Hlavní navigace

Názor k článku 602SQL Server: historie velkého produktu vyvinutého v malém týmu od Kiwi - Nebrojím proti knihovnám a generátorům! Brojím proti názoru,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2018 14:12

    Kiwi (neregistrovaný)

    Nebrojím proti knihovnám a generátorům! Brojím proti názoru, že pokud na něco existuje nějaká knihovna nebo generátor, tak že je _vždy_ výhodnější je použít. Tak totiž vyzněl ten první příspěvek, na nějž jsem reagoval. "Na to existuje knihovna - měli ji použít. Na to existuje generátor, měli ho použít." To je prostě nesmysl. Nebudu ztrácet čas detailním studiem generátoru a vymýšlením, jak narovnat, co generátor naohýbal, když si to mohu napsat sám z jedné vody načisto. Nakonec napíšu méně kódu, navíc přehlednějšího a jsem s tím hotov rychleji, než s generátorem. Podobnou zkušenost mám (a zdaleka nejsem sám!) třeba s LaTeXem - přiohýbání nějakého makra dá často tolik práce, času a nervů, že napsat si jednoúčelově přesně to, co potřebuji, přímo v TeXu, je podstatně rychlejší a přímočařejší. Výchozí makro řeší sto padesát věcí, které se mě netýkají, ale ta sto padesátá první, kterou potřebuji, se kvůli tomu dostává za hranici možného.

    Psal jste sice cosi o profesionálech, ale přitom jste přesně popsal amatérský přístup - podřídit konstrukci dílům, které má k dispozici, při velmi omezených technologiích, jež má amatérský kutil ve své garážové dílničce. Profesionál se nebojí vyrobení odlitku nebo vyfrézování nestandardního závitu, pokud je to účelné pro danou funkci. Z dílů stavebnice Merkur se dá postavit ledacos - třeba plotter - a stačí k tomu akorát šroubovák a klíč. Podle Vás by tedy profesionál takovou věc měl stavět zásadně z Merkuru nebo něčeho podobného, jen aby "nevynalézal znovu" V-profily, osičky, ploché profily, plechy atd.