Hlavní navigace

Android v zajetí Google? Není to tak horké

9. 7. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Mobilní systém Android je zřejmě nejrozšířenějším open-source projektem, pomineme-li samotný Linux, na kterém je založen. Podle některých už však Android dávno tak svobodný není. Měl ho ovládnout Google. Ve skutečnosti ale dominanci Google způsobilo spíš to, že se systému nikdo jiný pořádně neujal.

Na Google se v poslední době čím dál častěji snáší kritika, že uzavírá mobilní systém Android. Ten systém, který před deseti lety získal pohlcením stejnojmenné firmy a dovedl na pozici jasné globální jedničky. Pravdou je, že čistý open-source Android byl v roce 2010 v základu přece jen bohatší než současné verze. Během několika posledních let totiž bylo nahrazeno několik výchozích aplikací uzavřenými aplikacemi šitými na míru pro služby Googlu. Šlo například o aplikace pro hudbu, fotoaparát, galerii a několik dalších.

Staré neutrální aplikace Google jednoduše přestal vyvíjet, což je vzhledem k existenci nástupců logické. Líbit se nám to nemusí, ale hanit za to Google není úplně košer. Často se můžeme setkat s názory, že Google má jakousi morální povinnost čistý Android udržovat v ideálním stavu. Taková úvaha je však mylná. Firma zkrátka jednou přišla a řekla: máme systém a myslíme si, že pro všechny bude nejlepší, když bude open-source. O žádném vydávání systému s kompletní softwarovou výbavou nikdy řeč nebyla.

Smartphone jako osobní asistent

Google se sice do Androidu jako takového montuje čím dál víc, ale zlovůle v tom zřejmě není. Mobilní svět se prostě vyvíjí a až cca v posledních dvou letech si telefony zaslouží označení chytré. Dříve to byly miniaturní počítače bez zásadní přidané hodnoty. Dnes je díky nástrojům jako Google Now či Siri můžeme označit za asistenty. A ti pro svou funkčnost potřebují řádné propojení aplikací a zdrojů dat. Ne že by to teoreticky nebylo možné udělat svobodně a decentralizovaně, ale centralizace je prakticky daleko schůdnější a pro firmy výhodnější.

Tím se dostáváme k hlavnímu problému. Naši čtenáři možná řeknou: dejte mi systém a nechte mě na pokoji, ale takových je v globálu menšina. Běžná populace dnes ani tak nekupuje samotné zařízení, ale funkci, resp. službu. A tu zajistí právě provázaný ekosystém, ať už Googlu, Applu či Microsoftu. Samotný operační systém nikoliv.

Zbavit se Googlu není až tak složité

Pokud chcete svůj telefon očistit od Googlu, máte v zásadě dvě možnosti.

Nejsnazší je deaktivace jednotlivých aplikací Googlu. Ano – deaktivace. Drtivá většina zařízení totiž neumožňuje základní aplikace odinstalovat. S deaktivací aplikací však mohou vznikat různé problémy. Výrobci totiž moc nepočítají s tím, že by se někdo z vlastní vůle skutečně chtěl zbavit závislosti na Googlu. Problémy naštěstí většinou bývají menšího rázu a funkčnost systému zásadně neovlivňují. Pokud byste se aplikací chtěli zbavit úplně, museli byste telefon rootnout. A s úplným odstraněním základních součástí pochopitelně můžete očekávat ještě víc problémů.

Deaktivace aplikace – jde to, ale dře to

Deaktivace aplikace – jde to, ale dře to

To už je lepší pustit se rovnou do flashnutí ROM založené na Android Open Source Project (AOSP). Takový postup sice vyžaduje víc času a zručnosti, ale dostanete tak opravdu svobodný (snad s výjimkou ovladačů) a Google-free systém. Nevýhoda je zejména v tom, že na vydání svobodných ROM si musíte počkat. V případě méně rozšířených zařízení také nemusí být dostupná žádná opravdu kvalitní ROM. Pro telefony, které se prodávají v řádech miliónů, ale určitě slušnou ROM najdete. Mnohdy může šlapat ještě lépe než výchozí. Zmiňme např. známý CyanogenMod.

Kde shánět aplikace? Neoficiálně lze sehnat binárky s aplikací obchodu Google Play. Předpokládejme ale, že Google opravdu nechcete. Existuje několik alternativních obchodů, z nichž za zmínku stojí zejména Amazon Appstore, který obsahuje cca 330 tisíc aplikací. Ve srovnání s půldruhým miliónem na Google Play se to může zdát málo, ale většinu populárních a kvalitních aplikací naleznete i zde. Početní rozdíl tvoří převážně hromada malých hříček a utilitek, které se podobají jako vejce vejci. Dodejme, že na alternativní obchod můžete přejít třeba i pokud máte zařízení z rodiny Nexus. Tady Google opravdu nikoho neomezuje.

Amazon App Store

Amazon App Store

Největším vyzyvatelem bude Cyanogen

Pravděpodobně největším tvůrcem alternativního Androidu je společnost Amazon, která je však celkem mimo náš záběr. Jednak proto, že systém nabízí výhradně na hrstce svých zařízení, jednak proto, že Android v jejím podání je pro uživatele výrazně odlišný. Zde odpůrci Googlu alternativu nenajdou – varianta od Amazonu je podstatně restriktivnější. Krom toho Google nenajdete už jen na několika zařízeních od menších výrobců. Mezi ty nejzajímavější patří superbezpečný smartphone Blackphone.

Vážný úmysl konkurovat Googlu ohlásila zatím pouze jediná firma: Cyanogen„Dnes je Cyanogen částečně závislý na Googlu, zítra už tomu tak nebude. Do třech až pěti let už nebudeme stavět na nějakém derivátu od Googlu,“ prozradili v lednu zakladatelé firmy. První akce Cyanogenu však nedopadla příliš úspěšně. Systém se objevil na telefonu OnePlus One, ale později se obě firmy nepohodly a OnePlus si nakonec vytvořilo vlastní odnož Androidu. Slov je v případě Cyanogenu zatím podstatně víc než činů.


Autor: OnePlus

OnePlus One – první telefon s Cyanogen OS

Otázkou je, pro koho Cyanogen OS nakonec bude. Softwarové puristy může odradit integrace nejrůznějších aplikací třetích stran, přičemž řada z nich by měla být z díly kontroverzního Microsoftu. Nakonec tedy možná půjde o to, jak snadné bude jejich odstranění. Těžko si pak představit, že se Cyanogenu podaří spojit různé služby a aplikace od různých firem v něco tak funkčního jako Google Now. Lze předpokládat, že pro průměrného uživatele se právě taková funkce stane základní definicí chytrého telefonu. Obzvlášť v tak dlouhém období, ve kterém Cyanogen uvažuje.

root_podpora

Poptávka po alternativách je slabá

Zklamání některých uživatelů z toho, že mainstreamový Android se čím dál víc rovná Google, je pochopitelné. O nějakém účelovém odcizování však můžeme hovořit jen stěží. Všechny systémy se zkrátka posouvají směrem k ucelenému a inteligentnímu ekosystému, k jehož fungování jsou speciální aplikace na bázi služeb třeba. Pokud se jakákoliv firma rozhodne, že chce vyrobit zařízení s Androidem úplně bez Googlu (snad jen s výjimkou zmínky v licenčním ujednání), nic jí v tom bránit nebude. Zdrojové kódy jsou k dispozici všem.

Druhá věc je ta, že po takovém zařízení podle všeho stále není dostatečná poptávka. V současnosti už se za rok prodá víc než miliarda zařízení z Androidem a ať chceme nebo ne, drtivé většině zákazníků propojení s Googlem nevadí nebo ho přímo vyhledávají. Chtějí Google Play, chtějí Gmail a chtějí, aby jim ve všem dělal pořádek Google Now. Googlí Android se přirozeným vývojem stal standardem a protlačit například do nabídky operátorů zařízení bez jeho služeb nebude snadné. Ale možnosti tu jsou. Google určitě Android neukradl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.