Hlavní navigace

Názor k článku Bezdrátově a rychlostí 6 Gbps, hlásí z Německa nový rekord od Michal Pastrňák - Ano, s tím vším souhlasím, ale nejde jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2016 7:00

    Michal Pastrňák

    Ano, s tím vším souhlasím, ale nejde jen o vyzařovací úhel. Co se týče zarušení spoje, vyšší QAMy už jsou opravdu hodně citlivé na SNR a při dostatečně krátké vzdálenosti (třeba budova přes ulici) se nám možný úhel značně rozšiřuje. Potom samozřejmě záleží i na kvalitě antén, každá má kromě hlavního laloku i několik vedlejších, i když výrazně slabších a v tomto prostoru anténa nejen vysílá, ale samozřejmě je citlivější i na příjem. Ale ono je to ve výsledku jedno, stejně se dostáváme v našich podmínkách k průměrné dostupnosti spoje pod nějakých 60 procent (a to v podstatě bez závislosti na velikosti antén a výstupním výkonu), což vůbec nestojí za námahu. A na tuto vzdálenost, při dodržení všech norem, není alespoň u nás k dispozici nic (bezdrátového), co by se k této rychlosti alespoň řádově blížilo a fungovalo to i za extrémě špatných podmínek. Takže pokus je to sice krásný, pánům gratuluji, ale pro běžného člověka to má význam asi jako auto bez volantu s raketovým motorem, které umí překonat rychlost zvuku.
    Ale nechci je shazovat, určitě je to pro ně krásný osobní úspěch, taky jsem experimentoval s různými technologiemi (samozřejmě ne vlastní výroby) za účelem podívat se na pěkná čísla a poté jsem vždy spoj uvedl do "standardního" stavu a čísla byla pryč :)