Hlavní navigace

Akta X 0506

11. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Microsoft má v úmyslu přiblížit RSS masám; příští verze Windows bude mít jeho integrovanou podporu. Přežije podspecifikovaný formát objetí giganta? RelaxNG má své diskusní fórum. W3C aktualizuje SPARQL a VoiceML.

Microsoft sází na RSS

V posledních týdnech se znovu hodně mluví o RSS, případně o Atomu. Vlnu vzrušení vyvolalo oznámení Microsoftu, že Longhorn bude mít vestavěnou podporu RSS (1.0 i 2.0, tedy obou hlavních soupeřících formátů). Pravděpodobně to bude vypadat tak, že součástí Longhornu bude čtečka RSS a všechna data stažená přes RSS budou ležet na jednom místě. Aplikace budou mít k dispozici seznam všech kanálů určitého uživatele a budou moci přistupovat k uloženému obsahu. Nové kanály se budou přihlašovat jednoduchou akcí myši; jakmile bude kanál přihlášen, je okamžitě k dispozici všem aplikacím podporujícím (tímto způsobem) RSS.

Je to vcelku logické využití velké a stále rostoucí obliby RSS; nepochybně přispěje k ještě mnohem většímu rozšíření. Pochopitelně se hned ozvali i šťouralové, kteří se obávají, že tento způsob integrace RSS se systémem přinese také další bezpečnostní díry a nové zajímavé možnosti pro podvodníky všecho druhu. Mírně znepokojivá je také skutečnost, že už teď Microsoft navrhuje svá rozšíření.

Obvyklé „vylepšování“ standardů může být v případě RSS o to horší, že se nejedná o žádný opravdový standard, který by zaštiťovala autorita respektované organizace. Za RSS 2.0 stojí Dave Winer a firma UserLand, konkurenční RSS 1.0 je aktivitou nezávislé diskusní skupiny RSS-DEV. Za této situace má nejen Microsoft, ale i kterákoli jiná vlivná firma, jež se rozhodne pro masivní využití RSS, volné ruce k rozšiřování současných či vytváření dalších verzí RSS vhodných pro jejich účely. Interoperabilita RSS, jejíž zdání je v současnosti pracně udržováno tím, že čtečky podporují až pět různých formátů, by tak definitvně mohla vzít za své.

Snahy o standardizaci RSS už zde byly a vyústily ve vytvoření dalšího syndikačního formátu zvaného Atom. Specifikace Atomu je dokončena, teď prochází jako Internet-Draft formálním standardizačním procesem v IETF a koncem tohoto roku by měla být publikována jako RFC.

Atom je technicky vyspělejší než všechny verze RSS, je standardizován, ale přesto nebude snadné, aby se ve světě syndikace prosadil – různé verze RSS jsou široce používány a hluboce zakořeněné. Práve proto si Atom zaslouží naši podporu. Můžete-li, publikujte svá data také jako Atom (nenápadná výzva pro Root.cz). Máte-li na výběr z více formátů, odebírejte atomový kanál. Poskytovatelé informací pozorně sledují své statistiky a dostatečně populární formát si nedovolí opomenout.

Fórum uživatelů RelaxNG

Murata Makoto, jeden z autorů validačního jazyka RelaxNG, oznámil koncem června založení diskusní skupiny pro uživatele tohoto jazyka. Pracujete-li se schématy RelaxNG a chcete se podělit o své zkušenosti nebo potřebujete poradit, máte kam se obrátit.

UX DAy - tip 2

Specifikace W3C

První červnový den pracovní skupina RDF Data Access zveřejnila druhé pracovní verze dvou specifikací. Dokument SPARQL Protocol for RDF popisuje protokol pro přenos dotazů SPARQL od klienta k procesoru tohoto dotazovacího jazyka pro RDF. Dokument SPARQL Query Results XML Format specifikuje formát XML, v němž procesor vrací výsledky dotazu.

13. června W3C oznámilo, že se specifikace Voice Extensible Markup Language (VoiceXML) 2.1 stala kandidátem na doporučení W3C. VoiceML je formát určený k tvorbě hlasových dialogů s využitím digitalizace zvuku a syntézy a rozpoznávání řeči. VoiceML 2.1 je plně zpětně kompatibilní se současným doporučením W3C VoiceXML 2.0; pouze standardizuje některé další funkce implementované hlavními výrobci.

Byl pro vás článek přínosný?