Hlavní navigace

Názor k článku Bitcoin se může ucpat. Je potřeba zvětšit bloky od Aleš Janda - Jistě, že jsem si jistý. Každým forkem ti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 2. 2016 10:45

    Aleš Janda

    Jistě, že jsem si jistý. Každým forkem ti zůstanou bitcoiny v obou větvích. Vlastnictví bitcoinů je dáno vlastnictvím privátního klíče, který odpovídá nějakému záznamu v blockchainu. Privátní klíč zůstane stejný (ten není třeba nijak měnit), blockchain zůstane taky stejný (resp. jeho historie). Změní se akorát budoucí bloky; prvním nekompatibilním blokem se blockchain rozdělí na dva. Ty ale máš klíče od adres, na kterých jsou bitcoiny už ve starém společném blockchainu; tedy je platný jak v tom novém, tak v tom starém.

    Samozřejmě tím, že máš jakoby bitcoiny „dvakrát“, neznamená, že máš i dvojnásobnou hodnotu! Hodnota je určena trhem, ten je zjevně nějak shora omezen. Nelze předpokládat, že hodnota starého + hodnota nového bude větší, než hodnota toho původního Bitcoinu. Při nějakém nevýznamném forku, kde by všichni bez problémů přešli, se celá hodnota přeleje do nového forku a hodnota původní větve zanikne. Když ten fork bude kontroverzní a část lidí zůstane na původním, tak zjevně bude mít ten nový fork menší hodnotu o hodnotu toho původního. Ba co víc; touhle nejistotou patrně ztratí na hodnotě obě větve (alespoň krátkodobě).

    Takže ano, bitcoinů budeš mít jakoby dvakrát víc, ale skutečné hodnoty budeš mít stejně. A pokud budeš chtít používat jen jednu větev, bitcoiny z té druhé větve směníš za tržní kurz a máš celou hodnotu v té větvi, kterou chceš.