Hlavní navigace

Názor k článku Arch Linux v roce 2019: univerzální distribuce nejen pro vývojáře od Kroužící orel - Jsem moc rád, že jsi spokojen, nezaujatost nejen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2019 9:47

    Kroužící orel

    Jsem moc rád, že jsi spokojen, nezaujatost nejen v tomto oboru, ale i v celkovém životě mě posunula o notný kus dále a díky ní se už nemusím rozčilovat pro všelijaké zbytečnosti.

    1. KVM, libvirtd a Virt Manager jsem v Archu a dříve i v Ubuntu zkoušel, kromě občasného padání GUI Virt Manager nebyly vážnější problémy. V Archu je podpora KVM přímo v jádře, libvirt je parádně popsán na wiki a virt-manager je jako balíček v Community repozitáři, díky tomuto je instalace snadná a bezproblémová. Dlouhodobou stabilitu nejsem schopen potvrdit, mě v současné době zcela vyhovuje pro virtualizování Virtualbox a pro kontejnery Docker (plus testuji velmi zajímavý Podman).

    2. LXD jsou v Archu podporovány, po přečtení diskuze zde:

    https://forum.root.cz/index.php?topic=13963.0

    jsem vyzkoušel jak LXC/LXD, tak Docker. Docker mi v této distribuci přijde lépe podporovaný, balíček LXD je k dispozici pouze v AUR repozitáři, i když je stále udržován. Každopádně děkuji za tip, snapy jsou plně funkční, jen je v Archu alespoň zatím nepotřebuji, kromě aplikace Translatium je k dispozici vše pro mě potřebné přímo v distribuci. Výhledově vyzkouším LXD z AURu a následně ze Snapu v testovací instalaci a uvidím jak stabilně se chovají.

    Po přečtení:

    https://www.root.cz/zpravicky/docker-stale-v-problemech/

    jsem byl mírně rozčarován, každopádně článek mě nasměroval i na Podman (který velmi vítám v dříve recenzovaném Endlessu) a Ty zase na LXD, rád vše pořádně vyzkouším, tyto technologie jsou velmi zajímavé.

    3. Tvorba a úpravy balíčků v Archu nejsou složité a především výborně popsány na wiki:

    https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Build_System
    https://wiki.archlinux.org/index.php/creating_packages
    https://wiki.archlinux.org/index.php/Patching_packages

    Balíčky jsou tvořeny pomocí předpisu PKGBUILD podobně jako např. Slackbuildy ze Slackware nebo Spelly ze Sourcemage.

    Mě se právě pro tyto úpravy zalíbil systém FreeBSD, kde mohu sestavení portů jednoduše změnit pomocí příjemného TUI rozhraní, na druhou stranu překlad se ne vždy povedl a stroj, který používám ke své práci, není stavěn na kompilaci ze zdrojáků, přeci jen je pasivně chlazen a upřímně řečeno nic jej tak nenemáhá tak jako neustálá kompilace.

    Osobně využívám většinu balíčků z oficiálních repozitářů a pouze minimum z AURu, to je rozumný kompromis, se kterými jsem již léta spokojen.

    Arch určitě doporučuji vyzkoušet ideálně na druhém disku, pro mě je stejně skvělý jako Ubuntu nebo Debian.