Hlavní navigace

Ballmer: Linux používá naše intelektuální vlastnictví

21. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zdá se, že vztah Microsoftu a Novellu není stále vyjasněn. Od té doby, co firmy jako blesk z čistého nebe oznámily vzájemnou spolupráci, objevují se další a další informace o podivné dohodě. Nyní Microsoft přiznal barvu a řekl, proč vlastně dohoda vznikla. Nejde o nic menšího než o peníze.

Rekapitulace skutečností

Je to teprve devatenáct dní, co Microsoft a Novell oznámily dohodu o spolupráci. Došlo k tomu ve čtvrtek 2. 11. a obě firmy se dohodly především na zlepšení kompatibility svých produktů, ale také na tom, že se nebudou vzájemně žalovat za porušování patentů druhé strany.

Dohoda vyvolala velmi bouřlivé reakce především na straně linuxové komunity. Protože se objevila řada velmi bouřlivých diskusí a řada uživatelů a zákazníků se na Novell obrátila s větším množstvím zásadních otázek, vydal Novell oficiální zprávu, ve které na vše odpověděl.

Za zmínku rozhodně stojí, že 47 % čtenářů článku, ve kterém Novell na tyto otázky odpovídal, se domnívá, že je dohoda jednoznačně výhodnější pro Microsoft. Anketu naleznete pod článkem Novell odpovídá na otázky komunity.

Patenty a intelektuální vlastnictví

Microsoft nedávno na otázku ohledně porušování patentů jiných stran odpověděl poměrně jasně, že k ničemu podobnému nedochází a že se firma snaží podobným problémům předcházet už při vývoji. „Potíže s patenty nás k dohodě nevedly. Novell nepřiznal, že jeho Linux a open source produkty porušují jakékoliv patenty jiných stran. Náš postoj se kvůli dohodě nijak nezměnil,” říká v oficiální zprávě Novell.

„Pokud se zjistí, že některé z našich kódů porušují něčí patenty, pokusíme se najít způsob, jak zrušit platnost patentu, přetvořit kód, aby patent obcházel nebo jako poslední možnost odstranit kód zcela,” dodává zpráva Novellu.

Podle Novellu firma Microsoft ničím nehrozila a dohoda nebyla uzavřena pod nátlakem hrozící žaloby. „Nebyla v tom žádná hrozící žaloba,” uvedl k této otázce Novell.

Podle všeho má Novell v otázce porušování patentů a využívání cizího intelektuálního vlastnictví zcela jasno. Bohužel se jeho názor neshoduje s názorem Microsoftu.

Ballmer na scéně

Steve Ballmer, který je výkonným ředitelem Microsoftu, pronášel klíčovou řeč na konferenci Professional Association for SQL Server (PASS). Po projevu nastala besední část, ve které byly potvrzeny obavy části open-source komunity. Ballmer otevřeně přiznal, že Linux zneužívá intelektuálního vlastnictví Microsoftu a že to je hlavní důvod, proč došlo k uzavření dohody s Novellem.

Podle Ballmera chce Microsoft konkrétně „získat přiměřenou ekonomickou satisfakci pro podílníky”.

Klíčovou součástí smlouvy se tak stává část, podle které má Novell zaplatit Microsoftu 40 milionů dolarů (kurzy) výměnou za slib, že Microsoft nebude žalovat jednotlivé uživatele SUSE Linuxu za porušení patentů. Chráněni jsou také vývojáři, kteří do distribuce přispívají. To není žádná novinka a zmiňoval se o tom už i Novell.

Důležité ale je, že tato dohoda nijak nechrání Novell jako takový. Microsoft podle ní sice nemůže žalovat koncového uživatele, ale proti podání žaloby na Novell nelze vzhledem ke znění smlouvy namítnout nic.

Ballmer se během debaty o problému rozhovořil více. „Novell nám dává nějaké peníze za právo říkat uživatelům, že každý, kdo používá SUSE Linux, je náležitě chráněn,” řekl Ballmer. „Je to pro nás velice důležité, protože přesto věříme, že každý uživatel Linuxu nese část odpovědnosti,” dodal Ballmer.

Co na to ostatní?

Vedení Red Hatu okamžitě komentovalo Ballmerovo prohlášení s tím, že celá dohoda je naprosto zbytečná. „Nevěříme, že existuje důvod nebo podmínky pro podobný vztah, definovaný v dohodě Microsoftu a Novellu, ” řekl Mark Webbink.

Red Hat označil tuto část dohody jako „daň za inovace” a tvrdí, že dokáže své zákazníky ochránit před patentovými pohledávkami.

Podle Ballmera jsou ale zatím chráněni jen uživatelé SUSE. „Jen zákazníci používající SUSE řádně zaplatili za použití intelektuálního vlastnicví Microsoftu, ” říká Ballmer. „Jsme ochotni se dohodnout s Red Hatem a dalšími distributory. Dohoda se SUSE Linuxem není exkluzivní,” dodal Ballmer.

Co říci závěrem

Pokud jste podrobně sledovali celou kauzu, asi není potřeba dalšího komentáře, protože jste si obrázek udělali sami. Je zcela zřejmé, kdo je tu agresorem a kdo se snaží chránit své zákazníky.

root_podpora

Zvláštní je, že Novell před několika dny tvrdil, že poplatky nemají nic společného s patenty a intelektuálním vlastnictvím a Microsoft teď říká naprostý opak. To samozřejmě vyvolává další otázky. Uvidíme, jak se k dohodě s Microsoftem postaví další distributoři.


Čerpáno z článku na ComputerWorld.

Používá Linux intelektuální vlastnicví Microsoftu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.