Hlavní navigace

Názor k článku Affero GPLv3: Vydejte zdrojové kódy síťových aplikací! od CandySan - Taky by se mi nelibilo, kdyby open source...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2007 20:44

    CandySan (neregistrovaný)
    Taky by se mi nelibilo, kdyby open source licence byly vnucovany, ale je treba si uvedomit, ze toto je jen moznost pro ty, kteri takovou moznost mit chteji. Dosud ji poradne nemeli a ted ji mit mohou. Neznamena to, ze bude cely internet "infikovan" licenci, kterou nejaka skupinka vynucuje.

    Na druhou stranu, jsem-li autorem a mam sve podminky, tak je fer abych si je mohl urcit, ne? A bylo by snad spravne, kdyby existovaly miliony individualne sepsanych (navzajem nekompatibilnich) licenci pro kazdy projekt? To uz je pak vazne lepsi, kdyz existuje nejaka sada (norma) predem odhadnutelnych licenci z nichz je mozne si jen zvolit.

    Nakonec na tom vydelaji vsichni, protoze user se nemusi do podrobna seznamovat s kazdou licenci kazdeho produktu a pritom lze odhadnou jake budou dusledky pouziti toho softu pod tou (nejakou) znamou licenci. Vyvojar zase naopak nemusi vymyslet hlouposti kvuli licenci a navic sam muze odhadnout jake dusledky bude mit pouziti te ktere zname licence.

    Proto si nemyslim, ze by se kolem FSF delo neco nezdraveho (vime dobre, ze ne kazdemu vyhovuje prave treba GPL2), ale zaroven priznavam, ze taky mam obavy z neznama a celkem bych byl rad, kdyby se nic zasadne nezvrtlo...