Hlavní navigace

Názor k článku Android Auto: malá velká navigační revoluce od JmJ - S dovolenim napisu spis takove zamysleni. Je tomu nimimalne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 8. 2021 8:27

    JmJ

    S dovolenim napisu spis takove zamysleni.

    Je tomu nimimalne dvacet let, co vyrobci audio a video techniky tvrdili, reseni, kdy doma budeme mit jeden zdroj dat a budeme je prehravat na ruznych mistech v dome, je na spadnuti. Nikdy to nefungovalo, reseni byla proprietarni a to nejen v ramci vyrobce, ale i v ramci vyrobni rady. Proste hruza. Existuje DLNA, ktere ovsem sprovoznit neni jednoduche, prekodovani obsahu podle pozadavku zarizeni jeste pred par lety de facto nefungovalo. Z meho pohledu tohle proste po 20 letech nefunguje.

    A stejny vyvoj tusim od tehle snah propojit telefon s info pocitacem v aute. Po mnoha letech existence bluetooth jsem stale radi, ze se telefon s autem sparuje bez problemu. Reknem 7 let dokonce umime prehrat v aute zvuk s telefonu rozumnou kvalitou, takze lze z telefonu pustit muziku. Umime pres bt zpristupnit seznam skladem v telefonu a umoznit pres menu v aute ho prochazet? Mam neblahe tuseni, ze to neumime.

    A my chceme bezproblemove propojeni navigace s pocitacem v aute? A univerzalne, aby to podporovalo vsechny navigace a auto vyuzivalo data z nich a zobrazovalo je na palubce mezi budiky atd? Podle mych zivotnich zkusenosti muzu jen rict: zlaty voci!

    Vim od kolegy, ktery najezdi kolem 50 000 rocne, ze apple reseni je rozumne funkcni a hlave je funkcni out of the box. Myslim, ze problem byl jen s tim, jaka navigace lze v telefonu pouzivat, ale to se snad nejak zlepsilo v nedavne dobe. Omlouvam se, nemam v hlave detaily.

    Prosim ty udaje o rocich berte s rezervou, neoveroval jsem, kdy ktera automobilka zacalo co delat a kdy se vydala ktera verze bluetooth. Beru to tak, jak se to asi dostalo do rukou beznych lidi (i tak to muze byt sejdrem). Stejne tak nevim, co DLNA server pro linux umi ted. Ale vzhledem k tomu, ze to siroko daleko kolem me nikdo (uz) neuziva soudim, ze zazrak to nebude.

    Ad vestavene navigace - zazil jsem je v mnoha autech. Normalne ovladat to slo snad jen v bmw x3. V 5 stare mazde 6 nez sme zvolil kam jedu, tak uz sme ta byly. Navigace navic po 100 km zcela ignorovala realnou pozici auta a delala jako ze auto jede zvolenou trasu. Kdyz jsem byl snad naposled na sluzebce pred koronou, tak jsme si mohli pucit tak rok stare auto, tusim toyotu na vikend na vylet. Nejen ze 3 programatori neprisli na to, jak zcela vypnout radio a tak jsme ho museli jen ztlumit, ale navigace se cestou z jeruslame do tlv, coz je cca 60 km, asi 5x zasekla. Mam kamarada velkeho fandu ziguliku, takze disponuje posledni Ladou Vestou s vestavenou navigaci. Kdyz sme se pokusili ji pouzit, tak jen zadat cil trasy byl tak strasny opruz, ze sam majitel a fanda prohlasil, ze je lepsi drzak a mobil, na co je ostatne zvykly, neb to toto reseni pouziva ve svych dalsich 2 autech k plne spokojenosti.

    Jsem jeden z tech, co ani v jednom aute vestavenou navigaci nemam, neb vlastnim hlavne stare vraky a ten jeden 6 let stary vrak jsem s navigaci nechtel, protoze ji bud nepotrebuju, nebo mi staci telefon hozeny na stredovem panelu. Mam moznost min 3 rozumnuch navigaci v jednom zarizeni, mam moznost velmi kvalitnich mapovych podkladu v tomtez zarizeni a jeste s tim zarizenim muzu telefonovat nebo si z nej pustit muziku. K cemu by mi mela byt vestavena navigace? Na cesty po evrope je mi na nic, v usa jsem s navigaci v teleofnu spokojene pojezdil vychodni i zapadni pobrezi od LA po yellowstone, stejne tak nekolikrat krizem krazem izraelem ;-)

    Nekdo zminoval, ze navigace v jeho meste naviguje blbe. Navigace v mistech, kde ma ridic dobrou mistni znalost, naviguje vetsinou "blbe". Navigace nezohledni, kde se cloveku jede blbe a kde ne atd. V cizim prostredi mi ale navigace mnohokrat neskutecne pomohla, resp. usnadnila situaci.

    Konec navigacniho zamysleni. Kdo to docte az sem, ma u me pivo ;-).