Hlavní navigace

Názor k článku Apple M1 je 5nm procesorový trumf, který nechává Intel daleko za sebou od RDa - Tato integrace davno mohla nastat pred 3 rokama...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 11. 2020 12:45

    RDa

    Tato integrace davno mohla nastat pred 3 rokama - NVIDIA ma svoje Tegry - TX1 a TX2, je tam ten samej koncept - vse na cipu, i stejna pamet jako u M1 (128-bit LPDDR4).

    A vite na cem to selhalo? Na par vecech:

    1) pro masovku vyzadujici Windows to neni mozne pouzit, protoze arm64

    2) hw politika nvidie, kdy tyto vyrobky existuji jen v hotovych modulech, namisto dostupnosti v podobe samotnych cipu. Chapu, ze tim setri zdroje - nemusi psat dokumentaci, nemusi se vedet o hromade bugu v jejich cipech, nemusi supportovat cinske designerske nemehla, plus vetsi vyvar protoze ty moduly jsou predrazene. Jediny ne-nvidia hw s timto cpu je Nintendo Switch

    3) sw politika nvidie, kdy na hromadu periferii neexistuje dokumentace nebo drivery v podobe zdrojaku, jen binarni blob pro historicke ubuntu.

    A maji dokonce ekvivalent SoC v xbox/ps4 - Xavier AGX, kombinujici obri GPU s gddr pametma a nejakym cpu - a ten se taky vyrabi jenom jako predrazeny modul. Ta tupost nvidie bohuze zasla tak daleko, ze i Tesla si radeji udelala vlastni cip, a nahradila 3 kremiky od nvidie svym vlastnim.