Hlavní navigace

Názor k článku Baťa: uživatelé si na Linux zvykli od markon - Nenechám si to pro sebe, ale podle mě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 12. 2006 18:40

    markon (neregistrovaný)
    Nenechám si to pro sebe, ale podle mě jsou admini amatéři a jejich nasazení linuxu vůbec není veliké. Z retailových obchodníků jsou technologicky pravděpodobně hodně pozadu a administrátoři mají velmi nízkou praxi v oboru a znalosti.

    1) Software RAID - naprosto amatérské řešení, které se profesionálně vůbec nepoužívá. Jak sám administrátor přiznává, jsou s tím problémy. Já osobně použil nejlevnější řadič RAID za 4k Kč do menší společnosti, zpravidla dávám dražší a lepší řadiče nebo RAID nepoužívám, když na něj nemám a data nejsou podstatná.

    2)
    >Docela se mi libi nas fileserver RAID1 nad tim LVM na urovni disku,
    > jako filesystem XFS s ACL listy. Pro pristup: Samba podrizena domene
    > W2k a NFS (driv appletalk, ale ted uz tu je MacOSX takze jsme
    > to zrusili).

    Tohle je absolutní perlička administrátora, použít beta řešení (LVM), mixovat beta řečením (XFS+ACL) a dovršit to bastlem Samba. A jako třešničku na dortu to dát na kritické řešení jako File Server, bál bych se takového administrátora zaměstnat.Tamkový administrátor je spíše tester, který testuje na reálném provozu.

    3)
    >Jako RT pouzivame bugzillu. I kdyz uzivatele pisou emaily,
    > telefonujou vse nakonec musi zkoncit v
    > RT (prikaz naseho vedouciho).

    Oddělení v totální buzeraci, nedůvěra vedoucího k zaměstnancům. IT oddělení působí jako outloukánek, nechtěl bych tam dělat.

    4) Považovat takto neefektivní oddělení, kdy se Linuxáři a Windowsáci a vedení a zaměstnanci nedokáží shodnout, koordinovat jako úspěšný příběh snad ani nelze. Klíč efektivního IT oddělení nekví v open source a linuxu, nicméně v technické praxi doplněné ekonomickými znalostmí. To je zorganizovat to tak, aby to dělali dva lidé. Zajistit si, že linuxové desktopy na prodejnách bude podporovat lokální IT firma (rychlejší zásahy, méně výjezdů) a celkový systém bude mít mnohem méně výpadků (redudantní, dvě lokality). Úkolem IT je zajistit maximální ziskovost firmy maximální automatizací a dostupností systémů, k čemuž je Linux a open source hodně dobrý prostředek, ale sám při špatném použití (zde ukázáno bezvadně na používání otevřeného softwaru, ke kterému je špatná či nulová komerční podpora) je k ničemu.