Hlavní navigace

Názor k článku Analýza vyváženosti: standardizace a patenty od LENIN POWER! - Kde mi chybi realisticke videni? Prosim, ukazte mi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 2008 11:45

    LENIN POWER!
    Kde mi chybi realisticke videni? Prosim, ukazte mi to.

    Patenty jsou potrebne. Uvedl jsem radu veci z oblasti IT, ktere by kdyby neexistovali patenty vubec nevznikly. Myslite ze bychom meli dnes opticke mysi, LCD monitory, hardisky, procesory a spoustu ostatnich beznych veci jako jsou treba leky v takove kvalite jako je mame dnes kdyby nebylo patentu? Nemeli. Z toho vidite ze patenty potrebne jsou at se vam to libi nebo ne.

    Pokud jde o veci jako Vorbis a Theora. Vorbis je zalozen na mp3 kompresnich technikach a theora je aktualizovany VP3 kodek. V zadnem pripade se nejedna o vyzkum OSS komunity od nuly. Navic tyto technologie nejsou vubec high-tech, dneska uz jsou spise umirajici, protoze tu mame technologie jako VP6, H264, AAC a podobne.

    Tyto technologie jsou pochopitelne patentovany, protoze jejich vyvoj stal tolik prostredku ktere by se jinak nesehnaly - viz napriklad to co vyvinula OSS komunita. Je rozdil mezi vymyslenim mp3 kompresniho algoritmu a nakodovanim mp3 algoritmu do knihovny. OSS komunita neni schopna zajistit to prve, to druhe, lehci, zajistit schopna je. Proto tu mame patenty a treba i copyright, aby vam nemohl konkurovat nekdo kdo do vyvoje investovat nemusi a jen to opise.

    Verim ze jste to schopni pochopit.