Hlavní navigace

AMD Energy Monitoring zmizí z Linuxu, Blender ukazuje next-gen rendering Cycles X

25. 4. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: AMD
Fedora 35 a LLVM/Clang balíčky, Wine 6.7 a další PE knihovny, PipeWire 0.3.26 s lepší podporou Bluetooth, podpora Power/Performance profilů SD karet, Chrome 91 ukáže WebTransport a WebAssembly SIMD.

Fedora 35 možná s větší podporou LLVM/Clang balíčků

Fedora, stejně jako významná majorita ostatních linuxových distribucí, používá primárně kompilátor GCC, pouze s výjimkou případů, kdy daný program podporuje pouze sestavení s LLVM/Clang. Všechna čest výjimkám jako OpenMandriva, nicméně tyto výjimky nemusí mít svoji exkluzivitu donekonečna. Pro Fedoru 35 se již objevil návrh, aby bylo umožněno kompilovat balíčky pomocí LLVM/Clang v daleko širší škále případů.

Za návrhem stojí Jeff Law a Tom Stellard (ten je současným LLVM release managerem a také zaměstnancem Red Hatu). Pokud bude schválen, budou mocí tvůrci balíčků již pro Fedoru 35 sestavovat balíčky daleko častěji s LLVM/Clang. Stejně tak ale návrh podporuje sestavování balíčků s GCC tam, kde to samotný projekt nepodporuje. Rozhodnutí o použitém kompilátoru by mělo být výhradně v rukou toho, kdo balíček sestavuje, na jeho vlastním úsudku.

Výchozím kompilátorem bude i nadále GCC, což je pochopitelné. Podrobnosti k tomuto návrhu jsou k dispozici na Wiki projektu Fedora.

Wine 6.7, další PE knihovny

Do formátu Portable Executable byly v novém Wine 6.7 převedeny další knihovny: NetApi32, WLDAP32 a Kerberos. Tvůrci dále pracovali na Media Foundation, módu ES6 JavaScript, přesměrování souborového systému u WOW64, ovladači Plug & Play, vstupu z klávesnice a opravách některých chyb. Těch tentokrát spravili 44, přičemž nejstarší čekala na opravu více než 13 let, nejmladší pak tři dny.

PipeWire 0.3.26 s lepší podporou Bluetooth

Zanedlouho vyjde Fedora Workstation 34, která bude jako vůbec první používat PipeWire místo dua PulseAudio + JACK pro audio. Na světě je nyní nová verze PipeWire 0.3.26. Přináší mnoho vylepšení v podpoře Bluetooth včetně podpory hardwarové regulace hlasitosti a schopnosti obsloužit až 64 kanálů zařízení. Pro překlady tu máme podporu i18n, přičemž počáteční verze překladů jsou převzaty z PulseAudio.

V balíku také nově najdeme nástroj pw-link, který má na starosti poslouchání a monitorování portů, přičemž umí sledovat / monitorovat / vytvářet / ničit spojení mezi porty. Nechybí pak ani várka opravených chyb či lepší podpora virtuálních strojů, logind atd. Podrobnosti shrnuje GitLab projektu na Freedesktop.org..

Připravuje se podpora Power / Performance profilů SD karet

Specifikace paměťových karet typu Secure Digital (SD) obsahuje od verze 4.0 rozšiřující registry původně cílené na správu spotřeby. S verzí specifikace 6.0 přišla ale i podpora výkonnostních profilů a obojí nyní zamíří do Linuxu.

Patche, které zprovozňují čtení a parsování dat z rozšiřujících registrů SD karet zaslal do Linuxu Ulf Hansson z Linaro a sám vše otestoval na 64GB SDXC kartě Sandisk Extreme PRO UHS-I A2. Neznamená to, že Linux bude již brzy schopen s těmito vlastnostmi SD karet pracovat, pouze nyní bude umět data číst a doufejme, že v nepříliš vzdálené budoucnosti bude následovat i podpora v návazných částech Linuxu.

Blender ukazuje schopnosti next-gen rendereru Cycles X

Renderovací jádro Cycles X, na kterém Blender poběží nadcházející dekádu, vykazuje oproti nyní 10 let starému Cycles rapidně vyšší výkon. Zahazuje však podporu OpenCL (čímž odpadá použitelnost s OpenCL na GPU AMD a Intel, avšak předpokládá se, že zde bude OpenCL nahrazeno jinými, napříiklad Vulkan a oneAPI). K prototypování Cycles X a jeho nového GPU kernelu byl využit backend Nvidia OptiX a samozřejmě nechybí podpora Nvidia CUDA.

Výkon CPU renderingu je v tuto chvíli srovnatelný s Cycles, avšak architektonické změny v jeho přístupu dávají do budoucna velký prostor ke zlepšování. V tuto chvíli ještě chybí několik věcí k dokončení projektu Cycles X, například volume rendering, shadow catchers, multi-device rendering atd.

Ovladač AMD Energy Monitoring zmizí z Linuxu

Ovladač amd_energy to má v Linuxu spočítané. Nadějný projekt k monitorování spotřeby procesorů EPYC (případně jejich běžných spotřebitelských alternativ) mohl poskytovat v principu tak dobré informace, že ve světle útoku typu PLATYPUS nemohl obstát.

Správce subsystému HWMON, Guenter Roeck, se přesto pokusil ovladač zachránit. Přišel s ideou ne-rootovského monitoringu s určitými omezeními, kdy údaje z ovladače by byly zaneseny jistou chybou, aby nebylo možné je pro PLATYPUS zneužívat a přitom poskytovaly poměrně slušnou představu o spotřebě CPU jader atd. Změna byla připravena ve vývojové větvi hwmon-next, AMD ale ani toto nechce riskovat a je proti této úpravě chování.

Ovladač amd_energy tak nyní nemá smysl používat a dostal příznak k odstranění. K tomu by mělo dojít s vydáním Linuxu 5.13.

root_podpora

Chrome 91 Beta ukazuje WebTransport a WebAssembly SIMD

Jako experimentální bude v Chrome 91 přítomna podpora technologie WebTransport, což je nový protokol pro komunikaci se vzdáleným serverem za použití zabezpečené multiplexované metody. Jde o alternativu k WebSockets poskytující API pro obousměrné přenosy ve stylu UDP balíků.

Finální implementace se v jednadevadesátce dočká SIMD podpora pro WebAssembly. Podrobnosti k tomu a k dalším věcem (rozpoznávání psaného textu, WebXR Plane Detection API atd.) shrnuje blog projektu Chromium.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.