Hlavní navigace

Názor k článku 500 Mbps přes telefonní linku. Ve Švýcarsku spustili G.fast od Adam Kalisz - Ono takový Lenovo Thinkpad T4xx taky není zadarmo....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2016 11:14

    Adam Kalisz

    Ono takový Lenovo Thinkpad T4xx taky není zadarmo. Windows licence je potřeba minimálně Professional, aby se to spravovalo jak je nutno ve větší firmě. Cena admina/ počítač je nakonec rozhodující. Pokud říkali, že omezili 5 časově náročných kroků při přípravě stanic oproti Windows, tak ušetřili asi docela dost peněz. Pokud jim stačí na supportu 5 lidí na všech 90 000 maců + iOS zařízení, tedy dohromady asi 200 000, tak mají velmi efektivní proces a vysokou míru spokojenosti uživatelů. Tedy to je předpoklad. Nevím jak to dělají, ale IBM vyvíjí software na správu koncových zařízení, možná používají virtualizaci desktopu a klientská zařízení nehrajou tak velkou roli. Možná jim UNIX přijde prostě příjemnější, když mají taky velký podíl zařízení s Linuxem (kolem 70-80 000 počítačů prý).

    Osobně mám docela problém se správou Windows počítačů v naší firmě o ca. 2000 zaměstnancích od programátorů až po výrobu, všechna nasazení máme zastoupená. Licenční politika ale byla nastavena poměrně nevhodně co do správy, cenově to asi někde vycházelo lépe. Prostě vždycky je nějaký problém, proč je to či ono špatně licencované když xy. A to máme licence na všech stanicích, foto, klíč, elektronickou evidenci atd. ale vždy se najde něco, kde to nesedí (protože potom se platí). Kvůli tomu např. zabere nasazení jedné mašiny klidně 2 dny, než je vše hotovo i s updaty. Větší paralelizace je docela těžká, protože máte jen x displayů a jen jeden pár očí a rukou na opisování sériového čísla, protože OCR na těch štítcích asi záměrně nefunguje. Prostě OEM licence... Volume Licence se prý vyplatí tak od 30 000 lidí, jsme byli na školení poučeni. To ale bylo, když už vlastně bylo podepsáno a já na to neměl vliv. Byl to můj první týden ve firmě.
    Fakt tedy netuším, jak to dělají větší firmy. Mě přijde, že se plácáme pořád s takovýmto kydáním. která se prakticky nedá automatizovat. Protože asi kdo platí licenci, musí zaplatit ještě její administraci... Piráti ušetří dvakrát a když na ně přijdou, tak podepíšou lístek, kde se srovnají za těch x licencí a bude to v cajku. Pořád ušetří dost peněz.