Hlavní navigace

Názor k článku Analýza vyváženosti: standardizace a patenty od anonym - imho není problém délka patentu jako taková. Nelze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 12. 2008 8:23

    bez přezdívky
    imho není problém délka patentu jako taková. Nelze jen tak šmahem říct "zrušme dvacet let, pět musí stačit". Klidně ať je patentová ochrana deset, patnáct nebo i dvacet let. Ono by totiž mnohem více pomohlo, kdyby majitel patentu musel patent v určité době realizovat a pokud by to nerealizoval, patent by vypršel dříve.

    Ona by hlavně byla potřeba kompletní revize patentové politiky. Patenty jako takové jsou užitečné a osvědčují se už stovky let. Problém je, že se čím dál více vytrácí původní smysl - tj. zajištění dočasného monopolu pro výrobce pro návratnost investice. Místo toho se patentů dnes využívá k tomu, aby byl konkurenci zamezen přílišný rozvoj.

    Nicméně dost záleží na oblasti. Např. u léků patentová ochrana funguje celkem dobře. Je to dáno ale hlavně proto, že výzkum je extrémně drahý, následují ještě dražší studie, zdlouhavá administrace kolem povolení léku atd. Následná výroba už je velmi levná a lze ji dělat téměř kdekoli. Firmy jsou tedy přirozeně tlačeny k tomu, aby svůj patent realizovaly co nejdříve a využily relativně krátkou dobu na to, aby se jim vrátily investice. Po vypršení patentů totiž nastoupí generičtí výrobci a ti rozhodně v rukavičkách nejednají. Záměrně pomíjím filosofické debaty o etice patentů u léků, protože takové debaty nikdy nový lék nepřinesly.

    Ovšem u IT technologií už to není tak jednoduché. Tam je buď levná výroba i výzkum (typicky algoritmy a většina sw) nebo naopak drahý výzkum i následná výroba (typicky třeba procesorové technologie). Vynálezce i ten, co kopíruje tak mají dost podobné náklady a vynálezce tak není nijak akutně tlačen do zahájení výroby, takže se patenty využívají v konkurenčním boji jinak.