Hlavní navigace

Beyond the Red Line

22. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jsme ve válce. Ve sféře počítačových her jedna z frekventovaných a pomalu fádně znějících vět. Nicméně příběhy s tímto konstatováním spojené bývají povětšinou plné akce, dobrodružství a heroických činů. Nechme se překvapit, jaké zvraty a překvapení přinese ten náš.

Beyond the Red Line je vskutku kvalitním vesmírným simulátorem, ve kterém si užijeme krás míst tam nahoře. Jedná se o konverzi úspěšného titulu Freespace 2, která však běží nezávisle na originální hře, neboli není nutné originál vlastnit. Příběh je zasazen do seriálu Battlestar Galactica. Nicméně pokud nejste jeho fanoušky, nic se neděje. Jak vidno, autoři si do karet přimíchali pár trumfů. Zbývá otázka, zda si s tím také poradili? A na to se hned podíváme.

BtRL1

Po spuštění aplikace vás možná zarazí, že sekce, kde by měla být kampaň, zeje prázdnotou. Bohužel to není chyba na vašich přijímačích. Na tuto část se netrpělivě čeká. Přesto si však zatím můžeme dopřát kratší exkurzi a udělat si tak představu o finálním produktu. K dispozici máme dvě mise a výukový tutoriál. Vše spustíme volbou briefingu. Proklikat se předtím můžeme informacemi o pilotovi, obsáhlým nastavením detailů grafiky a hudby, technickými daty, která budou postupně nabývat atd.

Pokud jste měli tu čest a ocitli se v kokpitu jedné ze stíhaček již zmíněného Freespace, tak vás ovládání ani přehledové panely nezaskočí. V opačném případě se můžete cítit poněkud zmateně. Po absolvování první výukové mise se to jistě změní. Postupně jsme navigování a stíhačka začíná reagovat na každý náš příkaz. Beyond the Red Line nám dává možnost mnoha detailů v ovládání, které zaberou řádu kláves. Obtížnosti se však nebojte. Ačkoli není problém přenášet energii ze sekundárních do primárních systémů, posilovat štíty, hrát si s nastavením rychlost, atd. Časem, hlavně při rychlých a náhlých bojích, sklouznete k zaměření nejbližšího nepřítele, srovnání rychlosti a poté již jen vybrat zbraňové systémy, zamířit a pal. Nemá smysl popisovat všechny ukazatele a jejich význam. Přijdete na ně během deseti minut hraní.

BtRL2

Před každou misí se odehrává hlášení. V něm je na simulaci představen úkol a zmíněny případné komplikace. Osobně mi přišly krapet nudné, ale dají se bez problémů přeskočit. I přes veškeré plánování se ve většině misí něco pokazí, je nutná improvizace a hlavně kvalitní piloti. Zpočátku jsme pouhou součástí letky, postupně však získáváme vyšší hodnost a s tím spojenou odpovědnost. Parťákům tak dáváme rozkazy, kterých je na výběr hned několik – znič můj cíl, kryj mne, leť tam, udělej to, atd. Nejednou budeme nuceni misi restartovat, když nám zničí loď, kterou jsme měli chránit, nebo s vypětím všech sil posledními střelami zneškodníme nepřítele a objeví se noví, my však jsme již neozbrojeni. Takové chvíle si opravdu vychutnáte. Akce v Beyond the Red Line nás dokáže velmi reálně vtáhnout do děje. Očima postrkujeme loď kupředu, když bliká kontrolka, že na nás byly vypuštěny střely.

BtRL3

Prozatím píši o této hře pouze v kladech. Jaké je zpracování? Navzdory faktu, že se jedná o nekomerční titul, je zpracován prvotřídně. Nádherná prostředí, ve kterých se mise odehrávají, efektní výbuchy či detaily stojí za chvíli pokochání. Atmosféru navíc umocňuje zvuková složka. Hektické vysílání rádiového spojení, zoufalé výkřiky před smrtonosným tichem jsou prostě skvělé. Ovládání je možno obstarat kombinací myši a klávesnice, ale vhodnější bude spíše joystick, který více vystihuje pocit v kokpitu. Pro začátečníky bude nejspíš Beyond the Red Line poněkud těžké. Na výběr máme více stupňů obtížnosti a na ten nejvyšší to bude oříšek i pro zkušené piloty.

root_podpora

BtRL4

Jsem se vcelku jist, že po dohrání této demoverze se zařadíte mezi nedočkavé fanoušky a budete netrpělivě očekávat další mise. Nuže, hlášení je u konce, nezbývá než se vydat na cestu. Miřte dobře.

Instalací nás provede grafický instalátor – nejedná se tedy o nic složitého, na download stránce stačí stáhnout (přes torrent) verzi pro Linux. Stažený soubor s příponou .run učiníme spustitelným a spustíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku