Hlavní navigace

Názor k článku Akta X: HTML 5 jako alternativa ke XHTML od AHA - W3C není nikdo nezávislý. W3C je jen "sdružení"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2007 18:01

    AHA
    W3C není nikdo nezávislý. W3C je jen "sdružení" organizací a jednotlivců, kteří mají o danou problematiku zájem a mají peníze na zaplacení členského příspěvku. Jednotlivé pracovní skupiny se formují ze zástupců těchto organizací a případných přizvaných expertů v dané oblasti.

    Např. na CSS 2.1 se podílí:

    * Bert Bos – zaměstnanec W3C
    * Tantek Çelik – bývalý šéf vývoje MSIE pro Mac
    * Ian Hickson – dříve Mozilla, později Opera, nyní tuším ještě Google
    * Håkon Wium Lie – CTO Opery

    Dvě implementace mohou vzniknout i tak, že někdo vyzkouší naimplementovat prototyp své představy, vyřeší problémy návrhu i problémy objevené použitím, sepíše návrh specifikace, podle ní to začne psát "konkurence", specifikace se dále upravuje, připomínkují ji i lidé zvenku (autoři webů, softwaru pro editaci, tvůrci jiných specifikací...), na základě toho všeho se mění i ta původní implementace.

    Stalo se také, že na základě nedostatečně přesné specifikace vznikly různé implementace s rozdílnou funkčností, tak se chlapci nějak dohodli a v další verzi prohlásili jednu z implementací za správnou.

    Jinak autoři specifikací nejsou obvykle mezi sebou na nože – mají k sobě vzájemný respekt, často jsou to přátelé či bývalí kolegové. Přeci jen často všichni řeší podobnou problematiku a to, že jejich organizace jsou konkurenty, se netýká až tak těch technických věcí.