Hlavní navigace

Asahi Linux s KDE i GNOME na Apple M2, Wayland Protocol s neceločíselným škálováním

27. 11. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Hector Martin
Týden v KDE převážně ve znamení změn v uživatelském rozhraní, vývojová verze Wine 7.22, DRM ovladač pro stará dobrá Atari ST/TT/Falcon k připomínkování.

Týden v KDE: převážně změny v uživatelském rozhraní

Autoři desktopového prostředí KDE v posledních dnech převážně vylepšovali komponenty tvořící grafické uživatelské rozhraní prostředí, pročež významná část těchto úprav mění k lepšímu uživatelské rozhraní řady aplikací. Jednou z nich je minimalistický přehrávač Dragon Player, který prošel výraznou změnou UI zahrnující též přidání uvítací obrazovky či KHamburgerMenu či úpravu rozhraní nabízející intuitivnější sadu výchozích tlačítek v liště. Též by mělo významně ubýt chyb při otevírání videí při běhu Plasmy na Waylandu.

Filelight přesouvá výpis položek doleva, nabízí jednoduchou textovou cestu k zobrazení informací o velikosti a má opraveno několik chyb souvisejících s tooltipy. Ark dostal podporu archivů typu Stuffit Expander (přípona .sit). V systémových nastaveních je nově stránka “Touchscreen”, na které lze vypnout dotykové ovládání či určit, na které fyzické obrazovce bude dotykové ovládání použito.

Při běhu na Waylandu bude počínaje Plasmou 5.27 stanovován škálovací faktor přesněji vůči hodnotě DPI daného zařízení. Tato verze též přinese možnost spouštět více instancí stejné aplikace, u skriptů pak bude Plasma 5.27 ukazovat cestu, odkud jsou spouštěny. V zobrazení složek půjde zobrazovat skryté soubory. Majitelé grafických tabletů budou moci nově mapovat fyzická tlačítka těchto tabletů na konkrétní klávesové zkratky.

Ještě do Plasmy 5.26.x se dostává úprava, kdy při odemčení obrazovky otiskem prstu nebude nutné ještě kliknout na tlačítko „Odemknout“. Nastavení výběru prstů pro autentizaci otiskem je nyní intuitivnější. Ve widgetu hlasitosti zvuku už nápověda zbytečně neinformuje o tom, jaký zvukový výstup je použit, je-li v systému k dispozici jen jeden takový výstup. Nápověda naopak informuje o důležitější věci, že je možné hlasitost měnit kolečkem myši nad ikonou. Okraje vyskakovacích oken pro Breeze témata Plasmy mají nyní větší okraj, stejný jako běžná okna aplikací v KDE. Mezi Breeze ikonami pak přibyla jedna specifická pro SimpleScreenRecorder.

Opraveno je několik chyb, zejména v rámci Plasmy, kdy například dosud po odpojení externí obrazovky a následném Ťuknutí na dotykovou došlo k pádu kompozitoru KWin při běhu na Waylandu. Vyřešena je také visuální chybička, kdy u maximalizovaných XWayland aplikací zůstávala jednopixelová mezera při pravé straně obrazovky (týká se pochopitelně běhu X11 aplikací přes XWayland na Plasně s Waylandem).

Opravena je za poslední týden čtveřite chyb v Plasmě s vysokou prioritou, počet tedy poklesl z 10 na 6. Celkově přetrvává 47 patnáctiminutových chybek, což představuje pokles o tři. Autoři KDE pak celkově opravili 152 chyb. Podrobnosti jako vždy shrnuje Nate Graham na svém blogu.

Vývojová verze Wine 7.22

Nová verze Wine přináší podporu 32-on-64 thunků pro Vulkan i OpenGL, upravenou knihovnu OpenLDAP do podoby Portable Executable,podporu RAW print processoru ve WinPrint či další práce na konverzi long typů printf. Opraveno je tentokrát nadstandardních 38 chyb, kdy ta nejstarší si na uzavření počkala necelých 6 let, nejmladší uzavřená pak měla jepičí život v délce pouhých dvou dnů.

DRM ovladač pro stará dobrá Atari ST/TT/Falcon

Motorola 68000 v rámci Linuxu stále žije a v rámci DRM ovladače (zde myšleno Direct Rendering Manager, tedy zobrazovací ovladač) se nyní řeší RFC, které se zabývá funkčností DRM ovladače pro uvedené počítače Atari, avšak vyvíjené vývojářem (Geert Uytterhoeven) celkem logicky nikoli na originálních strojích Atari, ale v emulovaném prostředí ARAnyM („Atari Running on Any Machine“).

RFC patche byly zaslány před pár dny, ovladač má velikost zhruba dva tisíce řádků nového kódu a Geert rovnou dodává, že rozhodně není ve stavu, aby mohl do upstreamu (nefunguje například ani mode-setting).

Asahi Linux s KDE i GNOME na Apple M2

Lze-li usuzovat ze dvou tweetů na účtu Asahi Linya, tak na stroji s ARM SoC Apple M2 již lze provozovat Asahi Linux jak s desktopovým prostředím KDE, tak prostředím GNOME. Vývoj podpory pro Apple SoC, momentálně vedle Qualcommu nejpokročilejších ARMech pro běžné spotřebitele, tedy zdárně pokračuje, a to pod křídly projektu Asahi Linux.

root_podpora

Wayland Protocol konečně s neceločíselným škálováním

Po několika měsících prací konečně míří do projektu zobrazovacího serveru Wayland přímá podpora neceločíselného / desetinného škálování velikosti obrazu, a to v podobě protokolu wp-fractional-scale-v1. Jeho použití dovoluje klientům komunikovat hodnotu škálovacího faktoru s kompozitorem.Při spárování s protokolem wp_viewport tak Wayland nabídne přímou podporu takového nastavení.

Implementace je již součástí vývojových větví kompozitorů wlroots/Sway, GNOME Mutter i KDE KWin, nebo se na ní pracuje. Vzorová klientská implementace pro aplikace je již na cestě jak pro Qt, tak na Rustu založený Winit a další, informuje Phoronix. Detaily lze vyčíst v merge requestu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.