Hlavní navigace

500 Mbps přes telefonní linku. Ve Švýcarsku spustili G.fast

23. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Openreach
Akcie Microsoftu jsou na historickém maximu, Nintendo představilo novou herní konzoli, nové elektromobily Tesla budou připravené na řízení počítačem a patentoví trollové nevymřeli.

Internet a web

Vysokých rychlostí internetového připojení lze dosáhnout i s použitím klasického telefonního vedení, jak ukazuje např. technologie VDSL2 s vectoringem. Krom toho se začíná prosazovat také technologie G.fast, která při použití telefonního vedení jen po několik set metrů dokáže zajistit rychlosti až v řádech stovek Mbps. Po několika letech testování ji jako první začal využívat švýcarský poskytovatel Swisscom. Ten konkrétně slibuje rychlost 500 Mbps při délce telefonního vedení do 200 metrů. Poté už samozřejmě roli přebírá optika. G.fast by měl značně snížit náklady na budování vysokorychlostního připojení, protože odpadnou nákladné stavební práce u samotných obydlí koncových uživatelů.

Software a hardware

Nintendo představilo novou herní konzoli Switch. A jak už jsme u Nintenda zvyklí, opět je to něco o dost jiného než u konkurence. Zjednodušeně řečeno jde o handheld s odnímatelnými ovladači, který lze zároveň snadno uložit do doku a připojit třeba k televizi. Víc vám poví video. Switch láká na podporu lokálního a on-line multiplayeru a také na podporu populárních, byť ne nejnovějších her jako The Elder Scrolls V: Skyrim. Už jen proto, že výkonnostní rekordy vzhledem k velikosti a mobilnímu čipu Nvidia Tegra (zatím neuvedená varianta) přece jen trhat nebude. Nintendo zatím neprozradilo jeden důležitý parametr, a to kolik Switch vydrží na baterii. Do prodeje se zařízení dostane v březnu příštího roku.

V Praze se uskutečnila jedna ze čtyř letošních akcí CES Unveiled, což jsou takové menší zajížďky velkého veletrhu CES. Na akci se hovořilo o aktuálních technologických trendech a také se vystavovaly produkty – zejména ty vyvinuté v ČR. Např. router Turris od CZ.NIC, 3D tiskárny od Prusa Research nebo řešení pro internet věcí od BigClown Labs. Dalšími zastávkami CES Unveiled budou Paříž, New York a Las Vegas, kde poté v lednu 2017 bude pokračovat samotný veletrh CES.

Google už sice samořídící auta testuje dlouho, ale jako největší průkopník se nakonec ukazuje Tesla. Před několika měsíci ve svých vozech nabídla autopilota, nyní do aut začíná instalovat plně automatické řízení. Všechny nově vyrobené Tesly budou mít veškerý hardware potřebný pro automatické řízení a ve skutečnosti ho i budou využívat. Přestože zatím z legislativních důvodů není možné řízení nechat na umělé inteligenci, tak ta poběží alespoň na pozadí a své rozhodování bude zaznamenávat. Konečně tak získáme velkou porci dat, která umožní srovnání spolehlivosti umělé inteligence a lidí a případně poukáže na existující problémy.

Byznys, politika, právo

Společnost Microsoft sice na plné čáře prohrála na mobilním trhu, ale ne vše je tak černé. Ba naopak. Finanční výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2017 investory velmi potěšily. Kurz akcií poskočil o cca 5 % a dosáhl historického maxima kolem 60 dolarů za akcii. Naposledy se kurz takto vysoko pohyboval v roce 1999. Ještě před třemi a půl roky přitom byl kurz poloviční. Dobrou záplatu na ztráty z mobilního sektoru totiž představuje cloudová divize Azure, která meziročně zdvojnásobila tržby. Kromě toho si Microsoft drží silnou pozici na osobních počítačích, která mu zajišťuje slušnou stabilitu.

Vývoj kurzu akcií Microsoftu od roku 1986
Autor: Google Finance

Vývoj kurzu akcií Microsoftu od roku 1986

O patentových trollech už v posledních letech tolik neslyšíme, ale určitě ještě úplně nevymizeli. Teď se objevil jeden nový – společnost Bartonfalls, která sice nic neprodukuje, zato vlastní jeden patent a za jeho porušení už zažalovala čtrnáct mediálních společností a vydavatelství. Patent podle ní porušují tím, že používají systém, kdy se po přehrání vybraného videa automaticky spustí další. Něco podobného vlastně známe třeba i z YouTube. Bartonfalls se ohání devatenáct let starým patentem, který vzhledem ke svému stáří logicky ani nezohledňuje použití na internetu a řeší přepínání kanálů/vstupů na TV.

Výrobce herních periferií Razer kupuje společnost THX. Možná vám název firmy tolik neříká, ale její logo už jste jistě mnohokrát viděli před začátkem filmu v (domácím) kině. Jde o společnost zabývající se zvukem, která do roku 2002 byla součástí Lucasfilm. Dnes se zabývá hlavně certifikací zařízení, která podle jejích standardů mají dobrou kvalitu zvuku. Co se týče Razeru, tak ho spíš než technologie nebo certifikace asi zajímá značka, která mu trochu zvýší reputaci. Cena akvizice nebyla zveřejněna.

Zajímavosti / telegraficky

Microsoft sponzoruje ligu amerického fotbalu NFL, což s sebou nese např. povinnost, aby trenéři veřejně používali tablety Surface. Trenérovi Patriotů však s novou technikou došla trpělivost a během utkání s tabletem třískl, což samozřejmě neuniklo televizním kamerám. A jako by toho nebylo málo, tak během tiskové konference trenér ještě pronesl pětiminutový proslov o tom, jak jsou tablety k ničemu a špatně se používají. Microsoft nemilou situaci hasí alespoň článkem, ve kterém další hráči a funkcionáři tablety Surface vychvalují.

Samsung stahuje nebezpečné telefony Galaxy Note 7 z oběhu a mezitím se také snaží o stažení videí, která zařízení nelichotivě vyobrazují. Server YouTube jich na žádost Samsungu několik smazal. Zejména těch, která Note 7 vyobrazovala jako granát nebo výbušninu ve hře Grand Theft Auto V, viz příslušná modifikace. Podobná videa by sice téměř jistě šla zařadit pod fair use jako parodie, ale domoci se práv na YouTube bývá poměrně obtížné.

Herní portál Hrej.cz má nového majitele. Vydavatelství Burda ho prodalo společnosti Xzone, která provozuje e-shop a síť obchodů s hrami.

Strategická herní série Civilizace se hlásí už se šestým pokračováním a recenze jsou opět velmi pozitivní. Zatím je hra k dispozici jen pro Windows, ale už byla potvrzena verze pro macOS a o linuxové verzi se uvažuje.

Facebook opět zlobí uživatele svou nesmyslnou prudérností. Tentokrát smazal vzdělávací video k vyšetření prsou, které navíc bylo jen velmi jednoduše animované.

Pokud projde nový daňový balíček, bude se ručení za DPH vztahovat i na platby bitcoiny a dalšími virtuálními měnami. Více na Podnikatel.cz.

Nvidia uvedla grafické karty z nižší třídy GeForce GTX 1050 a 1050 Ti a finalizovala tak portfolio karet s čipy Pascal. Cena se bude pohybovat mezi 3–4 tisíci korun.

UX DAy - tip 2

Steve Ballmer prohlásil, že Microsoft za jeho vedení nikdy nechtěl koupit Twitter, ale měl zálusk na Facebook. V roce 2010 za firmu nabídl 24 miliard dolarů, ale byl odmítnut. Dnes má Facebook šestnáctinásobnou hodnotu.

IBM od minulého roku interně nasazuje počítače od Applu a hodlá v tom pokračovat. Prý tak ušetří až 500 dolarů na pracovníka ve srovnání s počítači s Windows.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.