Hlavní navigace

Názor k článku Adobe vadí tweet odkazující na 28 let starý Acrobat Reader pro MS-DOS od Miroslav Šilhavý - se jedná o jednání DMCA bota/právního zastoupení v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2021 18:35

    Miroslav Šilhavý

    se jedná o jednání DMCA bota/právního zastoupení v příkrém rozporu s licencí, kterému Twitter bez zkoumání vyhovuje, což problém je a docela vážný samo o sobě

    Proč by to měl být problém sám o sobě? Twitter je soukromá služba a rozhoduje se, co svým uživatelům umožní. Twitter nepotřebuje ztrácet čas a peníze zkoumáním pravdy, od toho nejsou. Oni potřebují najít cestu, která nejlépe chrání jejich zájmy.

    Nevím, kde se v lidech bere přesvědčení, že by Twitter, Facebook, Instagram měly být nějaké neutrální platformy bojující za práva ostatních.

    A i kdyby ono zveřejnění bylo nelegální (není), tak pořád je tu docela vážný problém proporcionality, na který by i tak stálo za to upozorňovat. To bysme se taky mohli dožít toho, že za úmyslné pokácení stromů na trať které mohlo někoho zabít se dávají 4 roky, ale když nějakej topimec pod článek napíše nejapnou poznámku, tak za to dostane těch let hned 6.

    Twitter nemá povinnost zachovávat žádnou proporcionalitu, a už vůbec ne napříč s cizími službami. Klidně mohou říct, že od zítřka zruší náhodným výběrem 50 % účtů, a neudělají tím nic nezákonného.

    Twitter a uživatel jsou dvě smluvní strany občanskoprávního vztahu. Srovnávat to s proporcionalitou v trestním právu je úplně mimo. Nicméně ty dva případy, které zmiňujete, jsou pravděpodobně odsouzeny správně. V jednom případě se dalo přihlédnout k polehčujícím okolnostem, v druhém naopak. V jednom případě byla místně a časově ohraničená škodlivost (jeblý stařík mohl jednorázově ublížit vlaku), v druhém případě to byla účast na šíření nenávisti s širokým záběrem. A pokud by stařík organizoval školení pro další jeblé staříky, dostal by vyšší trest, než když šel a udělal to. Proporcionalita v trestní represi se odvíjí od společenské škodlivosti, nikoliv od velikosti bolesti kterou způsobíte / nezpůsobíte.