Hlavní navigace

Názor k článku Anomaly Warzone Earth HD: tower defense naruby od Lael Ophir - Možná máte pravdu, DistroWatch eviduje "jen" 693 dister...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 9. 2012 1:23

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Možná máte pravdu, DistroWatch eviduje "jen" 693 dister :)
    http://distrowatch.com/search.php?ostype=Linux&category=All&origin=All&basedon=All¬basedon=None&desktop=All&architecture=All&status=All

    Otázkou je, jak kvalitu SW chcete hodnotit. Pokud hledáte UNIX ve stylu osmdesátých let, Linux vám může vyhovovat. Totéž pokud potřebujete funkcionalitu kterou má prakticky každý OS, a zároveň jsou pro vás prvořadé nízké náklady. Pokud ale hledáte OS s moderní architekturou, kvalitním uživatelským interfacem, rozsáhlým API, kvalitními vývojovými nástroji, dobrou dokumentací a hromadou komponent pro vývoj aplikací, širokou základnou aplikací pro business i zábavu atd., tak Linux jasně propadá. BTW kdo má rád UNIXy, může si na Windows nainstalovat POSIX-compliant Services for UNIX.

    Záměr Valve není z veřejných zdrojů úplně jasný, ale je krajně nepravděpodobné, že by z Linuxu získali tolik tržeb, kolik mají na Windows. O výsledcích si můžeme popovídat za rok, za dva. Předpokládané problémy? Nízké rozšíření Linuxu, malá ochota uživatelů platit za SW, absence ochrany proti kopírování, (ne)kvalita driverů, roztříštěnost distribucí, náklady na podporu, problémy s ochranou proti kopírování, náklady na portaci... Jistě byste i vy dokázal seznam rozšířit. Na prolamování bariér bych to fakt neviděl. Ale třeba Valve překvapí.

    MS se nutně musí orientovat na věci, za které jsou zákazníci ochotni zaplatit. Zvlášť v situaci, kdy konkurence nabízí produkty zdarma. Jinými slovy musí zůstat na špici. Podpora nových technologií takovým způsobem, aby je mohlo snadno používat co největší procento populace. V současné době se snaží prosadit "post-PC", tedy kombinaci tabletů a notebooků. Sám jsem zvědavý, jestli to vyjde.
    Pro srovnání se koukněte například na Adobe. Je to leader v oblasti desktop publishingu, a produkty zdarma mu prakticky neberou tržby, protože Adobe umí nabídnout daleko víc. Podobně Microsoftu na desktopu nemůže konkurovat Linux, protože kvalita (užitné vlastnosti) Windows jsou někde úplně jinde.