Hlavní navigace

BBC rozdává vývojové desky britským školákům

3. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Velká Británie chce vychovávat programátory, Tesla představila elektromobil Model 3 a tablet s Ubuntu jde konečně do prodeje. A Google? Ten trochu přestřelil s aprílovým vtípkem.

Software a hardware

Britská BBC chce podpořit technickou kreativitu mládeže, a tak všem školákům a školačkám v sedmých a osmých ročnících rozdá vývojovou desku Micro Bit. Později by se zařízení mělo dostat i do volného prodeje. Součástí projektu je také software pro snadné začátky s programováním a portál s mnoha výukovými materiály. Maličká deska s ARM procesorem Cortex-M0 o taktu 16 MHz neoslní výkonem, ale ten v tomto případě není tak důležitý. Mnohem podstatnější jsou konektivita (USB a Bluetooth), LED, programovatelná tlačítka a 23pinový konektor edge. Micro Bit navazuje na počítač Micro distribuovaný BBC do škol v 80. letech minulého století.

BBC Micro Bit: jeden z programovacích nástrojů pro začátečníky

BBC Micro Bit: jeden z programovacích nástrojů pro začátečníky

Virtuální realita v podání Oculus Rift se pomalu dostává na trh. První recenze jsou poměrně střídmé – Rift sice přináší něco úplně nového, ale stále je co vylepšovat. Kromě toho se objevily obavy o soukromí. Rift totiž velmi rád sbírá všemožné informace a rád je i odesílá domů do Facebooku. Zůstává otázkou, co přesně zařízení odesílá, ale podle podmínek (a softwaru s plným systémovým oprávněním) toho může být hodně – včetně kompletních informacích o pohybu uživatele. Má to být hlavně za účelem vylepšování produktů a k cílené reklamě, ale uživatel jen těžko může zkontrolovat, zda se někde nepřekračují hranice.

Automobilka (nebo spíš elektromobilka?) Tesla Motors uvedla nový elektromobil Model 3. Jde o další krok Tesly k masám, protože Model 3 bude opět podstatně dostupnější. Základní konfigurace vyjde na 35 tisíc dolarů, tedy cca 830 tisíc korun. To je méně než polovina ceny současného Model S. Dojezd (340 kilometrů) i zrychlení (necelých 6 sekund) jsou ale o něco horší než u S. Vzhledem k cenovce se ale není čemu divit. První kusy se k zákazníkům dostanou až koncem roku 2017. I přesto je o vůz velký zájem a počet předobjednávek už se blíží 300 tisícům. Podmínkou předobjednávky je složení kauce ve výši tisíc dolarů.

Anniversary Update Windows 10, který vyjde v létě, přinese nejen Bash z Ubuntu, ale i další vylepšení interoperability. Uživatele jistě potěší možnost zobrazovat notifikace z chytrých telefonů přímo ve Windows. Bude spolupracovat s Androidem 4.3 nebo vyšším. Na obou zařízení ale bude muset být uživatel přihlášený k účtu Microsoft (na Androidu přes aplikaci Cortana). S notifikacemi bude možné do určité míry i interagovat, např. by mělo jít odpovědět na SMS přímo z počítače. Na Linuxu pro tento účel existuje několik nástrojů. Asi nejjednodušší je posílání notifikací do prohlížeče Chrome.

BQ Aquaris M10, první tablet s Ubuntu, jde konečně do prodeje. Přesněji řečeno do předprodeje, ale zařízení by se k zákazníkům mělo dostat už začátkem dubna. Verze s HD displejem vyjde na 259 eur, verze s Full HD na 299 eur. To na poměry dnešních tabletů není zrovna málo. Dojem navíc kazí fakt, že stejný tablet s Androidem je o cca 15 % levnější. Takhle Ubuntu díru do (mobilního) světa asi neudělá. Pokud byste ale měli zájem, BQ doručuje do celého světa. Základní specifikace zní: čtyřjádro od Mediateku o taktu 1,5 GHz, 2 GB RAM a 16 GB úložného prostoru. Zadní kamera má rozlišení 8 Mpx, přední 5 Mpx. Samozřejmě nechybí Wi-Fi, GPS, Bluetooth a HDMI.

MIT Media Lab, výzkumné středisko Massachusettského technologického institutu, se rozhodlo jít vstříc svobodnému softwaru. Dosud zveřejnění projektů studentů či zaměstnanců pod svobodnou licencí podléhalo schválení komise. Nově výzkumníci a vývojáři mohou zdrojové kódy zveřejnit automaticky. MIT doufá, že tak sdílením podpoří inovaci. Neznamená to ale, že by veškeré projekty z MIT Media Lab byly open-source. Středisko nechává autorům svobodu rozhodnout se, jakou licenci použijí – včetně proprietární.

Webové novinky

Google jako každý rok na 1. dubna přišel s několika aprílovými vtípky. Jeden z nich ale nevyšel podle představ. V Gmailu se objevila možnost Mic Drop, která odeslala e-mail se zábavným GIFem a archivovala konverzaci. Problém byl v tom, že tlačítko Mic Drop bylo hned vedle tlačítka pro standardní odeslání a uživatel tak nechtěně mohl odeslat onu vtipnou reakci. Ještě větší problém ale způsobila archivace konverzace (uživateli nechodily nové zprávy). Fóra Googlu brzy zaplavili rozzuření uživatelé, kterým vtípek způsobil velké nepříjemnosti. Několik z nich kvůli tomu i mělo přijít o zaměstnání. Google poté funkci pochopitelně zrušil.

Zajímavosti

CEVRO Institut se stal první vysokou školou v ČR, která standardně umožňuje platit školné ve virtuální měně Bitcoin. I ve světě jde stále o poměrně unikátní možnost. Výše školného v BTC se samozřejmě přepočítává podle aktuálního tržního kurzu.

Výzkumníci z DeepMind, kteří s umělou inteligencí AlphaGo nedávno uspěli v ostře sledovaném zápase ve hře Go, se zajímají také o umělou inteligenci v pokeru. Vydali paper, který ukazuje velmi slibné výsledky. Zajímavé je hlavně to, že lidé AI nijak neučili, jak hrát poker. Zjistila to sama postupným učením v praxi.

Herní konzole PlayStation 2 byla prohlášena za mrtvou. Byl totiž ukončen provoz posledních serverů, konkrétně pro hru Final Fantasy XI, a PS2 už nelze nijak použít on-line. Konzole uvedené v roce 2000 se prodalo kolem 155 miliónů kusů, což z ní činí nejprodávanější herní konzoli všech dob.

Vzpomínáme.

Vzpomínáme.

Společnost Apple hraje na efekt a nestydí se za to. Novému Apple Store v americkém městě Germantown dominuje obrovský displej s úhlopříčkou jedenáct metrů, jehož cena se odhaduje na 1,5 miliónu dolarů. Podobné obrazovky se zřejmě postupně objeví i v dalších obchodech Applu.

Česká pirátská strana si zvolila nové vedení. Předsedou se po téměř dvouleté pauze opět stal Ivan Bartoš. Současný předseda Lukáš Černohorský na žádnou funkci v předsednictvu nekandidoval.

root_podpora

BitTorrent klient Transmission, který je doma v řadě linuxových distribucí, už je oficiálně dostupný i pro Windows (32 i 64 bit). Dříve byla k dispozici pouze neoficiální sestavení. Software běží také na OS X.

Americký Národní institut standardů a technologie po devíti letech aktualizoval příručku pro správné (bezpečné) používání e-mailu. Asi už bylo na čase. Nepřekvapivě zdůrazňuje hlavně důležitost šifrování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.