Hlavní navigace

AMD se přidala ke konsorciu CXL, hořká píseň o novueau v Linuxu 5.3

21. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Intel
Vyšel SparkyLinux 5.8 “Nibiru”, Oracle vydal Oracle Linux 8, Biostar jako další zprovoznil PCI Express 4.0 na starších AMD deskách, LLVM 9.0 míří do finále, začíná vývoj LLVM 10.0

SparkyLinux 5.8 “Nibiru”

Na světě je nové instalační/live médium se SparkyLinux 5.8 “Nibiru”. Jde o první vydání v rámci stabilní řady, které staví na novějším Debianu 10 “Buster”, repozitáře tedy nejsou Testing, ale Stable a použit je Linux kernel 4.19.37–5 (na platformách i686 a amd64), resp. Linux 4.19.57-v7+ (na ARMHF).

Instalátor Calamares installer povýšil na verzi 3.2.11, vypnuta je služba apt-daily.service, naopak v základu najdeme sparky-tube. Ze systému byly odebrány staré repozitáře třetích stran. V LXQt verzi přibyl nástroj obconf-qt a místo GNOME Network Manageru je zde nm-tray (CLI ARMHF verze pak obsahuje  network-manager.

S touto verzí není potřeba systém reinstalovat, stačí přepnout na Stable repozitáře a provést tuto sekvenci úkonů:

  • sudo apt update
  • sudo apt install sparky5-apt
  • sudo apt update
  • sudo apt full-upgrade

Sparky 5.8 je k dispozici ve verzích LXQt, Xfce, MinimalGUI (Openbox) & MinimalCLI (textový režim) na platformě x86 a dále pak jako Openbox a CLI na ARMu.

Oracle vydal Oracle Linux 8

Další z distribucí vycházejících z práce lidí v Red Hatu na RHEL 8, je venku. Oracle též vydal svoji osmičku a asi netřeba blíže rozebírat novinky, které se víceméně shodují s RHEL.

Podrobnosti jsou zájemcům k dispozici na domovském webu distribuce, samozřejmostí jsou některá vylepšení Oraclu a také podpora.

AMD se přidala ke konsorciu CXL

Univerzální sběrnicový systém CXL vzešlý z Intelu, který aspiruje na „PCI Express 5.0“ dostává další významnou posilu. AMD je odteď součástí příslušné organizace Compute Express Link Consortium, která CXL zastřešuje a můžeme tak očekávat podporu v jejích produktech. Oznámil Mark Papermaster, vicepresident a CTO společnosti AMD.

Připomeňme, že Compute Express Link je nový typ sběrnice sloužící mimo jiné k propojení hlavních CPU s dalšími akcelerátory, přičemž důležitou roli zde hraje přímý přístup ke sdíleným datům, tedy odpadající nutnost akcelerátorů tahat si data skrz CPU z paměti.

CXL může v principu běžet stejně jako PCI Express na fyzické vrstvě právě sběrnice PCI Express (můžeme si to představit podobně tomu, kdy Thunderbolt v počátcích běhal na fyzické vrstvě DisplayPortu).

Jestli se dá předpokládat, že bude postupně utlumen konkurenční projekt CCIX společnosti Mellanox (tu před časem koupila Nvidia a vyfoukla ji právě Intelu), je brzké tvrdit. Ale v CXL konsorciu jsou už prakticky všichni, včetně třeba podstatné skutečnosti, že mezi zakládajícími členy byli vedle Intelu např. také Google, Facebook, Dell EMC, HP Enterprise či Huawei a Cisco.

Biostar zprovoznil PCI Express 4.0 na starších AMD deskách

Podobně jako Asustek, i Biostar nyní oficiálně zprovozňuje podporu PCI Express 4.0 na čtyřech svých základních deskách s čipsety AMD X470 a B450, a to samozřejmě pouhou aktualizací BIOSu. Ta dovolí používat PCI Express 4.0 na přímo k CPU připojených linkách, tedy v první PCI Express ×16 slotu a také M.2/NVMe slotu pro SSD.

Ostatní připojené jinou cestou jsou nadále limitovány na PCI Express 2.0 – nicméně dlužno podotknout, že už existují testy, dle kterých u grafických karet s dostatkem vlastní RAM (eliminuje se načítání textur z hlavní paměti během hraní) je rozdíl mezi PCI Express 3.0 a 4.0 víceméně zanedbatelný a ani s PCI Express 2.0 často není propad oproti 4.0 příliš velký.

Každopádně v případě Biostaru jde o desky AB45C-M4S (B450MH), AB35G-M4S (B45M2), AX47A-A4T (X470GT8) a AX47A-I4S (X470GTN). Použití je na vlastní riziko, AMD toto nevidí ráda a samozřejmě nic negarantuje (a tudíž ani Biostar).

Vlastnosti LLVM 9.0 jsou určeny, začíná vývoj LLVM 10.0

Balík kompilátorů LLVM 9.0, jehož vývoj ještě probíhá (ostatně aktuální řada 8 je tu s námi od letošního jara), má stanoveny své vlastnosti a vývoj míří do finále (byla otevřena větev release). Současně s tím byla založena vývojová (trunk) větev pro LLVM 10.0.0.

LLVM 9.0 samozřejmě obsahuje ještě nějaké chyby, nicméně pokud vše půjde hladce, tak po RC1 přijde v první polovině srpna RC2 a koncem srpna či začátkem září bychom se mohli dočkat vydání ostré verze LLVM 9.0.0. Podrobnosti shrnuje a odkazy na blokující chyby v příslušném informačním mailu přidává Hans Wennborg.

Od LLVM 9.x čekejme podporu architektury Navi v kompilační části AMDGPU, podporu AMDGPU GFX908, vylepšenou podporu architektury RISC-V, podporu knihovny IBM MASS na platformě POWER, podporu Intel Cooperlake, vylepšení pro AVX-512, JITLink a mnoho dalšího. Co se objeví v desítce, se teprve rýsuje, soupis vlastností je zatím poněkud chudý.

Vylepšení v novueau pro Linuxu 5.3

Do linuxového jádra verze 5.4 zamíří sada patchů, která v otevřeném ovladači nouveau pro grafické karty Nvidia implementuje některé novinky. Stále je to málo, ale pořád lepší než nic. Připomeňme, že novinkám v jádru 5.3 jsme věnovali dva články a následné jádro 5.4 se teprve začíná rýsovat:

Zkrátka zatímco AMD do Linuxu 5.3 chystá třeba podporu architektury Navi a Intel pracuje na HDR či Icelake/Gen11 GPU, v nouveau se nic pořádného neděje. V téže době se objevily některé menší opravy, nicméně pro majitele grafik generace Maxwell a vyšší to byla stále smutná písnička.

root_podpora

Až ve čtvrtek přišel pull request, který přináší zlepšení v oblasti správy barev, opravuje Secure Boot na novějších počítačích, zavádí podporu mode-settingu pro GPU TU116 (generace Turing). Důvodem odsunu až do jádra 5.4 je skutečnost, že tyto patche přišly příliš nadoraz pro začlenění do 5.3, takže Ben Skeggs z Red Hatu, který má nouveau DRM na starosti přišel s menší sadou patchů nikoli v rámci větve next, ale v rámci větve fixes, která nepřidává novou funkcionalitu, ale opravuje TU116, věci kolem KMS, jeden memory leak a pár dalších drobností.

Naděje prý umírá poslední a je nad slunce jasné, že jednoho dne řízení provozních parametrů (frekvencí, napětí, …) u Maxwellu a výše bude na kartách Nvidia s otevřeným ovladačem fungovat skvěle. Je však otázkou, jestli to tou dobou bude zhruba stejně zajímavá informace, jako kdyby dnes někdo úžasně a plnohodnotně zprovoznil XGI Volari Duo. První Maxwelly (GeForce GTX 750 /Ti) přišly na trh před 5,5 roky, řada GeForce GTX 900 je tu od září 2014, tedy téměř 5 let. Výkonově tehdejší špičková GeForce GTX 980 s 28nm GPU dává ~4,6 TFLOPS v single precision, což je mírně pod úrovní dnes již výběhového 14nm Radeonu RX 570 s dobrou podporou v AMDGPU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.