Hlavní navigace

Názor k článku Arch Linux jako základ moderního desktopu od FAWN - Samozřejmě, že je to „na koleně“. Po instalaci...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 6. 2010 18:39

    FAWN (neregistrovaný)

    Samozřejmě, že je to „na koleně“. Po instalaci si člověk sám musí do konfiguráků dopsat deamony, sám zavést moduly jádra pro některý hw a tak. Však také na to všechno jsou na wiki návody. Chcete tisknout, doplntě do /etc/rc.conf cups, chcete škálovat takt cpu? – atd.. atd.. Máte wifi? Jakou máte, zaveďte modul, vyzkoušejte a zapište config.
    Je to práce, ale má to výhody: máte systém opravdu pod kontrolou, neběží vám daemony k bluetooth, když to nemáte; je to rychlejší a to o dost než Win XP, návody jsou poměrně dobré a autoritativní, není to jako fora o Windows, kde vám klidně někdo poradí nesmysly. Také se mi poprvé pod Archem povedlo zprovoznit opravdu všechno: touchpad, trackpoint, wifi s powermanage­mentem, akcelerometr, osd, všechny funkční klávesy, hibernace, externí VGA. Prostě stejně jako na Windows – jenom je to mnohem stabilnější a rychlejší a na baterie to vydrží víc.
    Máto i nevýhody: např.kvůli rolling updates nemůžete mít starší verzi OO a taky se občas pri aktualizaci něco rozbije – rozuměj rozkonfiguruje.