Hlavní navigace

Biloba

7. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Deska je připravena, kameny rozdány, hráči se plně soustředí na hru. Jen jeden však může majestátně stanout v objetí fanynek vítězně nad pokořeným sokem. Stačí si pouze důkladně promyslet strategii, pořádně se zamyslet a pak se stoickým klidem rozdrtit opovážlivce, který se vám postavil. Zkusíte to? Přinášíme vám logickou hru francouzského původu Biloba.

Biloba je tahovou deskovou hrou pro dva až čtyři hráče. Deskovou proto, že se hraje na speciálně upravené ploše mající tvar šestiúhelníku. Tahová zase z důvodu jednotlivého střídaní playerů. Pravidla Biloba nejsou zcela obvyklé, avšak poměrně rychle a bez větších obtíží si na ně navyknete. Pojďme si je nyní představit. Každá strana má svou armádu kuliček. Její velikost je závislá na počtu celkových hráčů. Například hru dvou hráčů začínáte s šestnácti, zatímco při čtyřech pouze s osmi hrdinnými kuličkami.

Jednotlivé strany jsou barevně odlišeny. Ovšem překročme řeku Rubicon k samotnému tahu. Klikněte na jednoho ze svých zástupců. Objeví se šipky povoleného směru. Prohlédněte si je a klikněte na nejbližší prázdné pole v dovoleném směru. Kulička jednoduše přeskočí, neboli pohybujete se v libovolném směru o jedno pole. Lze také přes kuličku přeskočit, a tím zvolit rychlejší dvojpolíčkový pohyb. Není však možné takto postoupit dozadu. Dopředu skok, zpátky jen krok!

Biloba 1

Cílem Biloba je posbírat všechny soupeřovy kameny. Seberete jej vždy, když oponentův kámen uvězníte mezi dvěma vašimi, které stanuly naproti sobě opět v libovolném směru. Odebrané kameny se objeví napravo od hrací plochy. Podaří-li se vám zajmout kuličku, máte tah navíc. Ten je specifický. Lze pohnout pouze s jedním z uvěznitelů, a to na místo, kde byl kámen zničen. Budete-li šikovní, lze také vzít obratnou hrou najednou více než jednu kuličku. V tom případě se extra tah týká jednoho ze zapojených kamenů. To jsou ve stručnosti a pokud možno jednoduchosti základní principy a pravidla logické hry Biloba. Ještě bych zmínil podivné políčko nacházející se uprostřed hracího n-úhelníku, kde n=6. Dá se na něj vstoupit pouze krokem čili pohybem o jedno políčko. Nyní můžete učinit další tah s tou samou kuličkou, opět pouze o jedno pole. Je důležité ze strategických důvodů, jednak protože na něm nelze zůstat, jednak pro ony dva pohyby.

Biloba 2

Biloba je zpracována nenásilně a zároveň graficky kvalitně. Chtělo by to možná větší proměnlivost herního prostředí. Základní nabídka je spíše formalitou, kde mnoho možností výběru není. Přesněji řečeno si zde smíte navolit jazyk (francouzština či angličtina), počet hráčů a jejich fuknci (lidská bytost nebo mechanický přítel) a možnost hry doma, anebo přes síť. Doporučoval bych projet si nápovědu, jež se skrývá pod otazníčkem vedle vlajky v pravém horním rohu obrazovky. Je zpracována poměrně jasně s názornými kresbami. Mezi věci, které jsem bohužel v Biloba hledal marně, patří zvukový malebný doprovod, možnost nastavit výši umělé inteligence a také volný přechod ze hry do hlavní nabídky. Doufám, že to však přibude s pokračujícími verzemi. Ovládání se nám uskrovnilo pouze na myš. Hratelnost je každopádně výborná.

Biloba 3

Hra Biloba je po delší době opět kvalitní logickou hrou. Partie nezabere extrémní množství času, a je tudíž vhodná pro vytíženější lidi alias všechny. Líbí se mi také kolektivní pojetí. Máte tak možnost naráz vyzvat tři své kamarády a poměřit síly. Zkuste také zapojit fantazii a hrát třeba dva a dva spolu. Nejde to sice nastavit, ale o to bude hra zajímavější. Meze se nekladou, milí hráči. Velikost hry se pohybuje okolo 1 MB, což se s dnešním připojením většiny uživatelů stáhne opravdu rychle. Tak neváhejte se stažením povedené gamesy Biloba a zajděte si na stránku projektu. Teď se hodí výstižný výrok z filmu Saw. I want to play a game.

root_podpora

Biloba 4

Tak, doufám, že v této chvíli již máte na disku stažený tarball. Po jeho rozbalení vás čekají dvě příjemná překvapení. Zaprvé potřebujete pouze knihovny SDL a SDL_image. Zadruhé vás čeká pěkná zajetá instalace:

./configure
make
make install 

Hru pak přirozeně spustíte příkazem biloba. Tak koukejte koulet!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku