Hlavní navigace

Belenix: živý Open Solaris

22. 5. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes se podíváme na dílo skupinky Indů z tamní pobočky Sun Microsystems. Jedná se zatím o live CD distribuci Open Solarisu v aktuální verzi 0.4.3 s názvem Belenix. Najdete v něm zajímavé desktopové prostředí a spoustu důvěrně známých aplikací.

Proč Belenix vznikl?

Jak už bylo řečeno, Belenix je indický projekt, který se snaží přiblížit Open Solaris místním obyvatelům a nejen jim. Byl vyvinut s cílem vytvořit Open Solaris, který bude přístupný širšímu okruhu lidí, především lidem pohybujícím se více v oblasti informačních technologií, studentům a profesorům. V době vzniku distribuce ani neexistovala možnost nainstalovat Open Solaris bez Solaris Express, neexistoval tedy způsob, jak používat Open Solaris jako skutečně svobodný systém. Belenix je dílem komunity nadšenců, kteří to umožnili.

Testujeme

Pro otestování Belenixu budeme potřebovat obraz live CD, který je možné stáhnout bud přímo z webu projektu, nebo třeba z českého mirroru na Silicon Hill. Po stažení obraz vypálíme nebo spustíme ve svém oblíbeném virtual machine emulátoru.

Po průchodu Grubem (většina z nás odentruje defaultní volbu) budeme po chvíli relativně mlčenlivého bootování (SunOS jádro holt není tak upovídané jako to linuxové) vyzváni k volbě rozložení klávesnice a ihned poté k volbě prostředí – na výběr je Xfce, KDE nebo pouze konzolové přihlášení. Co se týče grafických prostředí, záleží na tom, čemu dáváte přednost a na co jste zvyklí, aplikace obsažené na CD jsou samozřejmě dostupné z obou. Pokud používáte pomalejší počítač, je moudřejší volbou Xfce. Po volbě prostředí se systém pokusí nakonfigurovat podporu hardware vašeho počítače, síť pomocí DHCP serveru a v případě volby grafického prostředí také X server.

Belenix: Xfce

Prohlídka aplikací

Cílem Belenixu je mimo jiné ukázat, že Open Solaris je systém použitelný pro běžnou práci, distribuce tedy obsahuje značné množství aplikací známých především z Linuxu. Jak už bylo zmíněno, obsahuje Belenix kompletní KDE včetně Koffice a další dlouhé řady užitečných programů pro práci s grafikou, textem, přehrávání hudby, vypalování cd, vzdělávání a v neposlední řadě také hry.

Dále tu máme programy, které nejsou vázány na KDE, jako Gimp, Firefox, Thunderbird, XMMS a mnoho dalších. Každé z grafických prostředí obsahuje sadu nástrojů nejen pro svou vlastní konfiguraci, ale také pro pohodlnou konfiguraci celého systému (mimochodem po celou dobu běží systém s přihlášeným uživatelem root, takže jakákoli konfigurace není problém), což řada z nás, kteří nejsme moc zběhlí v konfiguraci Solarisu, jistě ocení.

Belenix: KDE

Zatím ještě nebyla řeč o konzolových aplikacích, které otestujeme přes volbu konzolového přihlášení. Po přihlášení za roota s heslem belenix nás uvítá bash, což mnozí z nás jistě uvítají. Konzolových aplikací tu nalezneme nepřeberné množství, za zmínku jistě stojí vývojové nástroje jako gcc, perl nebo python, editor vim (špatnou zprávou pro příznivce emacsu je, že jejich oblíbený editor v distribuci chybí) nebo třeba Midnight Commander pro ty, kteří nejsou tolik zběhlí v práci s příkazovým řádkem.

root_podpora

Závěr a zhodnocení

Jak jsme mohli vidět, Belenix je docela slušná live CD distribuce, která se snaží předvést možnosti Open Solarisu. Nabízi možnost volby dvou grafických prostředí a především možnost grafiku vůbec nepoužít, což je důkaz zaměření na širší skupinu uživatelů. Lze ji stavět jak na úroveň distribucí pro začátečníky (díky automatické konfiguraci mizí spousta překážek), tak také na úroveň servisních live CD distribucí pro administrátory.

Belenix má jistě budoucnost. Pokud se autorům podaří sestavit plnohodnotnou instalovatelnou distribuci, mohl by se z něj stát slušný desktopový systém a konkurent stávajících desktopových unixů. Pro příznivce systémů podobných Solarisu to bude jistě zajímavá volba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku