Hlavní navigace

Názor k článku ACTA prý pro Česko příliš nemění, jen zabetonovává aktuální špatný stav od adg - Představme si, že v zemi jménem Slovensko ACTA...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2012 8:28

    adg (neregistrovaný)

    Představme si, že v zemi jménem Slovensko ACTA platí a že tamní zákonodárci z ní zaimplementovalí navzodry původním politickým slibům řadu nepovinných doplňků.

    Teď se někdo se rozhodně publikovat něco jako spis Gorila. V tu chvíli má stát řadu nástrojů jako proti tomu zasáhnout. Vypne stránky (prohlásí že tam byly odkazy na autorsky chráněná díla), získá snadno údaje o tom kdo to zveřejnil a kdo si to stáhnul od poskytovatelů Internetu. Nechá zrušit či blokovat stránky umístěné v zahraničí.

    Ano jednalo by se o zneužití. Ale součané kroky státu (a Penty) jsou velmi znepokojivé. Žaloby (od Penty) proti lidem co umístili kopii spisu na své stránky, rozhodnutí soudce zastavit vydávání knihy o Gorile co ještě ani není dopsaná, vodní děla proti demonstrantům v mrazech. Takže si netřeba dělat iluze, že by moc v takovém případě nevyužila nástroje, které by získala dohodou ACTA. Případně by Penta vydala nějaká CD, prohlásila by se za vydavatele a majitele duševního vlastnictví a mohla by část těchto nástrojů používat sama a nepotřeboval by k tomu stát.

    Nené lepší takové nástroje státu vůbec nedávat, zvláště pokud dle názoru zastánců skoro nic nového nemění a nepřináší?