Hlavní navigace

ActionCube: akce na LAN párty

8. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Války se mohou zdát na pohled stejné. Konflikt, umírání, nespravedlnost, vyčítání, zmar. Čím se tedy liší? Proč jsou stále znovu zpracovávány, oživovány v tolika podobách? Jsou to snad jednotlivé osudy lidí, momenty v bitevní vřavě, které ovlivní života mnoha jiných. Do jednoho fiktivního ozbrojeného konfliktu se dnes podíváme.

Při vyřčení ActionCube se nám může vybavit vzpomínka na dříve recenzovanou hru Cube, která stála jako základní kámen u zrodu pátečního seriálu. Inu, historie se velmi ráda opakuje, asi jí došly podněty, a tak se nám dostala do rukou tato předělávka. ActionCube je střílečka z pohledu první osoby. Zaměřuje se spíše na multiplayer, ale pokud zrovna nemáte možnost nikoho vyzvat, dá se zahrát i singleplayer proti botům. V úvodu jsem zmínil fiktivní válku. Hra nepopisuje žádnou skutečnou bitvu, protiteroristický zásah policistů ani jiný konflikt poslední doby. Je založena na čisté fikci tvůrců a shoda se skutečnými událostmi by byla děsivá. Příběh není dodán ve vánočním balíčku převázán stuhou. Jak tomu bývá, halí jej závoj minulosti a s každým mrtvým se pravda oddaluje. Známe pouze toto. Dvě strany, jež nedokáží nalézt smír.

ActionCube 1

Jsou jimi The Cubers Liberations Army (CLA) a The Rabid Viper Special Forces (RVSF). CLA zastává stranu špatnou, ale kdo ví, kde je pravda. Její členové jsou ex-vojáci, anarchisté, náboženství fanatici atd. Zkrátka prvotřídní sebranka všeho druhu. Jejich operace zahrnují jak bombové útoky, tak vpašování marihuany do klimatizace. Jejich heslem budiž: „Terror for the sake of terror, for you all suck!“

ActionCube 2

Druhá skupina s názvem RVSF je oproti tomu organizovanou elitní skupinou speciálních sil, žoldáků a jim podobných. Nečekejte však správné chlapy, jak jsme zvyklí z masových médií. Jejich motto „First shoot, then ask questions, if anyone´s left to ask“ tomu ostatně napovídá.

Tolik stručně o historii a přejděme k přítomnosti, jež si nás neodbytně žádá. Po spuštění ActionCube nás přivítá hlavní nabídka. Na výběr máme single/multiplayer. Player/Team setup, kde si hráč zvolí stranu, typ postavy, zbraň, zaměřovač a jméno. Options, kde si doladíme nastavení hry. Z dalších možností máme Load map či Editing pro úpravu hry. Přikročme však ke hře samotné. Singleplayer nabízí pouze základní mód deathmatch proti botům. Zvolíte si mapu, počet nepřátel a jejich úroveň a poté již nic nebrání v krvavé lázni. Na rozdíl od singlu skýtá multiplayer hned několik typů her. DM, TDM, CTF, Survivor, One shot one kill, Last swiss standing, Pistol Frenzy apod. Některé jsou velmi známé, s jinými se setkáte poprvé. Hra nabízí také základní vybavení jako lékárničky, štíty, náboje do jednotlivých zbraní a také nějaký ten bonus. Váš úkol je prostý. Mírně se liší dle zvoleného herního módu, ale obecně lze říci, že hlavní je díky týmové práci ovládnout dění na mapě. Dle postavení a potřeby týmu si zvolíte jednu ze čtyř zbraní, útočná puška, kulomet, brokovnice či sniperovka. Nechybí ani alternativní zbraně v podobě pistole, granátu či oblíbeného nože. Herní doba je časově omezena, poté bitva utichne a za okamžik na nové mapě vypukne znovu.

ActionCube 3

Zpracování není špatné. Již v ponurém úvodním menu skoupém na veselé barvičky se přidá dobrá doprovodná hudba. Prostředí, v němž se bude vše odehrávat, je povětšinou tmavé a, dá-li se to tak říci, reálné. Rozvaliny, zdevastovaná místa, chybí snad jen mrtvá těla. Některé detaily jsou dobré, zpětný ráz zbraní, jiné naopak horší, několikanásobné střelení do hlavy nemusí ještě znamenat smrt. Vesele poskakující boti jsou již klasikou, ale vždy pobaví pohled na neohrožené Gumídky, jež se s kulometem vrhají hopky hop na nepřítele.

root_podpora

ActionCube 4

Pokud hodláte prožít vánoční svátky s nejmilejšími v podobě lan-párty a nevíte co zahrát, zkuste tuto nenáročnou odreagovávací řež. Pevnou mušku, ať zvítězí ten lepší.

ActionCube 5

Instalace vás bohužel asi zklame – stačí ze stránek hry stáhnout archiv s poslední verzí, rozbalit a spustit pomocí souboru ./actioncube.sh. Málo akční.

Hráli jste Cube?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku