Hlavní navigace

Názor k článku Arch Linux v roce 2019: univerzální distribuce nejen pro vývojáře od Petr Maišaidr - Já si teda moc nemyslím, že by Arch...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2019 16:54

    Petr Maišaidr

    Já si teda moc nemyslím, že by Arch byl pro každého. Spíš bych to viděl tak, že spíš pro každého, kdo má čas si s tím hrát a nebo "tunit" linux k obrazu svému. Něco jako Gentoo, v trochu lidštější podobě.
    Linux používám už hodně dlouho, takže ani terminál mi není cizí ale víc jak polovina věcí v článku, co popisuje autor, mi nic neříká. Asi proto, že jsem je nikdy nepotřeboval. Linux pro lidi je podle mě cokoli z rodiny *buntu. Normálnímu BFU, jako jsem já, je úplně jedno, jestli se používá systemd, kernel 4, nebo 5, xfs, extfat, nebo reiserfs, xorg, nebo wayland, rpm nebo dpkg a Gnome nebo KDE. Já prostě potřebuji pár programů, které používám a je uplně jedno, na jakém distru to bude. Ale hlavně, instalaci *buntu zvládne i Lojza z Horní/Dolní. U Archu si tím jistej teda nejsem. Taky jsem si zkusil i install Gentoo a kupodivu jsem to dal, ale bez dokumentace bych byl v háji. A kompilace aplikací ze zdrojových souborů, při dnešním hardware je spíš masochismus. Oblíbený trojhmat make, make menuconfig, make install, jsem naposledy použil někdy u RHL 5.0.
    Rovněž rolling distribuce, není úplně vhodná pro pracovní stanici, sám jsem vždycky chtěl mít aktuální verze všeho ale to pak člověk pořád dokola jen aktualizuje a nastavuje, nehledě na to, že kolikrát systém po aktualizaci jádra už ani nenaběhl. Ono bohatě stačí, když po aktualizaci nenaběhne Grub. Už jenom to, že musím něco někde opravovat mě štve. Dneska používám na laptopu LTS verzi Ubuntu ve virtualboxu, protože už se mi ani nechce vytahovat ze skříně velký železo. A když se něco podělá, zkopíruju ze zálohy .vdi a jedu dál. A to nemám žádný armádní NTB. Vlastně jsem ani žádný armádní laptop nikdy neviděl.