přehled změn je k dispozici na domovské Wiki projektu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.