Hlavní navigace

Názor k článku Affero GPLv3: Vydejte zdrojové kódy síťových aplikací! od anonym - Hmm, při cestě dat internetem prošla tato mnohými...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2007 11:56

    bez přezdívky
    Hmm, při cestě dat internetem prošla tato mnohými systémy a zařízeními, naštěstí ne všechny licence "nakazí" data (pozor na prezentační vrstvu). A kernel je naštěstí GPL2 a ne >=AGPL2.

    Například používám s radostí Joomla CMSko. Pokud vytvořím template/modul (prostě kód php+html+css+javascript ....), ve kterém volám moduly Joomla, začíná otázka, kdo je odvozen od koho? Co je knihovné volání a co je aplikační vrstva? Je můj modul pro Joomlu knihovnou? Nebo je Joomla knihovnou pro můj modul? Nebo jde o mé data a modul je zde jako pouhá sada knihovních prezentačních pravidel?
    Ať už je to jak chce, výsledně je Joomla modifikována mým modulem. Jakou může mít můj modul/template licenci? Ještě že je Joomla pod MIT licencí.

    Podobně čeho je návštěvník mého webu uživatelem? Použil snad Joomla? Nebo MySQL? Nebo použil Cisco PIX firewall? Nebo použil ISCSI? Nebo použil firmware Cisco Content Switche?

    Nebo se budou na data uplatňovat i licence na pásmo, půjde-li přenos wifi?

    Prostě použití každé licence má své hranice. Ani GPL nemůže a nefunguje virově.