Hlavní navigace

Alien Arena 2007

29. 9. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zamlouvá se vám žánr sci-fi? Futuristické zbraně, netradiční lokace, zuřiví alieni? Přesně na toto téma bude i dnešní hra Alien Arena 2007. Pokud toužíte poodhalit více z nelítostných soubojů častěji na krutou a náhlou smrt než nestálý život, přečtěte si naši recenzi.

Alien Arena 2007 je akční hra z pohledu první osoby. Svým zpracováním a celkovým stylem se snaží přiblížit klasikám tohoto žánru jako Quake 3 Arena či famózní série Unreal Tournament (2003 a 2004). Pro některé z hráčů bude AA2K7 novinkou, ale jiní si pamatují na jeho předchůdce s ročníkem 2006. Minulost sahá přesněji k single hrám CoreRed, která měla dva tituly, Battle For Earth a The Martian Chronicles. Zpět však k titulu, o který se nám teď jedná.

Alien Arena 1

AA2K7 se nemůže honosit propracovaným příběhem, který nás nutí hrát dál a s napětím čekat, jak to dopadne. Ale i tak nám adrenalin stoupne. Kouzlo tkví ve skvělé tradiční hratelnosti. Dává hráčům přesně to, nač jsou zvyklí ze zmiňovaných titulů jako UT či Q3A. Rychlé zvraty na obrazovce, palba, až nám uši zaléhají, týmovou spolupráci, zábavu a prostě brutální řež. Hra je zaměřena spíše na multiplayer, avšak pokud ji nedokážete plně využít, nezoufejte. Je také možnost singleplayeru proti botům. Stačí nastavit obtížnost (tři stupně), jejich počet, arénu a herní mód. Možností nastavení je mnohem více, ale jako základ pro hru postačí napsané. Z módů natrefíme na klasické a velmi oblíbené z UT2003. Od nejstarších kmetů Deathmatch a Team Deathmatch, přes Deathball, což je obměna Bombing Run až k Capture The Flag a All Out Assault. Na malý výběr bychom si stěžovat nemuseli. To platí také v rozmanitosti zbraní, postav a bojišť.

Alien Arena 2

Celkový počet 37 map je postupně navyšován. K eliminaci slouží sada zbraní umístěných v aréně. Ne vždy se samozřejmě musí objevit všechny zbraně, jejich výčtu si můžete povšimnout při načítání mapy. Z nástrojů zkázy bych jmenoval Blaster, Rocket Launcher, Alien Smart Gun, Chaingun, Flame Thrower a Alien Disruptor. Vezmeme-li v úvahu lišící se primární a alternativní útok, je škála nemalá. K zabití pár desítek nepřátel bohatě postačí. Výskyt nových neotřelých zbraní je rozhodně plus (ačkoli ne pro hráče AA2K6). Postavy jsou původu humanoidního, mimozemského nebo cyborg. V arénách také najdeme řadu bonusových předmětů, jež nám zachrání život či poskytnou výhodu, byť dočasnou. Může to být lékárnička, zvýšená účinnost zbraní, štít, adrenalin atd. Jejich význam vám bude povětšinou znám. Dokonce se v AA2K7 vyskytují také dopravní prostředky, ačkoli jen omezeně a zatím ne tak propracovaně jako v UT2004. Nechybí dokonce ani několik oblíbených mutátorů jako instagib, rocket arena, low gravity, regeneration, vampire a excessive.

Alien Arena 3

V hlavní menu nalezneme game, multi, opts, video a quit. Vcelku známá sestava, kde si smíme AA2K7 přizpůsobit více k obrazu svému počínaje grafickou stránkou, ovládáním konče. Poté již můžete nesměle vstoupit do jedné z mnoha arén a doufat, že právě v této na vás smrt nečíhá. Jak je na tom zpracování? Je to zdarma, přece to nemůže být kvalitní, že? Grafika je položena na enginu Quake 3, což již není žádný mladík, ale stále má svůj půvab. Jinými slovy je to hratelné bez újmy na zdravém vnímání reality. Zvukový doprovod je rovněž velmi kvalitní včetně nářků, výkřiků a střelby. Hratelnost je bez větších problémů. Ovládání je postaveno na klasice. Pokud by však někomu nevyhovovalo, lze jej změnit v opts. Nároky jsou v porovnání s obdobnými tituly nízké. Mělo by stačit 128 MB RAM a 900 MHz.

root_podpora

Alien Arena 4

Co dodat závěrem? Hru Alien Arena 2007 nelze jinak než s klidným svědomím doporučit. Nízká (nulová) cena je vzhledem k nabízenému zboží více než štědrá. Ve hře nalezenete mnohé, pro co se staly Quake či UT nezpochybnitelnými legendami. Nač tedy čekat, vždyť nehybnost zde znamená smrt. Vzhůru do stahování.

Alien Arena 5

Hra je obalena luxusním instalátorem, který stačí spustit (třeba sh *.run) a pak se proklikat přes průvodce. Bohužel po spuštění to alespoň u mě (Debian Sarge) hlásilo nepříjemnou chybu, v níž se objevila knihovna libXxf86dga nebo tak nějak. Vyřešilo to stažení archivu ze stránky icculus.org/~ra­vage/alienare­na2006/. Archiv stačí rozbalit a přemazat jím adresáře vytvořené instalátorem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku