Hlavní navigace

3D tiskárna za 99 dolarů tiskne pomocí mobilu

27. 3. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na Kickstarteru boduje 3D tiskárna, Twitter slaví 10 let, hudebnímu průmyslu nejvíc vydělává streamování a umělá inteligence od Microsoftu byla až moc inteligentní. 12. týden roku 2016 v kostce.

Software a hardware

Nejnovějším hitem Kickstarteru je maličká a velmi levná 3D tiskárna OLO. Autoři na výrobu chtěli jen 80 tisíc dolarů, ale dosáhli rovnou na milión a číslo určitě ještě poroste. Mechanismus tiskárny je poněkud zvláštní, využívá totiž chytrý telefon (ten uživatel musí zajistit sám), který světlem displeje zahřívá pryskyřici a tvaruje tak objekt. Výsledek tedy závisí i na kvalitě displeje (rozlišení, kontrast, apod.). Nejvyšší dosažitelné rozlišení výrobku je 32 mikronů a rychlost tisku je asi 1 cm za 45 minut, v případě iPhonu 6. Výrobce rovněž spustí platformu pro snadné sdílení modelů. Dost možná to bude mít ještě nějaký háček, ale za pouhých 99 dolarů to OLO asi řada uživatelů ráda promine. Očekávané datum dokončení bylo stanoveno na letošní září.

Animační software Toonz, který nedávno koupila mediální společnost Dwango, byl zveřejněn jako open source. V programu vyvíjeném už 23 let byly vytvořen např. seriál Futurama a mnoho filmů a seriálů z žánru anime jako Princezna Mononoke. Ne úplně všechno ale bude open-source, společnost totiž plánuje prodávat i prémiovou verzi s přidanými možnostmi. S jistotou ale můžeme říct, že otevřená a bezplatná část by bez problémů měla stačit menším nezávislým tvůrcům. Větší studia si asi připlatí. Dwango samozřejmě plánuje vydělávat také na podpoře. Projekt už je k dispozici na GitHubu jako OpenToonz.

Společnost Sony dosud víceméně ignorovala trh mobilních her, pomineme-li vydání několika převážně reklamních titulů. To má změnit nově založená dceřiná společnost ForwardWorks, která se zaměří na hry pro Android a iOS. Ze stručného oznámení není moc jasné, co chce firma dělat. Spíš to vypadá hlavně na portaci plnohodnotných her vyvinutých pro PlayStation, než na masovou produkci casual hříček. Špatná zpráva je, že chce Sony mobilní hry prodávat hlavně v Asii a zbytek světa se dočká až později, pokud vůbec. Oznámení přichází nedlouho poté, co mobilní hry začalo dělat konkurenční Nintendo, které uspělo jakýmsi mixem sociální sítě a hry zvaným Miitomo.

Google na konferenci GCP Next 2016 ohlásil několik novinek týkajících se jeho Cloud Platform. Nejzajímavější je asi zpřístupnění API pro rozpoznání řeči třetím stranám. Vývojáři aplikací tak budou mít možnost použít stejnou, a velmi pokročilou, technologii jako Google používá v Androidu nebo Google Now. Řešení je postaveno na neuronových sítích. Zpočátku by služba měla být kompletně zdarma, ale časem se počítá se zavedením placených tarifů podle skutečného využití, jako to má Google u dalších služeb. Je ale pravděpodobné, že pro drobné použití bude API i nadále zdarma nebo jen za nízký poplatek.

Webové novinky

Sociální síť Twitter oslavila desáté narozeniny. 21. března 2006 zakladatel (a dnes už opět CEO) služby Jack Dorsey publikoval tento prostý tweet: just setting up my twttr. Twitter sice zůstává ve stínu Facebooku a není tak populární mezi běžnými uživateli, ale v některých oborech jako novinařině nebo IT hraje prim. Oslavy ale nebyly nijak pompézní, protože se firma potýká s problémy. Dlouhodobě se jí nedaří vydělávat a je ve ztrátě. Poslední čísla navíc ukazují, že růst počtu uživatelů už se zastavil. V současnosti Twitter aktivně používá něco přes 300 miliónů lidí. V České republice má Twitter cca 300 tisíc lidí. Počet aktivních uživatelů ale zřejmě bude podstatně nižší.

Vývoj počtu aktivních uživatelů Twitteru
Autor: Statistica

Vývoj počtu aktivních uživatelů Twitteru

Sociální síť Facebook zase tento týden zavedla několik změn. Jak je známo, na Facebooku je vyžadováno používání pravého jména. Nově ale není možné porušení tohoto pravidla nahlásit jen tak. Pokud to někdo chce nahlásit, musí doložit i důkaz, aby se zabránilo zneužívání a spamování funkce. Facebook také začal testovat nový systém pro detekci falešných profilů, které se vydávají za jiného uživatele služby. Pokud podle profilového jména a fotografie nalezne shodu, upozorní domnělého (obvykle toho, který byl první) skutečného uživatele, že se za něj někdo pokouší vydávat. Ten poté může dál spolupracovat s podporou a docílit revize a odstranění falešného profilu.

Byznys a politika

Asociace amerického nahrávacího průmyslu RIAA vydala výroční zprávu, která ukazuje, že největší příjem vůbec poprvé plyne ze streamovacích služeb (34,3 %). Následují prodej digitálních kopií (34 %) a prodej fyzických kopií (28,8 %). Celkové příjmy se moc nezměnily. Podíl streamování na koláči příjmů už pět let roste o přibližně šest procentních bodů ročně. Největší streamovací služba Spotify nezávisle na tom oznámila, že už má 30 miliónů platících uživatelů. Klesající příjem z fyzických kopií paradoxně trochu zachraňuje vůbec nejstarší z používaných technologií – vinyl. Meziročně prodej těchto nosičů vydělal o 32 % víc.

Pebble byly pravděpodobně první chytré hodinky současného ražení. V roce 2012 uspěly na Kickstarteru, ale dnes už se firmě tolik nedaří. Konkurence roste a Pebble musí soupeřit s velkými hráči. Společnost sice během posledních osmi měsíců získala dalších 26 miliónů finančních prostředků, ale i přesto pro udržení dobrého chodu firmy bude propouštět. O práci přijde čtyřicet lidí, což je asi 25 % všech zaměstnanců. Pebble postupně přišel i o jednu z velkých konkurenčních výhod – použití e-ink displeje. Displeje za čtyři roky totiž ušly velkou cestu a jsou lépe viditelné na slunci i méně náročné. V budoucnu se chce Pebble víc zaměřit na fitness funkce.

Zajímavosti

Microsoft se chtěl pochlubit umělou inteligencí, a tak na Twitter vypustil robota Tay. Ten měl vystupovat jako typická devatenáctiletá Američanka a učit se z interakcí s dalšími uživateli Twitteru. Jak se ukázalo, Tay je opravdu učenlivá. Zlomyslní uživatelé z ní během pár hodin udělali rasistku, obhájkyni Hitlera apod. Výsledkem byla celá řada tweetů (screenshoty na Imgur), za které byste mohli jít sedět natvrdo, aspoň v České republice. Microsoft závadné tweety samozřejmě smazal a provoz zastavil. A proto nemůžeme mít hezké věci.

Komiks XKCD autora Randalla Munroeho už představuje v podstatě klasiku a mezi ajťáky, vědci a nerdy obecně má výsostné postavení. Teď Munroe postupuje na ještě vyšší úroveň a dohodl se s prestižním nakladatelstvím Houghton Mifflin Harcourt, že svými ilustracemi obohatí učebnice z různých oborů.

XKCD: Sandwich – jeden z klasických linuxových stripů
Autor: Randall Munroe, podle licence: CC BY-NC-SA 2.0

XKCD: Sandwich – jeden z klasických linuxových stripů

Headsety pro virtuální realitu (hlavně Oculus Rift a HTC Vive) jsou za dveřmi a na jejich příchod se připravují nejen tvůrci her. VR sekci spustil také pornografický server PornHub. Jsou zde k dispozici 360stupňová videa. Server při této příležitosti rozdal návštěvníkům deset tisíc krabiček Google Cardboard.

Amazon vydal návod, jak na Raspberry Pi rozběhnout svou službu Alexa Voice Service, která slouží pro rozpoznání hlasu, provádění určitých pokynů atd. Teoreticky si tak doma můžete vytvořit něco jako Amazon Echo. Jak je zřejmé, firmě nejde ani tak o rozšíření zařízení jako rozšíření samotné služby.

V texaském Rowlettu demoliční společnost omylem zbourala špatný dům. Hájí se tím, že dům byl špatně zakreslen v Google Maps. Asi by bylo fajn, kdyby firma pracovala i s dalšími (a přesnějšími) zdroji a informacemi.

root_podpora

České studio Amanita Design vydalo očekávanou adventuru Samorost 3. Přijata byla velmi pozitivně. Linuxová verze zatím není k dispozici, ale vývojáři by ji rádi připravili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.