Hlavní navigace

Ani obchod, ani knížky. Amazon má dvě třetiny zisku z cloudu

1. 5. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Z Číny přichází superlevný počítač s Ubuntu, Intel chce skoncovat s konektorem jack, vyhledávač DuckDuckGo chce oslovit vývojáře a Google má novou divizi pro hardware. A pozor na lasice.

Software a hardware

Nepříliš známý výrobce Mele uvedl minipočítač PCG02U s Ubuntu, což je dost možná nejlevnější zařízení, na kterém lze Ubuntu bez větších problémů provozovat. Vyjde na pouhých 60 dolarů (verze s 1 GB RAM) nebo 70 dolarů (2 GB RAM). Zařízení v provedení dongle staví na klasické architektuře x86 čipsetu Intel Atom Bay Trail (4 jádra o taktu 1,33 GHz), takže byste neměli mít žádné problémy s kompatibilitou aplikací atp. Dále obsahuje 32GB eMMC úložiště, Wi-Fi adaptér, ethernet port a dva konektory USB 2.0 (standardní a MicroUSB). Spotřeba činí cca 12 wattů. Mele PCG02U je v prodeji na AliExpressu s dopravou do ČR zdarma.

3,5mm jack je jedním z nejdéle sloužících a zároveň nejrozšířenějších konektorů. Ale možná už ne na dlouho. Společnost Intel představila návrh, jak ho nahradit USB-C. Přechod z analogového přenosu na digitální by měl zajistit stabilní kvalitu zvuku napříč různými zařízeními. Odstranění jacku by navíc uvolnilo trochu cenného místa v dnešních telefonech, kde ho rozhodně není nazbyt. Nedávno už se na trhu první telefony bez jacku objevily, nabídl je čínský výrobce LeEco. Hlavně doufejme, že se firmy pořádně domluví a záležitost standardizují, ať v kapse nemusíme nosit pět redukcí. Zatím se ale netřeba děsit, půjde o běh na dlouhou trať.

Osobní asistentka Cortana ve Windows 10 už se bude kamarádit jen s prohlížečem Edge a vyhledávačem Bing od Microsoftu. Dosud bylo možné použít i alternativní služby, zejm. Google, ale s tím je konec. Microsoft vysvětluje, že pro další rozvoj Cortany to nejde jinak. Další prohlížeče a vyhledávače totiž nedisponují takovou integrací, která by systému umožnila být ještě chytřejší a jít do hloubky. Jinak ale Windows 10 použití alternativních prohlížečů samozřejmě neomezuje. Také vyšel nový vývojový build Windows 10, který opravuje nejčastější chyby s Bashem a Ubuntu. Týká se to např. mountování, instalace programů nebo renderování.

Google se zřejmě chystá víc fušovat do hardwaru. Zřídil totiž novou divizi, která bude zastřešovat veškerá spotřebitelská zařízení, a do jejího čela dosadil Ricka Osterloha, někdejšího šéfa Motoroly. Pod divizi tedy budou spadat např. Nexusy, Chromebooky, Chromecast, router OnHub nebo brýle Glass. Zatím těžko říct, co z nového uspořádání vzejde a jaké má Google vůbec ambice. Pravděpodobně ale dojde k určitému sjednocení. Dnes zařízení Googlu víceméně razí vlastní cestu a netvoří ucelený soubor.

Webové novinky

Vyhledávač DuckDuckGo je znám zaměřením na bezpečnost a anonymitu. K tomu se v poslední době snaží být vyhledávačem č. 1 pro vývojáře a linuxáky. Umožňuje např. snadné vyhledávání bugreportů, rychlé odpovědi s využitím Stack Overflow nebo taháky pro některé programy a nástroje, zejména příkazové. K tomu zase využívá server Cheatography. Taháků je zatím relativně málo, ale DuckDuckGo je plánuje doplnit. Vyhledávač žádá vývojáře, aby mu sdělili, jaké další funkce by uvítali. Pokud máte nápad, neváhejte ho napsat do issues na GitHubu.

DuckDuckGo: tahák pro MySQL

DuckDuckGo: tahák pro MySQL

Čím dál víc pozornosti strhává server Sci-Hub, který zdarma zprostředkovává kopie téměř padesáti miliónů studií, které mnohdy stojí nemalé peníze. Provozovatelka serveru Alexandra Elbakyan poskytla magazínu Science statistiky stahování za poslední půlrok. Ukazují, že server už je populární skoro po celém světě, resp. v oblastech, kde je větší zastoupení univerzit. Na mapě stahování je vidět slušné pokrytí Evropy včetně Prahy a velká popularita Sci-Hub v některých méně rozvinutých zemích jako Íránu, Číně, Indii nebo Rusku. Celkem bylo za šest měsíců staženo 28 miliónů kopií, ty nejúspěšnější studie mají počet stažení v řádech tisíců. Nejpopulárnější jsou studie vydané nakladatelstvím Elsevier.

Mapa popularity serveru Sci-Hub

Mapa popularity serveru Sci-Hub

Byznys a politika

Společnost Amazon je na koni. Její tržby meziročně vzrostly o 28 %, což je u takto velkých korporací nezvyklé. Kurz akcií na to reagoval nárůstem o cca 13 %. Největší úspěch Amazon slaví s cloudovou službou Amazon Web Services (AWS), kde tržby vzrostly dokonce o 64 %. Řada webových služeb, včetně těch největších, se totiž stěhuje do cloudu a AWS volí jako léty ověřenou platformu. AWS už dokonce společnosti dělá 67 % veškerého zisku. Známý internetový obchod sice zaznamenává mnohem větší tržby, ale marže jsou zde dlouhodobě na velmi nízké úrovni.

Amazon zažívá úspěšné roky
Autor: Google Finance

Amazon zažívá úspěšné roky

Amazon tento týden ale postihla i méně příznivá zpráva. Musí vrátit peníze rodičům, jejichž dítka vesele nakupovala nejrůznější věci v mobilních aplikacích. Podle soudu Amazon pochybil, když na možnost tzv. in-app nákupů neupozornil (např. v profilu bezplatné aplikace) a dostatečně ji nezabezpečil. Dnes už se uživatel před prvním in-app nákupem musí autentizovat heslem. Podobný problém měl před dvěma roky Google s Play Store. Nakonec došlo k mimosoudnímu vyrovnání a Google také přidal dodatečné vrstvy zabezpečení, aby k takovým případům nedocházelo.

Zajímavosti

Výhodou Bitcoinu je, že vám peníze bez znalosti privátního klíče nikdo nevezme. Pojí se s tím ale i ta nevýhoda, že systém neodpouští chyby. O tom se přesvědčil neznámý uživatel, který prohodil posílanou částku a poplatek a těžařům tak připravil pěkný dáreček v podobě 291 BTC (víc než 3 milióny korun).

Podrobné srovnání VPN služeb, o kterém jsme nedávno informovali, potěšilo řadu lidí. Autor proto na přehledu dál pracuje a doplnil nové položky – např. podporu SOCKS nebo SSL a SSH tunelování. Tabulka také byla lépe naformátována, aby byla přehlednější.

V záplavě titulů, které z vás lákají dolar za dolarem, se obtížně hledají kvalitní mobilní hry. Na to si postěžoval i Nolan Bushnell, zakladatel legendární herní společnosti Atari, v rozhovoru pro The Guardian.

Další díl z cyklu obskurní kombinace hardwaru a softwaru: Windows 95 nebo Mac OS 7 na chytrých hodinkách Apple Watch.

I špičkoví vědci v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) se občas potýkají s problémy běžných smrtelníků. Třeba když jim lasice přehryže napájecí kabely a způsobí výpadek elektřiny v celém CERNu, včetně slavného hadronového urychlovače částic.

Další telefony řady Google Nexus zřejmě vyrobí HTC. Ten sice poslední roky skomírá, ale nový model HTC 10 se mu povedl. Nový Nexus dost možná bude používat jeho základ, jak tomu v minulosti u Nexusů bylo.

Neodbytnost systému Windows, který za každou cenu chce aktualizovat na verzi 10, už se stává téměř legendární. Tady se vecpal do předpovědi počasí lokální americké televizní stanice.

root_podpora

Richard Stallman, zakladatel a lídr hnutí GNU, obdržel ocenění od Association for Computing Machinery za vývoj kompilátoru GCC, který umožnil mnoho inovací softwaru i hardwaru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.