Hlavní navigace

AMD se těší z Ryzenu. Prodeje vzrostly o čtvrtinu, roste i cena akcií

9. 7. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

10 GbE síťovku už pořídíte za sto dolarů, v USA se bude protestovat proti omezení síťové neutrality, Jawbone je v likvidaci a americkým senátorům se nelíbí ruský software – zejména ten od Kaspersky Labs.

Software a hardware

Síťové karty o rychlosti 10 GbE jsou čím dál dostupnější. Asus XG-C100C je zřejmě první karta pro osobní počítače od uznávaného výrobce, která pokořila hranici sta dolarů – přesně vyjde na 99 dolarů. Do počítače se připojuje přes rozhraní PCIe 3.0 x4 a teoreticky přenese až 1 GB za sekundu. Relativně malá karta disponuje jen jedním konektorem RJ45. Jedná se o téměř totožný kousek jako pár měsíců starý ROG Areion 10G, jen s nižší cenou a bez herního brandingu Republic Of Gamers.

ASUS XG-C100C

ASUS XG-C100C

Jak se předpokládalo, AMD je zpět ve hře díky povedené řadě procesorů Ryzen. Výrobce hlásí meziroční růst prodejů ve všech regionech, např. v Severní Americe dokonce o 30 %. Na příznivé zprávy samozřejmě zareagoval i kurz akcií, který vyskočil zhruba o 10 %. Zajímavé výsledky zveřejnili také autoři benchmarkovacího nástroje PassMark. Za poslední čtvrtletí se podíl AMD zvýšil o více než 10 % a stejným poměrem se snížil podíl Intelu. Čísla je nutné brát s rezervou, protože nejde o reprezentativní statistický výběr, nicméně je zřejmé, že AMD opět po letech Intelu může zatopit.

Internet a web

Na 12. července se ve Spojených státech plánuje velký internetový protest proti omezení síťové neutrality, za které u Federální telekomunikační komise lobují zejména největší ISP. Zapojí se do něj desítky velkých firem/služeb včetně Googlu, Mozilly, Facebooku, GitHubu, Amazonu a dalších. Stejně tak se připojí tisíce středních a menších serverů, koneckonců zapojit se může každý. Stránky na nebezpečí zrušení síťové neutrality budou upozorňovat různými způsoby, zejména velkými upozorněními při vstupu na stránku.

Byznys, politika, právo

Společnost Jawbone, která vyráběla Bluetooth příslušenství a v posledních letech hlavně fitness náramky, je v likvidaci. Tato skutečnost nebyla oficiálně oznámena a neznáme mnoho detailů. Firma najala externího správce, který zajistí likvidaci a dořešení patentových sporů s konkurentem FitBit. Co je zajímavé, CEO už mezitím založil novou společnost Jawbone Health Hub za účelem provozování služeb kolem zařízení Jawbone. Společnost během let vybrala téměř miliardu dolarů od investorů a na vrcholu měla hodnotu kolem 3,2 miliardy.

Xiaomi a finská Nokia uzavřely velkou dohodu o spolupráci. Společnosti si vzájemně licencují svá bohatá portfolia patentů a Nokia čínskému partnerovi vypomůže s budováním síťové infrastruktury. Dohoda je zaměřena spíše na oblast IoT než mobilní zařízení. Krom toho obě strany projevily vůli spolupracovat i v dalších oblastech, např. virtuální realitě nebo umělé inteligenci. Právě patenty a know-how o síťové a telekomunikační infrastruktuře v současnosti patří mezi hlavní aktiva Nokie, poté, co se zbavila mobilní a mapové divize.

Facebook je už delší dobu kritizován za některé kontroverzní praktiky, např. sledování uživatelů pomocí cookies i tehdy, když jsou ze služby odhlášeni. V Kalifornii se kvůli tomu octl dokonce u soudu, ale odnesl si cenné vítězství. Soudce žalobu odmítl s tím, že uživatelé neutrpěli žádnou ekonomickou škodu a navíc pokud by chtěli, mohli by sledování relativně jednoduchými technickými prostředky zamezit. Problém byl asi hlavně v tom, že Facebook byl obviněn z nelegálních odposlechů, což už je přece jen trochu jiný a vážnější trestný čin.

V americkém senátu se zrodil návrh zákona, podle kterého by americká armáda nesměla používat software vyvíjený v Rusku. Trnem v oku senátorů je zejména společnost Kaspersky Labs, která vyvíjí bezpečnostní řešení a údajně má vřelé vztahy s ruskou administrativou. Zatím není jasné, zda návrh projde, ale Eugene Kaspersky se takovým nařčením brání a chce proti zákazu udělat vše, co bude možné. Dokonce se nechal slyšet, že je ochotný americké straně k nahlédnutí zpřístupnit zdrojové kódy. Kritici namítají, že ani toto není dobrý přístup, protože hrozí, že by Američané v kódech mohli najít nějakou mezírku a zneužít ji.

Eugene Kaspersky

Jihokorejské burze Bithumb obchodující kryptoměny Bitcoin a Etherum unikla uživatelská data. Burza se k tomu postavila čelem a každého klienta odškodnila sta tisíci wony (cca dva tisíce korun). Samozřejmě plánuje dále kompenzovat ty klienty, kteří v důsledku úniku přišli o finanční prostředky. Případ vyšetřuje policie. Na bitcoinovém trhu má burza cca 3% podíl, na etherovém zhruba 13 %.

Zajímavosti / telegraficky

Telefony Nokia, vyráběné společností HDM Global, se opět budou pyšnit fotoaparáty s optikou Zeiss. Možná to dodá více lesku jinak celkem průměrným, byť ne špatným, čínským telefonům.

Netflix zavádí podporu prostorového zvuku Dolby Atmos. Zatím ale jen u několika titulů a na několika málo zařízeních, na desktopu pochopitelně ne.

Tesla se dohodla s australskou vládou a vyrobí pro ni největší bateriový komplex na světě. Bude mít celkovou kapacitu 129 MWh. A jak slíbil Elon Musk – když nepoběží do sta dní, bude zdarma.

Bateriový komplex Tesly v Kalifornii

Bateriový komplex Tesly v Kalifornii

Je společnost GitHub skutečně tak cool, jak se prezentuje? Podle bývalé zaměstnankyně, která své zkušenosti popisuje na blogu, nikoliv.

Oblíbený BitTorrent klient μTorrent nedávno začal prodávat hry. Jenže jde pouze o klíče na Steam a obchod s torrenty vlastně nemá vůbec nic společného.

Ars Technica přináší podrobný článek o vzestupu a pádu Winampu, kdysi velmi populárního hudebního přehrávače pro Windows.

Zaklínač 3 pro Linux nebude. Podle jednoho z vývojářů kvůli tomu, že linuxáci port druhého dílu ostře sepsuli proto, že nebyl tak úplně nativní a při vydání neběžel optimálně. To však bylo brzy napraveno.

root_podpora

Evropská organizace pro jaderný výzkum uchovává už 200 PB dat. Ale uchovávala by mnohem více, kdyby to technicky bylo možné. Jen z urychlovače částic lze každou sekundu posbírat 1 PB dat.

Z cyklu Moudra Linuse Torvaldse: Každý vývojář si myslí, že je jeho kód výjimečný a měl by být ve výchozím stavu aktivován. Až vyřešíte světový hladomor a uděláte ovladač, který léčí rakovinu, tak ho určitě aktivuji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.