Hlavní navigace

Arch Linux přešel na Git, KDE Plasma 6 s podporou HDR

29. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Arch Linux
Arch Linux dokončil migraci zdrojových kódů ze Subversion na Git. Prostředí KDE Plasma 6 nabídne základní podporu HDR. Podpora kamery IPU6 bude ve Fedoře dostupná pomocí balíčků na RPM Fusion.

Arch Linux přešel na Git

Vývoj softwarových balíčků v distribuci Arch Linux byl nedávno úspěšně přemigrován ze Subversion na Git. V rámci migrace byl také ukončil přístup k SVN. Zdrojové kódy balíčků jsou nyní k dispozici na GitLabu.

Nástroj pro hlášení a sledování bugů je zatím nefunkční a nepřijímá žádosti. Zároveň byl odstaven nástroj asp a uživatelé místo něj budou muset používat nástroj pkgctl.

Arch Linux 2023Arch Linux 2023

KDE Plasma 6 bude podporovat HDR

Vývojáři kompozitního prostředí KDE Plasma oznámili, že nadcházející šestá verze bude obsahovat základní podporu pro HDR (High Dynamic Range). Tuto vlastnost má většina nových 4K monitorů a jedná se o jednu z nejžádanějších funkcí pro Linux.

Další chystanou vlastností bude automatická změna jasu obrazovky při práci v noci a ve dne a použití protokolu Wayland coby výchozího.

KDE Plasma 6KDE Plasma 6

Podpora kamery IPU6 ve Fedoře

Nizozemský vývojář Hans de Goede nedávno informoval o tom, že zpřístupnil podporu kamery IPU6 ve Fedora Linuxu pomocí balíčků umístěných na RPM Fusion. Tímto krokem uživatelům Fedory výrazně zjednodušil zprovoznění webkamery na noteboocích Dell Latitude 9420, Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10, Lenovo ThinkPad X1 Nano Gen 2, Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 7 a dalších.

Webkamera IPU6Webkamera IPU6

Rhino Linux představil nové prostředí

Rhino Linux je průběžně aktualizovaná distribuce postavená na Ubuntu, které se od ostatních snaží odlišit svým vlastním desktopem. Její pátá beta verze přišla s novým pracovním prostředím. Jeho jméno je Unicorn Desktop a vychází z Xfce.

root_podpora

Kromě toho má Rhino Linux i svůj vlastní nástroj rhino-pkg, který umožňuje prohledávat, instalovat a aktualizovat balíčky z několika různých zdrojů.

Unicorn DesktopUnicorn Desktop

Nově vydáno

Na Arch Linux postavená distribuce Manjaro Linux vyšla ve verzi 22.1.2. Komunitou vyvíjený operační systém Rocky Linux, který je plně kompatibilní s Red Hat Enterprise Linux je k dispozici ve verzi 9.2. Vyšel Tails 5.13, na Debianu postavený živý operační systém poskytující plnou anonymitu uživatele. Tvůrci unixového operačního systému SmartOS, komunitního forku OpenSolarisu oznámili vydání nové verze s číslem 20230518.

Rocky Linux 9.2Rocky Linux 9.2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.