Hlavní navigace

Android 5.0 Lollipop: šifrování a konec Dalviku

28. 11. 2014
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nový Android přezdívaný Lollipop už je delší dobu k dispozici na zařízeních Nexus 6 a 9, ale starší generace se dočkaly až nedávno. Pětka přichází s poněkud kontroverzním designem Material, šifrováním úložiště a novým systémem notifikací, který je asi nejviditelnější změnou. Splňuje nový Android očekávání?

Nová verze systému Android si jako tradičně odbyla premiéru na dvojici nových zařízení: tabletu Nexus 9 (HTC) a chytrého telefonu Nexus 6 (Motorola). I když druhému zmíněnému bychom ještě nedávno říkali phablet. Pár týdnů na to ale Google uvolnil Android 5.0 také pro starší zařízení z rodiny Nexus, konkrétně Nexus 4, 5, 7 a 10. Obzvlášť u dva roky starého telefonu Nexus 4 je podpora potěšující, před rokem byl totiž ve stejné situaci Galaxy Nexus a nový Android 4.4 nedostal. Nutno dodat, že si překvapivé rozhodnutí Google takříkajíc vyžral a uživatelé hodně křičeli.

Kromě zařízení Nexus už aktualizace dostávají také zařízení z edice Google Play, konkrétně se jedná o HTC One M8, HTC One M7 a Motorola Moto G. Starší zařízení, mezi které patří i oblíbený Samsung Galaxy S4, už nejsou podporována. Kromě toho už je aktualizace k dispozici také pro většinu zařízení od Motoroly, která se však v našich končinách oficiální cestou neprodávají. Co se týče ostatních výrobců, ještě si budeme muset počkat. Alespoň nejrozšířenější modely se snad dočkají v prvním čtvrtletí roku 2015.

Technické novinky: šifrování a konec Dalviku

Jelikož jsme na Rootu, začněme technickými novinkami. Velmi vítanou novinkou je šifrování uživatelských dat. Nové Nexusy ho mají aktivováno ve výchozím nastavení, u starších jej můžete zapnout v nabídce Nastavení → Zabezpečení → Šifrování. Prvotní zašifrování pochopitelně zabere nějaký čas (řádově desítky minut podle objemu dat), takže při něm systém vyžaduje plně nabitou baterii a připojení ke zdroji napájení.

Šifrování má samozřejmě jistý vliv na rychlost čtení a zápisu dat, a tedy i rychlost systému. Rozdíl v rychlosti zápisu není tak zásadní, nicméně čtení se zpomalí téměř na třetinu. Co se týče standardních aplikací, rozdíly v rychlosti jsou jen maličké, řekl bych až zanedbatelné. U aplikací, které načítají velké množství dat (typicky hry), už rozdíl ale poznáte a budete čekat o několik sekund déle.

Google pro šifrování naštěstí nezvolil vlastní proprietární řešení, ale starý známý subsystém dm-crypt. Funkcionalita je podrobně zdokumentována na portálu Android Developers. Zde jen zmiňme, že je použito 128bitové AEScipher-block chaining. Šifrovací klíč, který dešifrujete zadáním PINu nebo lépe hesla je rovněž zašifrován AES (minimálně 128 bitů).

Lollipop je první verzí Androidu, která plně podporuje 64bitové procesory. Běhové prostředí Dalvik bylo nahrazeno ART, což byste mohli poznat v lepším výkonu a rychlejším spouštění aplikací. U výkonných zařízení to ale poznáte jen minimálně, z výhod ARTu budou těžit spíš modely z nižší a střední třídy. Hlavní rozdíl mezi dvojicí zmíněných řešení je v tom, že Dalvik kód kompiloval při každém spuštění (JIT – just-in-time) aplikace. ART oproti tomu aplikaci zkompiluje pouze jednou při instalaci (AOT – ahead-of-time).

Jisté problémy s kompatibilitou způsobila změna, která po aplikacích požaduje podporu PIE (Position Independent Executable). „Jde o to, že Android 5.0 nespustí binárky, které nejsou sestaveny v režimu PIE. Problém je, že podpora pro PIE byla uvedena v Androidu 4.2, takže aplikace, které mají pracovat i na starších androidech, musí obsahovat obě varianty binárek,“ vysvětluje Ondřej Caletka, náš redakční kolega a majitel telefonu Nexus. Vývojáři aplikací však tento nedostatek rychle napravují a vydávají nové verze.

Android 4.4 přinesl možnost fungovat v mobilních datových sítích stoprocentně přes IPv6. To lze nově i přes Wi-Fi, nicméně ani Lollipop stále nepodporuje DHCPv6. Podle Ondřeje Caletky to však není problém: „Umí to zjistit adresy DNS serverů z RA. Takže se to k IPv6-only Wi-Fi síti připojí a zůstane to na ní připojeno. Pakliže v síti funguje NAT64/DNS64, dá se takové připojení používat v podstatě plnohodnotně. Telefon ale bohužel nedokáže na Wi-Fi nakonfigurovat CLAT komponentu konceptu 464XLAT, takže aplikace přistupující přímo na IPv4 adresní literály, případně používající natvrdo IPv4-only stack selžou.“

Uživatelské novinky: notifikace a účty

Zjednodušena byla zamčená obrazovka. Experiment s více obrazovkami a možností přidávat widgety se ukázal jako nepříliš vydařený a byl ukončen. Obrazovka tedy zobrazuje pouze datum a čas, nahoře indikátory a také notifikace (povíme si za chvíli). Trochu jiné je odemčení obrazovky. K dispozici jsou tři gesta, která fungují na jakémkoliv místě displeje: tažení nahoru (odemkne obrazovku), doprava (otevře aplikaci pro telefonování) a doleva (spustí fotoaparát).

Největší uživatelskou novinkou je přepracovaný systém notifikací. Jejich přehled sice stále zobrazíte stažením horní lišty, ale tím podobnost s předchozími verzemi Androidu končí. Notifikace se nově zobrazují přímo na uzamčené obrazovce, takže pro zjištění, co se děje, stačí jednoduše rozsvítit displej. Nově příchozí notifikace se také v celém znění zobrazí ve vyskakovacím okénku, tak jak je to běžné v desktopových systémech.

S notifikacemi souvisí také redesignovaná nabídka rychlého nastavení. Funguje v podstatě stejně jako dřív, změny si ale můžete všimnou u nastavení jasu. Chybí totiž možnost vypnout jeho automatickou úpravu. Automatické nastavení jasu je totiž v Lollipop ještě o něco chytřejší (oficiální označení je adaptivní).

Pokud je adaptivní úprava jasu zapnuta, nastavením jasu určíte vaši preferenci v aktuálních světelných podmínkách. A z té se posléze odvozuje jas i v jiných podmínkách. Zní to komplikovaně, ale hlavní je, že to funguje celkem rozumně a uživatelé se víceméně shodují, že je to lepší než dřív. Funkcionalitu samozřejmě můžete vypnout a jas nastavovat natvrdo podle sebe.

Již nějakou dobu lze na tabletech s Androidem provozovat více uživatelských účtů. Tato možnost se nyní dostává i na telefony. Nastavení účtů je velmi omezené, správce může pouze povolit či zakázat SMS a hovory, ale dostačující. Jinak profily fungují naprosto standardně a hlavně jsou i na očích – indikátor uživatele naleznete vedle indikátoru baterie. Za zmínku stojí také nový účet Host, který by se dal přirovnat k anonymnímu módu v prohlížeči Chrome. Takový účet se hodí hlavně pro krátké a jednorázové zapůjčení zařízení. Host může zkontrolovat e-maily, zavolat si (pokud to správce povolí) a poté jednoduše veškerá hostovská uživatelská data vymazat.

Material design – věc, kterou někteří milují a jiní nenávidí. Tento nový design se příliš neprojevuje v samotném systému, ale zejména ve výchozích aplikacích a aplikacích pro služby Googlu. Material design se vyznačuje hlavně pestrobarevností a většími, ale méně frekventovanými ovládacími prvky. Osobně jsem se zatím nepřiklonil ani k jednomu táboru. Aplikace sice vypadají jinak, ale UX se nijak zvlášť nezměnilo. Základní logika ovládání je stejná. Zvykají si tedy spíš jen oči, ne hlava. Některé aplikace to však s těmi barvami trochu přehání. Např. nová SMS aplikace (pro nová zařízení výchozí, pro starší volitelná).

A abychom nezapomněli, pochvalu zaslouží také spořič baterie. Ten můžete zapnout kdykoliv, ale sám se vám nabídne, pokud v baterii zbývá pouze 15 % energie. Pokud ho aktivujete, systém se bude několika způsoby snažit být úsporný. Zejména omezí nejrůznější automatické aktualizace či dotazy na pozadí. Zdá se ale, že to netýká aplikací pro rychlou komunikaci, které bez problémů fungují i nadále. Spoření se automaticky vypne po připojení ke zdroji napájení.

UX DAy - tip 2

Ve znamení pokroku, nikoliv revoluce

Lollipop byl mnohdy označován za revoluční vydání, ale osobně na něj tak nepohlížím. Odehrálo se několik větších změn zevnitř i zvenku, ale o revoluci, jakou byl například příchod Androidu 4.0, určitě nejde. Změny vevnitř jsou veskrze chvályhodné a povedl se i nový systém notifikací. Co se týče Material designu, jsem na vážkách. V zásadě mi nepřijde špatný, jen je v některých případech až moc pestrý a působí trochu dětinsky.

Pokud provozujete Android 4.4 a už máte dostupnou aktualizaci na Lollipop, upgradu se bát nemusíte. Změny v designu jsou spíš povrchové, takže si zvyknete rychle. A aplikace se na Material design stejně aktualizují nezávisle na verzi systému. No a pokud ne, zůstaňte raději u osvědčeného KitKatu. Pokud patříte mezi technické hračičky, můžete samozřejmě testovat novinky v neoficiálních ROM. Ale z hlediska čisté funkčnosti a běžného používání v tom nevidím smysl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.