Hlavní navigace

Adobe zveřejní specifikaci PDF a chce ISO standard

30. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnost Adobe se po letech rozhodla zapracovat na standardizaci souborového formátu PDF. Ten by se měl v budoucnu stát ISO standardem a potvrdit tak svou pozici na trhu. Proč se firma Adobe k tomuto kroku rozhodla právě teď? Jakou roli hraje v jejím rozhodnutí formát ODF, který získává stále větší popularitu?

V posledních letech můžeme pozorovat vzrůstající tlak ze strany velkých společností a vlád mnoha států, které požadují nové standardy pro formáty dokumentů. Požadavky jsou poměrně přesně definovány:

  • formát musí být uvolněn a jeho specifikace zveřejněny
  • nebudou existovat žádná omezení v použití
  • formát bude standardem pro výměnu dat

V současné době jsou na trhu tři velcí hráči: OpenDocument od ODF Alliance, PDF od Adobe a XPS od Microsoftu. ODF již standardem je a Microsoft se svůj formát také snaží standardizovat.

Formát PDF již průmyslovým standardem de facto je. Je rozšířen napříč platformami a systémy a je už mnoho let velmi intenzivně podporován řadou společností i nezávislých vývojářů. Adobe se nyní snaží dosáhnout oficiálního zařazení PDF mezi obecně uznávané ISO standardy.

Společnost Adobe včera oznámila, že se hodlá předat kompletní specifikace formátu Portable Document Format (PDF) verze 1.7 sdružení AIIM. Cílem je připravit přijetí nového mezinárodního ISO standardu.

Association for Information and Image Management (AIIM) je mezinárodní organizace, zaměřená na podporu aktivit v oblasti vývoje systémů pro ukládání, vyhledávání, sdružování a správu věrných obrazů dokumentů.

Hledání svobodného formátu

Situace kolem datových formátů byla do nedávna velmi nepřehledná a uživatel se musel velmi obtížně rozhodovat, který formát použije. Pokud vás zajímají dostupné datové formáty a jejich nevýhody, přečtěte si článek Hledání svobodného formátu.

Adobe je už od roku 1995 členem několika skupin, které připravují technické specifikace standardů, založených na PDF. V současné době jsou již standardy formáty PDF for Archive (PDF/A) a PDF for Exchange (PDF/X). Další formáty jako PDF for Engineering (PDF/E) a PDF for Universal Access (PDF/UA) jsou v tuto chvíli na udělení statutu ISO standardu navrženy.

Toto množství průmyslově zaměřených standardů je také důvodem, proč firma Adobe přikročila ke zveřejnění specifikací. „Je tu řada standardů postavených na PDF, které jsou zaměřeny na konkrétní průmyslové odvětví nebo třeba archivaci. To je vynikající, ale někteří zákazníci chtějí vytvářet dokumenty v PDF a zveřejnění celé specifikace jim vše zjednoduší,” tvrdí Sarah Rosenbaum, která je vedoucí řízení výroby a prodeje výrobků v Adobe.

Společný výbor sestavený v AIMM bude především hledat problémy, které je třeba vyřešit. Uskupení později vyvine koncept dokumentu, který bude předložen organizaci ISO a později snad uznán jako mezinárodní standard.

Podle představitelů Adobe je tedy aktuální snaha dalším logickým krokem a přidá PDF punc oficiality. „Dnešní oznámení je dalším logickým krokem v evoluci PDF od de facto standardu k formálnímu standardu dle práva,” řekl Kevin Lynch, senior vice president Adobe.

Společnost nyní uvolnila veškerou specifikaci nového formátu PDF verze 1.7. „Uvolněním kompletní PDF specifikace pro ISO standardizaci posilujeme naše směrování k otevřenosti,” řekl Lynch. Zpřístupněním standardu chce společnost umožnit jednodušší začlenění PDF především do firemního software.

Dalším efektem bude vznik uceleného standardu, který zastřeší dosavadní dílčí standardy. „Tento krok poskytne deštník nad aktuální ‚písmenkovou polévkou‘ PDF standardů,” vysvětlila Sarah Rosenbaum.

Předání specifikací AIIM by podle slov vicepresidenta Adobe mělo přinést inovace a především uspokojit požadavky veřejnosti na otevřené formáty. „Vlády a organizace čím dál častěji požadují otevřené formáty a správa PDF specifikace externí a zúčastněnou organizací pomůže v řízení inovací a pomůže v dalším rozšiřování PDF ekosystému, který se vyvíjel posledních 15 let,” dodal Kevin Lynch.

root_podpora

AIIM má se standardizací odnoží PDF poměrně bohaté zkušenosti, je proto logickým kandidátem na partnera Adobe. „Jako správce několika specializovaných ISO standardů z podmnožiny PDF, je AIIM potěšena, že obdržela tuto nabídku od Adobe,” říká John Mancini, president organizace AIIM.

Dalším zřejmým důvodem pro náhlý krok Adobe je jistě vzestup formátu ODF, který se stal ISO standardem před necelým rokem a je stále častěji nasazován jak ve velkých organizacích, tak i ve vládních informačních systémech. „Je tu stále silnější trend směrování standardizace k otevřeným standardům,” potvrdila tlak ze strany ODF Sarah Rosenbaum.

Který formát má podle vás největší budoucnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.