Hlavní navigace

Názor k článku Arch Linux: klávesové zkratky, spouštění a autostart aplikací od Filip Jirsák - Já bych očekával, že v seriálu, který se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 4. 2016 15:12

    Filip Jirsák

    Já bych očekával, že v seriálu, který se jmenuje „Arch Linux“, budou vycházet články o Arch Linuxu. Dnešní článek není o Arch Linuxu, ale o JWM, které je shodou okolností nainstalované v Archu.

    Očekával bych, že se dozvím, jak se pracuje s balíčky (vyhledávání, instalace, neoficiální repozitory, vytváření vlastních balíčků), jaký výchozí správce služeb používá Arch a jak se s ním typicky pracuje, jaké se v Archu používají konvence pro umístění souborů, jak se typicky řeší případy, kdy mám software, který není v repozitory, případně potřebuji nějakou upravenou verzi. Také bych rád věděl, co se třeba v Archu dělá snáze než v jiných distribucích, nebo které postupy z jiných distribucí jsou považovány v Archu za zlozvyky a řeší se jinak.

    Většina lidí na Rootu asi má zkušenosti s jinými linuxovými distribucemi, ale když se budou snažit k Archu chovat jako k Fedoře nebo Gentoo, zjistí nejspíš, že Arch je špatná Fedora nebo Gentoo. A bude jim dlouho trvat, než přijdou na to, v čem je Arch lepší, a co v něm mají dělat jinak. Tohle jsou věci, které se uživatel naučí během několika let používání – a je fajn, když se to nejdůležitější může dozvědět od někoho, kdo ten systém už nějakou dobu používá, tímhle si prošel a ví, jak o Archu přemýšlet.

    Instalace a konfigurace linuxu krok za krokem na slabý počítač, kde se jako desktopové prostředí použije JWM, je také legitimní téma pro seriál, ale je to něco jiného, než seriál o Archu. Jako seriál o Archu už jsem tenhle seriál vzdal, jako seriál o lehkém desktopu založeném na JWM pro starý počítač by mne to třeba i zajímalo – i když bych rád nejprve věděl, jaký bude výsledek, a jestli výsledek bude použitelný třeba pro babičku na starší notebook, aby to mohla používat „na internet“.