Hlavní navigace

Akta X 0510

7. 11. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Microsoft začal uvolňovat některé své produkty za standardních open-source podmínek. Znamená to, že open source získal hlavního oponenta na svoji stranu? Ne tak docela, ale něco se asi změní.

Open source vs. Microsoft

Open source a Microsoft. To jsou pro většinu z nás nesmiřitelné protiklady, oheň a voda, opačné póly světa informačních technologií. Přitom většina dalších velkých softwarových firem se naučila s free a open-source softwarem žít. Některé využívají nebo se dokonce snaží usměrňovat potenciál nezávislých vývojářů, pro jiné je schopnost FS/OSS narušovat zaběhnuté obchodní modely vítaným spojencem v boji s konkurencí, jejíž pozice by jinak byla příliš silná.

Microsoft, dlouhá léta bezpečně dominující softwarovému trhu, to samozřejmě vidí jinak. O narušení současného stavu nemá zájem a nikdo se tomu nemůže divit. FS/OSS je v očích Microsoftu hrozba, proti které je třeba bojovat všemi prostředky. Když nestačí argumenty o celkových nákladech vlastnictví, padají silná slova o rakovině, o komunismu, o ohrožení intelektuálního vlastnictví nebo rovnou o zkáze celého IT průmyslu.

Zdá se však, že tato taktika nemá úspěch. Zájem o FS/OSS spíše roste, nejviditelněji ve veřejném sektoru. Vzestup FS/OSS je také součástí širšího trendu přesouvání těžiště od softwaru ke službám. Microsoft bude donucen svůj přístup změnit. Místo marného boje s FS/OSS se bude muset pragmaticky zaměřit na to, aby si udržel co nejvíc ze svého postavení i ve světě, kde bude open source hrát svoji roli.

Zřetelné náznaky změny taktiky už můžeme poslední dobou vidět. Lidé z Microsoftu rádi vystupují na konferencích věnovaných FS/OSS (v ČR např. invexový Linux Hall). Jsou tam zváni jako zástupci „druhé strany“ a jejich přednášky se většinou snaží dokazovat, že jejich software je stejně lepší (bezpečnější, stabilnější, celkově levnější). Jejich přítomnost ale také znamená, že pro ně příznivci FS/OSS už nepředstavují bandu nebezpečných anarchistů, ale někoho, s kým stojí za to diskutovat.

Na nedávno skončeném EuroOSCONv Am­sterodamu (mimochodem, MS je jedním z hlavních sponzorů této konference) vystoupil Jason Matusow, ředitel inciativy Shared Source. Ve své řeči mimo jiné zřetelně prohlásil, že jeho firma má v úmyslu stále více zapojovat komunitu vývojářů s využitím postupů běžných při vývoji open-source softwaru. Před několika týdny Microsoft zpřehlednil džungli svých shared-source licencí; nadále bude užívat jen tři nové licence (každá existuje ve dvou variantách – v plné a omezené jen na OS Windows). Licence jsou jasné a stručné, a přinejmenším dvě z nich, Ms-PL (Microsoft Permissive License) a Ms-CL (Microsoft Community License), si v neomezené verzi nijak nezadají s těmi nejliberálnějšími OSS licencemi. Ms-PL je podobná licenci BSD, Ms-CL by se snad dala přirovnat k MPL. Dalším logickým krokem by bylo, kdyby Microsoft požádal OSI o uznání svých nových licencí jako open-source licence. K tomu se Microsoft zatím nechystá, prý kvůli tomu, že rétorika OSI je k Microsoftu nepřátelská, ovšem do budoucna konverzaci s OSI ani dalšími organizacemi nevylučuje.

A jaký že software bude pod krásnými novými licencemi uvolňován? Wordu nebo třeba MSQL se asi jen tak nedočkáme. Prvním produktem vypuštěným do světa pod Ms-PL se stalo Visual Studio 2005 Starter Kits. Úplnějsí představu o tom, jaké produkty se mohou objevit pod některou z nových licencí, si můžeme udělat při pohledu na stávající shared-source programy. ASP.NET Starter Kits, IronPython, C#, JScript, Visual Studio .NET Academic Tools; to všechno jsou nástroje pro vývojáře. Ti zpřístupnění zdrojových kódů jistě ocení a na oplátku uleví Microsoftu od těžkého břemene podpory. Se znalostí zdrojáků si buď programátoři poradí sami, nebo jim dokáže pomoci nezávislá třetí strana.

UX DAy - tip 2

O tom, jak moc Microsoft stojí o fungující a aktivní komunitu programátorů, svědčí třeba i spuštění webu Coding4Fun. Otevření zdrojových kódů je ale mnohem důležitější. Velké množství schopných programátorů na platformě Windows nestojí o to, aby je pořád někdo vodil za ruku. Pokud jim Microsoft nenabídne dost prostoru, riskuje, že si mnozí z nich doma na notebook nainstalují Linux a budou se realizovat jinde, což je to poslední, o co by v Redmondu stáli.

Zdá se mi jako pravděpodobné, že Microsoft postupně omezí výpady proti FS/OSS a začne některé aspekty FS/OSS stále více využívat, podobně jako to dnes dělají IBM, Oracle a další. Kvůli svému výlučnému postavení a také kvůli vzájemnému historickému nepřátelství se ale zatím Microsoft nebude chtít k myšlenkám open source otevřeně přihlásit a bude používat svou vlastní terminologii. Na podstatě to však nic nezmění. Na SourceForge a jiných podobných OSS serverech začnou přibývat projekty licencované pod Ms-PL a obrovská skupina lidí, kteří nechtějí nebo nemohou opustit OS Windows, dostane příležitost více se zapojit do hry. Souboj mezi FS/OSS a Microsoftem spíše než vítězstvím jedné ze stran skončí rozostřením obou pojmů a rozmazáním hranice mezi nimi.

Byl pro vás článek přínosný?