Hlavní navigace

Android 4.4 KitKat: nenápadný, ale povedený

29. 11. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Google
Android 4.3 vyšel teprve před pár měsíci, ale Google už servíruje další zákusek. Vydání KitKat na první pohled nevypadá nijak moc zajímavě, nicméně řada věcí byla dotažena a pokročila integrace systému a webu. Z dlouhodobějšího hlediska jde o povedenou verzi, která navíc poběží i na slabých zařízeních.

O tom, že verze 4.4 není jen pouhá „řadovka“, svědčí i nové jméno. Zatímco předchozí tři verze se svorně jmenovaly Jelly Bean, teď došlo na KitKat. Ano, Google se spolčil s Nestlé a Android 4.4 nese jméno známé tyčinky. Nestlé zase propaguje Android a řadu zařízení Nexus přímo na obalech tyčinek, nabízí například různé soutěže. Z marketingového hlediska se jedná o poměrně velkou akci, která rozhodně není obvyklá. Vás ale zajímají technické novinky, tak se na ně pojďme podívat.

Svižný a nenáročný

Androidu roste konkurence v low-endu, například v podobě Firefox OS, a tak se na tento důležitý sektor s novým vydáním zaměřil. KitKat doznal řady změn pod kapotou a měl by být podstatně lépe optimalizovaný i pro slabá zařízení. Stačit by mělo 512 MB RAM. Hovoříme přitom o plynulém běhu. Android lze snadno ohnout a výrobci ho tak dnes mohou dostat prakticky do čehokoliv. Výsledek ale často býval tristní.

Zda se to Googlu povedlo ale budeme moci posoudit až za několik týdnů, kdy na trh dorazí první smartphony s KitKatem. Rychlejší by mělo být i přepínání mezi aplikacemi. Ačkoliv to Google nijak neprezentoval, lze usuzovat, že byla vylepšena také správa napájení a zařízení vydrží v provozu zase o něco déle. Těžko říct, zda se to bude týkat všech modelů, nicméně uživatelé Nexusu 4 hlásí prodloužení běhu na baterii zhruba o 10 %. A z osobní zkušenosti to mohu potvrdit.

Rozhraní: exkluzivity pro Nexus 5

Možná jste si v prezentacích Androidu 4.4 všimli upraveného a uhlazeného rozhraní. Zklamáním je, že Google Experience, jak je rozhraní nazýváno, je k dispozici pouze pro Nexus 5. Zda, kdy a jak se dostane i na další zařízení, není známo. Technicky se však nejedná o nic složitého a hackeři už ho vyextrahovali a nabídli ke stažení jako APK. Funguje na Androidu 4.1 a vyšším. Pokud se ho rozhodnete nainstalovat, mějte na vědomí, že nemusí fungovat podle vašich představ. Cihlu by vám z telefonu ale udělat neměl.

Google Experience launcher na první pohled zaujme tím, že v některých aplikacích jsou horní i spodní lišta průhledné a splývají se zbytkem prvků. Jsou zde ale i funkční novinky. Pokud sledujete video nebo například čtete knihu, můžete schovat všechny lišty a dát tak více prostoru obsahu. Google Now nyní můžete přivolat prostým vyřčením „OK Google“ aniž byste ho předtím „připravili“. Tato funkce je ale pochopitelně dostupná jen v zařízeních, která hardwarově podporují nepřetržitou analýzu zvukového vstupu. Zatím jsou to téměř pouze zařízení s procesorem Qaulcomm Snapdragon 800.

Pokud pomineme Google Experience, dají se designové změny shrnout krátce: zešedivění nabídek, nový „zvuk dotyku“ a potom už jen dílčí změny v konkrétních aplikacích. Například čas budíku už se nenastavuje psaním, nýbrž klepáním na hodnoty na ciferníku.

Aplikace: Zlaté stránky a nový E-mail

Komunikátor Hangouts se naučil spravovat SMS a MMS a je pro tuto činnost nastaven jako výchozí. Pokud se však nechcete přespříliš vázat s Googlem, stále je k dispozici i starší aplikace. V jedné z příštích verzí ale určitě zmizí úplně. U Androidu, i přes určité výhrady, však stále máte tu výhodu, že si můžete vybrat z desítek alternativních aplikací na Google Play.

Redesignu se dočkala také aplikace Telefon pro samotné volání. Na hlavní obrazovce najdete poslední kontakty a vyhledávací pole. Vyhledávat přitom můžete nejen ve vašich kontaktech, ale i v databázi Googlu tvořené zejména záznamy v Google Maps. Jedná se tak spíš o takovou digitální obdobu Zlatých stránek, která funguje velmi dobře. Databáze čísel se navíc prohledává, i pokud vám volá neznámé číslo. Konečně už je označení „chytrý telefon“ oprávněné.

Google tvrdě razí svou cestu vstříc cloudu a není obvyklé, aby v tomto směru dělal kompromisy. Výjimky ale potvrzují pravidlo a tentokrát kompromis udělal. Ve výchozí instalaci nově najdete kancelářský balík Quickoffice, který slouží pro práci s dokumenty ve formátech Microsoft Office. Jedná se tak o doplněk aplikace Drive s integrovanými Google Dokumenty. Formáty od Microsoftu zkrátka ještě pořád táhnou.

Pěknou aktualizaci dostala také aplikace E-mail, která čím dál více zaostávala za protěžovaným Gmailem. Funkčně je v podstatě stejná, a tedy poměrně chudá, ale co do rozhraní už si je s Gmailem rovna. Rozhraní je to svižné, intuitivní a přehledné. Tady není co namítat. Platí ale, že pokud potřebujete podrobně nastavit složky nebo notifikace, budete muset sáhnout po alternativě.

Pod pokličkou: tisk a titulky

KitKat také přinesl několik funkcí, o kterých se pravděpodobně nedozvíte do momentu, než je budete potřebovat. Z tiskáren napojených na Google Cloud Print jste mohli tisknout i dříve, ale pouze prostřednictvím speciální aplikace. Nově tisk z uživatelského hlediska funguje skoro stejně jako na desktopu. V aplikaci, například prohlížeči PDF, zvolíte možnost tisku a budete přesměrováni na systémový dialog. Aplikace samozřejmě podporu musí implementovat, ale to je trivialita.

Systémově jsou od nové verze řešeny i titulky videí. To je spíš výhoda pro tvůrce přehrávačů, kteří už to, pokud nechtějí, nemusí řešit ve vlastní režii. Stačí použít jednoduché systémové API. Pro uživatele to potom může mít tu výhodu, že nastavení titulků je globální a velikost, font, barvu atd. nemusí nastavovat v každém přehrávači samostatně. Do nastavení lze přistupovat pouze z přehrávače, který nové řešení podporuje.

Jednotlivé launchery (modifikace rozhraní systému) lze nově spravovat z nabídky Nastavení → Plochy. SELinux ve výchozím stavu používá přísnější „enforcing“ mód a přibyla podpora Bluetooth specifikace MAP (Message Access Profile) používané pro přenášení zpráv mezi smartphony a automobilovými hands-free systémy. Aplikace, které renderují nějaký webový obsah, už mohou použít jádro Chrome namísto zastaralého prohlížeče z druhé generace Androidu.

Dostupnost

Android 4.4 KitKat už je dostupný tablety a smartphony řady Nexus. Pokud vlastníte některý z nich, už vám nejspíš přišla OTA aktualizace. Už byly zveřejněny i obrazy systému a vývojáři již pilně pracují na tvorbě alternativních ROM. Hořkou pilulku ovšem musejí spolknout majitelé dva roky starého Galaxy Nexusu, kteří aktualizaci nedostanou. Google sice aktualizaci nikdy neslíbil, ale tak nějak se s ní počítalo. Právě delší podpora byla považována za hlavní výhodu Nexusů, ale jak vidno, do budoucna tomu tak být nemusí.

UX DAy - tip 2

Google tento krok obhájil jen velmi stroze: „Tyto telefony již nespadají do období 18 měsíců, během kterých Google i ostatní společnosti obvykle vydávají aktualizace zařízení.“ Nemilé je to také kvůli tomu, že hardware zařízení je i dnes plně dostačující. A nový Android 4.4 právě zaměřuje i na mnohem slabší zařízení…

Aktualizaci už začaly dostávat také další zařízení spřízněná s Googlem. Konkrétně Moto X od Motoroly a speciální edice smartphonů Samsung Galaxy S4 a HTC One s čistým Androidem. Na oficiální aktualizace dalších zařízení si ještě budeme muset počkat. Někteří výrobci je plánují v řádech měsíců, střízlivý odhad je zhruba půl roku, ostatní mlčí, včetně například Samsungu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.