Hlavní navigace

Arduino: novinky a alternativy

12. 8. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Arduino je otevřený systém a existuje spíš jako koncept než jako jeden konkrétní typ hardware. Podobně jako máme u Linuxu nepřeberné množství distribucí a *nixů, existuje i řada *duin. V článku si představíme jednu zajímavou alternativu a ukážeme si žhavou novinku, kterou tvůrci Arduina připravili.

Klony útočí

Jak jsme si už říkali při představování tohoto kitu, existuje obrovské množství různých *duin – klonů, či lépe řečeno „vývojových větví“, protože původní Arduino je otevřené zapojení (taková hardwarová obdoba open source) s open source firmwarem a IDE. Kdokoli jej tedy může použít, upravit, vylepšit či zjednodušit a dál nabízet. (Ovšem nesmí použít pojmenování Arduino, to je ochranná známka.)

Na trhu jsou tedy dostupné různé, více či méně kompatibilní, kity, jako třeba FreeDuino (naprosto volná verze) Bare Bones Boards (zmenšená deska, ale obvodově kompatibilní), Boarduino (verze určená pro nepájivá kontaktní pole) nebo zajímavá verze postavená ze SMD součástek a pojmenovaná Seeeduino.

Právě Seeeduino může být zajímavou alternativou k Arduinu (a také jste se na něj ptali ve fóru). Díky použití SMD součástek je o něco lacinější. Navíc se s menšími součástkami na desku vejde víc funkcí. Seeeduino tak nabízí například sadu přepínačů, pomocí nichž lze nastavit napětí, s nímž bude kit pracovat (5V / 3.3V), přepnout vstup RESET nebo nastavit zdroj napětí (USB nebo externí). Na rozdíl od Arduino Duemilanove, s nímž je Seeeduino jinak kompatibilní, používá i menší USB konektor. Další zajímavostí jsou vyvedené vývody převodníku FTDI, které lze propojit s ICSP konektorem a naprogramovat tak použitý procesor bez programátoru, jen pomocí programovacího software (avrdude).

David a Goliáš

V prvních Arduinech byly použity procesory ATMega8 s osmi kilobajty FLASH a jedním kB RAM. Postupem času byly nahrazovány většími verzemi – ATMega168 či aktuálním ATMega328. Ten má již 32kB FLASH a 2 kB RAM. Pokud je to někomu málo, může sáhnout po MEGA verzi.

Arduino Mega obsahuje procesor ATMega1280 – ten nabízí 128 kB FLASH a 8kB RAM, tedy proti standardní Diecimile čtyřnásobnou velikost. Tento procesor se vyrábí pouze v SMD verzích se 100 piny, takže může obsahovat mnohem víc vstupně/výstupních portů, víc vstupů pro A/D převodníky nebo druhé sériové rozhraní. MEGA verze má vývody kompatibilní se standardní, až na lehce odlišné zapojení SPI, takže až na jisté výjimky (Ethernet shield, o němž bude řeč dál) jsou shieldy kompatibilní i s touto verzí.

Funkce a vývody, které má ATMega1280 navíc, jsou vyvedeny na dalších rozšiřujících konektorech. Základní konektory jsou kompatibilní s Arduinem, a v rozšiřující sadě jsou k dispozici další analogové vstupy, přes 50 digitálních vstupů/výstupů nebo 3 sady vývodů sériového rozhraní. Mega verzi můžete koupit např. u Snail Instruments.

I Mega verze je klonována – pravděpodobně nejznámějším klonem je Seeeduino Mega. Srovnání této verze s Arduinem Mega je podobné srovnání Seeeduina s Arduinem: Seeeduino Mega je obvodově kompatibilní s Arduinem Mega a má navíc tytéž funkce, které jsme si již vyjmenovali: mini USB konektor, přepínače resetu a napájecího napětí či vyvedené bit-bang signály z FTDI USB převodníku.

Proti Arduinu Mega má ale Seeeduino Mega jinak uspořádané dodatečné vývody (tedy ty, co má MEGA verze navíc proti standardní). Karta je tak jen o pár milimetrů delší než Arduino, což může být někdy žádoucí. Co do kompatibility by mělo být Seeeduino Mega kompatibilní se všemi shieldy pro Arduino, a je tak cenově zajímavou alternativou. Lze je zakoupit přímo u výrobce (Seeed Studio), v ČR nabízí Seeeduina (i Mega) např. HW Kitchen.

Nový Ethernet Shield

Nový Ethernet Shield se Seeeduinem Mega

Jak jsme již informovali, v pondělí byla oficiálně představena nová verze Ethernet shieldu. Nejdůležitější změnou, která je na desce výslovně zmíněna, je právě kompatibilita s MEGA verzemi Arduina (tedy i se Seeeduinem Mega). Oproti minulé verzi byl přidán obvod, který se stará po zapnutí o správný reset obvodu W5100; předchozí verze bylo nutné resetovat ručně.

Nekompatibilita předchozí verze shieldu s MEGA boardy byla způsobena, jak jsme si již uvedli, odlišným zapojením vývodů SPI rozhraní. Existuje ale řešení, jak lze tuto nekompatibilitu obejít softwarovými prostředky.

Nová verze je plně kompatibilní s předchozí – lze ji tedy bez problémů použít s existujícími programy pro Arduino.

UX DAy - tip 2

Další novinkou v nové verzi Ethernet shieldu je zabudovaný microSD slot, kam lze zasunout kartu a použít ji jako úložiště dat, např. pro webový server nebo pro ukládání naměřených hodnot. Softwarová podpora pro tuto SD kartu zatím ve standardních knihovnách není (lze ale využít např. beta-lib), oficiálně je přislíbena do verze 0019.

Podle informací z Arduino Blogu můžeme očekávat verzi 0019 během týdne.

Seeeduino Mega a novou verzi Ethernet Shieldu k otestování laskavě zapůjčil obchod HW Kitchen. Děkujeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Martin Malý je autorem serveru Bloguje, mikroblogu Teidu či služby pro zkracování odkazů Jdem.cz. Vedl také magazín Zdroják.