Hlavní navigace

Barbie Seahorse Adventures: zachraňte... koníka

11. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Organizace bojující za větší prosazení mořských koníků v počítačových hrách slaví historický úspěch. Zdá se vám to bizarní? Tak na tom bude obdobně i dnešní titul. Neobvyklé dobrodružství nás zavede na rozmanitá místa. Nebude nouze o nebezpečí, podivné tvory a zábavu. Více čtěte v naší recenzi, kromě jiného popisující nový typ hrdiny.

Barbie Seahorse Adventures je poněkud zdlouhavý název arkády vyprávějící o jednom mořském koníkovi, který všude byl a mnohé viděl. Forrestu Gumpovi zatím nesahá ani po paty, ale ještě svou pouť neskončil. Pro zajímavost bych uvedl, že se jedná o projekt, jenž zvítězil v čtvrtém kole zahraniční soutěže PyWeek v kategorii týmových projektů. Blahopřejeme.

Barbie 1

Příběh, který bere dech, by byl zajisté na místě – ale bohužel se zařadit nestihl. Jsme tak ochuzeni o scénář možná vedoucí k populárním cenám filmového průmyslu. Něco ale přece jen víme. Náš hrdina se dostane do krajin pro něj zcela atypických jako například džungle, vulkán či měsíc. Krom klasických nás čeká i pár boss-levelů. Stylem hra připomíná legendárního Mária, ale v pár bodech se liší. Vašim prvořadým cílem bude samozřejmě dojít nakonec kola a přitom si nahrabat pár bodů v podobě ikonek jídla. Nalezneme i další bonusy včetně mincí opět známých z dob oblíbeného instalatéra. Současný stav sběru si můžete přečíst v pravém horním rohu. Nad ním bychom našli ukazatel počtu životů. V levém horním rohu je stav skóre.

Barbie 2

Jaké jsou ve hře inovace? Náš koník není samozřejmě bezbranný. Vystřeluje zákeřné vzduchové bubliny. Ty nejsou (logicky) moc účinné, ale po pár zásazích je nepřítel zajat v bublině a stoupá k nebesům. V tu chvíli je bezpečné na ně skočit a doslova se po nich svézt do vyšších sfér. To se hodí pro sebrání bodů či dostání se na místa dříve zapovězená. Nutno dodat, že existuje bonus, který vystřelované bubliny zvětší a tím zvýší účinnost. Monstra či spíše protivníci, kteří koníkovi ztěžují práci, jsou rozmanití stejně jako jejich pohyb. Od známých a pojmenovatelných tvorů po výplody fantazií autorů. Setkáme se s lezoucími, létajícími i skákajícími oponenty. Na každého si vytvoříte vlastní strategii. Podlehnout mohou všichni, tak se jich nebojte.

Barbie 3

Hlavní nabídka je prostá. Na čestném místně spatříme nejvyšší dosažené skóre ve hře. Přečíst si zde smíte nápovědu prozrazující základní ovládání a trik se „zabublinováním“, credits, ať víte, komu za kterou část vděčíte, začátek a konec. Barbie Seahorse Adventures zahájíte buď volbou start game nebo si v kategorii select navolíte přímo kolo, ve kterém chcete začít. Lineárnost zde není hlavní prioritou. Hrátky s nastavením audio či video sekce odpadají. Defaultní musí vyhovovat přece všem.

Barbie 4

A jaké to tedy je? Barbie Seahorse Adventures je pěkně zpracována i v audiovizuálním pohledu. Tím, že se děj odehrává na více místech, dodává hře působivou dynamickou složku. Grafika je hezká, patří k tomuto typu arkády, ačkoli může působit zastarale. Zvuky se mi rovněž líbily. Vyskytuje se pouze jedna obtížnost, ale není nastavena přespříliš vysoko. Je vhodná i pro mladší a méně schopné hráče. Ovládání se skládá z kurzorových šipek a kláves pro skok a střelbu. Nic, s čím byste si neporadili. Hratelnost je skvělá. Jsem toho názoru, že své místo dostala zaslouženě. Titul obsahuje i slušné množství levelů. Vyskytuje se jich okolo patnácti, což není vůbec špatné.

root_podpora

Barbie 5

Závěrečné hodnocení asi již vyřkli porotci. Na mě osobně působila Barbie Seahorse Adventures jako povedená arkáda obsahující nové zábavné prvky v kombinaci se sázkou na kvalitu a jistotu. Za zkoušku rozhodně stojí. Jak často si zahrajete hru, jejíž hlavní hrdina je pravý mořský koník? Vyražme či vyplujme vstříc neotřelému dobrodružství. Uvidíte, čím vším vás tento nový hrdina překvapí.

Na stránce hry je verze pro Mac OS X, Windows a zdrojáky v Pythonu – Python Source. Ty jsem pochopitelně zvolil. Ke spuštění budete samozřejmě potřebovat Python a PyGame. Po rozbalení archivu hru spustíte pomocí příkazu python run_game.py

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku